×

Bilgilendirme

Lack of access rights - File '/images/migros.JPG'

Haberler

IMG 20190923 WA0000Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) 11’inci ayağı, yeniden ülkemizde düzenlendi. Ülkemizin tanıtımına büyük katkı yapan yarış, aynı zamanda ÇEVKO VAKFI, TOSFED ve Marmaris Belediyesi iş birliği sayesinde çevrenin korunmasına ölçülebilir katkı sağladı. 12-15 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen müsabaka boyunca, seyir ve servis noktalarına yerleştirilen yaklaşık 100 adet geri dönüşüm toplama ekipmanı, 15 pet toplama kafesi, 70 adet iç mekân geri dönüşüm kutusu ve 45.000 adet poşet sayesinde ambalaj atıkları kaynağında ayrı toplandı.

dalyanÇEVKO Vakfı, 15 Eylül Pazar günü Dalyan Club’ de gerçekleşen Çocuk Festivalinde yüzlerce çocuğa ve ailelerine geri dönüşüm bilincini aşıladı. Çevki ile eğlenen çocuklara aynı zamanda uygulamalı olarak İçecek Kartonu Geri Dönüşüm Atölyesinde kağıdın geri dönüşümü anlatıldı.

“Eğitim çocukluk döneminde başlar” mottosuyla verimli bir bilgilendirme çalışması yapan ÇEVKO Vakfı, geleceğimize geri dönüşüm ve çevre konusunda daha bilinçli ve duyarlı bir nesil yetiştirmek için bu tür organizasyonlarla çocuklara ulaşmaya devam edecek.

IMG 2580ÇEVKO Vakfı ve Keşan Belediyesi iş birliği ile bu yıl 1-4 Ağustos tarihlerinde Erikli’ de düzenlenen Trakya Müzik Festivali’nde çevre bilincinin aşılanması ve geri dönüşüm bilincinin arttırılması için geçen yıl olduğu gibi bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdi.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılarıyla, birbirinden farklı, eğlenceli ve anlamlı etkinlikleriyle, sahne alan sanatçı ve müzik gruplarıyla yoğun ilgiyle karşılanan Trakya Müzik Festivali, aynı zamanda sıfır atık felesefesine uygun olarak çevreci yaklaşımı ile dikkat çekti. ÇEVKO Vakfı’nın   Çevreci Kedi ÇEVKİ ve ambalaj atıkları maskotları festivalcilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı.

100 binin üzerinden katılımcıyı misafir eden organizasyon temiz bıraktığı bir çevre ile örnek teşkil etti. Çevreci festivallerin artarak devam etmesini diliyoruz.

migrosGıda kayıplarının önüne geçilmesi ve tüketilebilir durumdaki gıdaların yeniden değerlendirilebilmesi amacıyla ‘Gıda’ya Saygı’ projesini hayata geçiren Migros Ticaret A.Ş., bu kapsamda çok yönlü bir çalışma gerçekleştirerek ,2025 yılına kadar gıda imha tonajlarının satış tonajlarına oranını yarı yarıya indirmeyi hedefliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün araştırmasına göre dünyada üretilen gıdaların üçte biri çöpe gidiyor. Doğru mekanizmalar ve koordinasyonla, bu küresel sorun karşısında etkili bir çözüm adresi olmak isteyen Migros ,gıda perakendesi sektöründeki öncü konumunu koruyarak bu alanda sorumluluk alıyor.

‘Gıdaya Saygı’ çatısı altında, geniş çaplı faaliyetler yürüten Migros, öncelikle, operasyonel süreçlerini gözden geçirerek gıda kayıplarının önlenmesi için geliştirmeler yapıyor. Ayrıca, görsel olarak satış kriterlerine uymayan veya son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin gıda olarak değerlendirilmesi, hiç tüketilemez durumdaki gıdaların da enerjiye dönüştürülerek değerlendirilmesini sağlıyor.

Migros, dünyanın önde gelen perakendeci ve üreticilerinin çatı örgütü olan ve global arenada sektöre sürdürülebilirlik konusunda da yön veren Consumer Goods Forum (CGF - Tüketici Ürünleri Forumu) üyesidir. Bu foruma üye olan tüm şirketler gibi Migros’ta 2025 yılı itibariyle gıda atıklarını yüzde 50 azaltma konusunda taahhüt vermiştir. Migros, bu taahhüde uygun olarak büyük bir hassasiyetle çalışmalarına devam etmektedir.

Migros, kayıpları kaynağında azaltma hedefi doğrultusunda operasyonlarından doğan gıda imhalarına odaklanıyor. Fazla stoklamadan doğan kayıpları önlemek amacıyla, 2018 yılında, meyve sebzede otomatik sipariş sistemini devreye alan Migros, bu sistem ile ilk olarak denediği 114 mağazada, meyve – sebze imhalarını 3,4 puan düşürmeyi başardı. Doğru stoklama, saklama ve sunumla, ürünleri tüketicilere ulaştırmaya önem veren Migros, tüm bu çalışmalarla doğru orantılı olarak, son kullanma tarihi yaklaşan taze ürünlerde %25 - 50 arası indirim fırsatları sunarak bu ürünlerin değerlendirilmesine katkı sağlamış ve 2018 yılında toplam 10 MigrosJet mağazasının cirosu kadar gıda kurtarmıştır.

New1991 yılından bu yana, çevrenin korunması ve ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda öncülük eden ÇEVKO Vakfı, gönüllü ekibini kuruyor! Her ÇEVKO Gönüllüsü sıfır atık felsefesine uygun olarak, başta ambalaj atıkları olmak üzere, atıklarını ayrı olarak biriktirir; yakın çevresini geri dönüşümün önemi hakkında bilgilendirir, yönlendirir; atıkların ayrı biriktirilmesi konusunda yaşam alanlarında karşılaştığı sorunları çözmeye çalışır.

Sizler de ÇEVKO Vakfı çalışmalarına destek olmak için ÇEVKO Gönüllü Ekibine katılmak istiyorsanız, bannerdaki linke tıklayabilirsiniz.

ÇEVKO Gönüllü Ekibi

ÇEVKO Gönüllü Ekibine katılmak için tıklayınız.

1563960914 USOH8631 2Geri dönüşümle sürdürülebilir çevre ve ekonomiye katkı sağlama konusunda ülkemizin önde gelen kuruluşu ÇEVKO, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı, Çevre Sponsoru olarak yer aldığı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen 31. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nda gerçekleştirdiği çalışmayla çevresel fayda sağladı.

30 yıla uzanan köklü geçmişiyle, Dünyanın En İyi Açık Su Yüzme Organizasyonu olarak kabul gören yarış, 59 ülkeden yerli ve yabancı toplam 2 bin 400 sporcuyu ve onbinlerce seyirciyi bir araya getirdi.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yarışta Çevre Sponsoru olarak yer alan ÇEVKO Vakfı, Beşiktaş Belediyesi iş birliğinde 300 farklı noktada ambalaj atığı toplamanın yanı sıra, 5 farklı noktada yer alan standlarında da bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi.

ÇEVKO Vakfı, bu yarışta yapılan çalışmalarla elde edilen çevresel faydaları da ölçümledi.

ÇEVKO Vakfı’nın, 21 Temmuz Pazar günü yaklaşık 4 saat süren etkinliğe yönelik olarak yaptığı çalışmayla, 50 bin plastik pet şişe çöpe gitmeyerek geri dönüşüme kazandırıldı; yaklaşık 380 litre fosil yakıt ve 4 bin kw/saat elektrik tasarrufu sağlandı.

headlineSıfır Atık Yönetmeliği 12.07.2019 tarihli  30829 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanmış olup belge alma ile ilgili yükümlülükler hariç yayını ile birlikte yürürlüğe girmiştir. Yayınlanan yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.

Çevre Günü5 Haziran Dünya Çevre günü kapsamında ,bu yıl Çevre haftası yine şenliklerle ,aktivitelerle kutlandı. ÇEVKO Vakfı Tetra Pak işbirliği ile Çevre Haftası’nda İçecek Kartonu Geri Dönüşüm Atölyesi’ni Belediyelerin etkinliklerinde kullanarak binlerce çocuğa kağıdın geri dönüşümü anlatıldı.

Çocuklar kendilerine dağıtılan meyve suyu ve süt kutularının geri dönüşüm hikayesini uygulamalı öğrenirken Çevreci kedi ÇEVKİ ile de eğlendiler.

49 belediye etkinliğinde yer alan ÇEVKO Vakfı 15 bin üzerinde tüketiciye ulaşma imkanı buldu.

Çevreye DuyarlıÇevresel farkındalıkların artması ve çevre bilincinin yükselmesi amacıyla 1995 yılından beri çeşitli işletme ve fabrikaların ödüllendirildiği Kocaeli Sanayi Odası Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri, çevreye duyarlı 8 firmaya verildi. ÇEVKO Vakfı’nın geri kazanım yükümlülüğü üstlendiği Bayer İlaç Sektörü ,Gebze Fabrikası ile Büyük Ölçekli İşletme kategorisinde Çevre Ödülü'nü almaya hak kazandı. Fabrika Müdürü Cenk Bastıyalı ödülünü Körfez Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Öztürk’ün elinden aldı.

Bayer Gebze Fabrikası Müdürü Cenk Bastıyalı törende yaptığı konuşmada Sağlık Güvenlik Çevre ve Sürdürülebilirlik Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘’SIFIR ATIK“ projesine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bayer olarak Daha İyi Bir Yaşam İçin Bilim vizyonuyla hareket ediyoruz. Çevre ve sürdürülebilirlik iki çok önemli unsur. Bu kapsamda projelerimizden biri olan ‘’SIFIR ATIK’’ projesi ile atıklarımızı kaynağında toplayarak geri dönüşüm metoduyla yok olmalarını sağlıyor, çevrenin korunmasına katkı sunmak için çalışıyoruz.”

  • Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından bu yıl 25’incisi düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri sahiplerini buldu.
  • Bayer Gebze Fabrikası İlaç Sektörü Büyük Ölçekli İşletme kategorisinde Çevre Ödülü aldı.

ASEAN SemineriGüneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), bölgede plastiklere yönelik bir döngüsel ekonomi sisteminin hayata geçirilmesi düşüncesi ile 11-12 Haziran 2019 tarihlerinde Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bir seminer düzenlendi. Ağırlıklı olarak bölge ülkelerinden bakanlık temsilcilerinin oluşturduğu yaklaşık 60 kişilik seminerde kurucu üyesi bulunduğumuz EXPRA (Extended Producer Responsibility Alliance) yı da temsilen ÇEVKO Vakfı Kamu ve Dış İlişkiler Müdürü Alphan ERÖZTÜRK konuşmacı ve kolaylaştırıcı olarak yer aldı.

Seminer, Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürü Daniel Calleja Crespo’nun açılış konuşması ile başladı.

Crespo konuşmasında, döngüsel olmanın sadece bir ülke veya bölge ile sınırlı olarak bir anlam ifade etmeyeceğini, bunun dünya geneli bir yaklaşım olması gerektiğini ve bu açıdan ASEAN ülkelerinin de büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

ASEAN Genel Sekreteri Ky Anh Nguyen’ in katılımcılara hoş geldiniz demesini takiben Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü Güneydoğu Asya Politikaları Sorumlusu  Katarina Grgas Brus, 2018 Avrupa Birliği Plastik Strateji belgesinin temel noktalarını paylaştı.

ÇEVKO’dan Alphan ERÖZTÜRK’ün “Türkiye ve Avrupa’da Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Uygulamaları” konulu sunumundan sonra IGES (Institute for Global Environmental Strategies) and E-READI ( Enhanced Regional EU-ASEAN Dialogue Instrument ) işbirliğinde hazırlanan “ Döngüsel Ekonomi ve Plastikler : ASEAN Ülkelerinde Durum” başlıklı rapor özetlenerek, tartışmaya açıldı.

Tüm katılımcı ülkelerin aktif değerlendirmeleri ile yapısı daha da güçlendirilen raporun, yazılı değerlendirmelerin alınması ile son haline getirilerek, Ağustos 2019’da yayınlanması bekleniyor.