Haberler

iecam_rapor.jpgŞişecam topluluğunda "Sürdürülebilir Büyüme" stratejisi doğrultusunda, ekonomik, çevresel ve sosyal açıdan sürekli iyileşmeye ve tüm paydaşları için değer yaratmaya yönelik birçok çalışma gerçekleştirilmektedir. Şişecam'ın bu kapsamdaki etki ve performansını duyurmak amacıyla,ilk defa hazırladığı Şişecam Sürdürülebilirlik Raporu Şişecam internet sitesinde yayımlanmıştır.

Rapora http://www.sisecam.com.tr/tr/kurumsal/cevre/surdurulebilirlik-raporu/adresinden ulaşabilirsiniz.

csb_cevre_durum_raporu_2013.jpgRapor formatı 2013 yılında yenilenmiş olup, (Hava, Su ve Su Kaynakları, Atık, Kimyasalların Yönetimi, Doğa Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik, Arazi Kullanımı, ÇED, Çevre İzin ve Lisans İşlemleri, Çevre Denetimleri ve İdari Yaptırım Uygulamaları, Çevre Eğitimleri, İl Bazında Çevresel Göstergeler, İl Çevre Sorunları ve Öncelikleri Envanteri Araştırma Formu) 11 ana konu başlığı ve bu ana konu başlıkları altında da alt konu başlıkları bulunuyor.

Detaylar için : http://www.csb.gov.tr/gm/ced/index.php?Sayfa=sayfaicerikhtml&IcId=691&detId=692&ustId=691

faaliyetler1249_5.jpgÇevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında çevre, su, hava ve enerji verimliği gibi konularda, eğitim ve çalıştaylar gerçekleştirebilmek için çevre eğitimine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığında gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Bakan Güllüce, protokol kapsamında, Bakanlıkları tarafından belirlenecek kriterler çerçevesinde örnek bir okul çevresi planı hazırlanacağını ve bunun belirlenecek bir meslek lisesinde uygulanacağını dile getirdi.

Bu uygulamanın daha sonra ülke geneline yaygınlaştırılacağını belirten Bakan Güllüce, geri dönüşüm ve atıklarının değerlendirilmesi ile fidan dikme kampanyalarının da düzenleneceğini aktardı. 

lima_climate_change_2.jpgPeru'nun başkenti Lima'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda uluslar iklim değişikliğiyle mücadelede bir anlaşmaya vardı. Gelecek yıl imzalanması planlanan yeni bir küresel iklim paktına zemin hazırlayan anlaşma kabul edildi. Delegeler, gelecek yıl Paris'te gerçekleşecek bir iklim zirvesinde verecekleri ulusal güvencelerin birer taslağını onayladı. Çevrecilerin anlaşmayı zayıf ve etkisiz olması sebebiyle eleştirdiği ve anlaşmanın uluslararası iklim kurallarını gevşeteceğini düşündükleri belirtiliyor.

atik_onleme Potansiyel ekonomik ve çevresel faydaları olan önleme konusu, Avrupa Birliği'nin atık politikasında en üst sıradaki konulardan biridir. Avrupa Çevre Ajansı (AÇA)'nın yeni bir raporunda Avrupa Birliği Üyesi ülkelerden İzlanda, Liechtenstein ve Norveç'teki önleme ile iligli çalışmalar değerlendiriliyor.

r-pet.jpgTürkiye plastik sektörünün çatı kurumu PLASFED ve dünyanın önde gelen petrokimya araştırma ve konferans firmalarından - ICIS işbirliği ile İstanbul'da düzenlenen Plimer Konferansı Ekim ayında gerçekleştirilmişti. Türkiye'nin küresel polimer pazarındaki konumunu güçlendirmek için kazanma stratejilerinin de ele alındığı 12 konuşmacının sunumları ile yer aldığı konferansta global ve Türkiye polimer sektöründeki gelişmelerin tartışıldığı bir panel de yapıldı.

ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer'in konferansta "R-PET'i Türkiye'ye tanıtma: Gelişim Sağlayacak mı?" başlığı altında; Türkiye'de ambalaj geri dönüşümünde uygulanan mevzuat, ambalaj geri dönüşümünde "Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (EPR) olarak ÇEVKO modeli, Toplama ve Ayırma PET Geri Dönüşüm konularının da önemli detaylarını paylaştığı sunumuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

pdf R-PET'i Türkiye'ye tanıtma: Gelişim Sağlayacak mı? sunumu 

nilufer_3.jpgGeri dönüşüm ve ayrıştırma tesisleriyle Türkiye'nin örnek kurumu haline gelen Nilüfer Belediyesi, geri kazanım toplama sisteminin 20. yılında ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı tarafından ödüllendirildi.

Vakfımız Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO),Türkiye'de geri kazanım toplama sisteminin oluşturulmasının yirminci yılında, örnek çalışmalara imza atan Nilüfer Belediyesi'ni ödüllendirdi. Nilüfer Belediyesi Başkanlık Makamı'nda gerçekleştirilen ödül töreninde Nilüfer Belediye Başkan Vekili Beril Tanaçan Ünler, 1995 yılında gönüllülerle başlayan geri kazanım projesine katılımın her geçen gün arttığını belirterek projenin hayata geçirilmesinden bu yana 54 milyon 103 bin500 kilogram geri kazanım sağlandığını kaydetti.

egitim1.jpg

ÇEVKO Vakfı kurulduğu günden bugüne, ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili toplumda bilinç oluşması ve farkındalık yaratılması için eğitim çalışmalarına devam ediyor. 2014 yılının sonuna geldiğimiz şu günlerde, yıl boyu süren çocuklara ve ilk kademe öğretmenlerine yönelik eğitimlerimiz ile ulaştığımız yüzlerce bireyi geri kazanım ve önemi hakkında bilgilendirmenin haklı gururunu yaşıyoruz.

2014 yılı içerisinde İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Eskişehir'de sahnelenen müzikli ve eğlenceli çocuk oyunumuz Çevreci Kedi ÇEVKİ, toplam 5.500 ilköğretim öğrencisi tarafından izlendi.

2009 yılından beri devam ettiğimiz ve Türkiye'deki atık kaynaklı sorunlar, geri kazanımın önemi, geri dönüşüm yöntemleri, geri dönüşümün tarihsel gelişimi ve Türkiye'de uygulanan geri dönüşüm sistemi gibi konuları içeren eğitim seminerlerimiz ile yaklaşık 1.000 ilk kademe öğretmenine ulaştık.

ÇEVKO Vakfı olarak, yeni yılda da sürdürülebilir eğitim çalışmalarımıza hız kesmeden devam ederek çok daha yaygın şekilde, çok daha fazla sayıda çocuk ve eğitmen ile biraraya gelmeyi hedefliyoruz.

 

eu_file_calendar.jpgBugün Avrupa Komisyonu 2015 İş Programı'nı kabul etti. Bu program;Komisyonun istihdam, büyüme ve yatırım alanlarında gerçek bir fark yaratmak ve vatandaşlar için kesin bir fayda sağlamak için gelecek 12 ay içerisinde gerçekleştireceği eylemleri içeriyor.

Vatandaşlar, günlük yaşamlarında AB'nin daha az müdahalesini istiyorlar, özellikle de Üye Ülkelerin harekete geçmek ve çözüm üretmek için daha iyi konumlandığı alanlarda ve AB'nin işsizlikle mücadele, rekabetin geliştirilmesi gibi büyük ekonomik ve sosyal sorunların çözümünde fark yaratmasını bekliyorlar. Vatandaşlar, AB'nin ne yaptığı ve nasıl yaptığı konusunda daha açık olmalarını bekliyor. İş Programı'nın kabul edilmesi AB'nin 2015'te ne yapıp yapmayacağı konusunda tam bir şeffaflık sunması nedeniyle iyi bir başlangıç olarak görülüyor.

plastik.jpgÜlkemizdeki değişen tüketim alışkanlıkları, nüfus artışı, yükselen hayat standardı, ambalajlı ürün satışındaki artış ile birlikte ambalaj atıklarının (Cam, metal, kompozit, plastik, kağıt-karton ve ahşap ambalaj atıkları...) kompozisyonu da değişmektedir. Plastik ambalaj kullanımı gün geçtikçe artmakta, bununla birlikte oluşan ambalaj atığı miktarı da artış göstermektedir.

Türkiye'de ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili tüm faaliyetler; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 24.08.2011 tarih ve 28035 Sayılı Resmi gazetede yayımlanan "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği" çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

Yönetmelikte açıkça belirtildiği gibi (Kapağı da, şişesi de ambalaj atığı olan ve kapağı ayrı bir hammaddeden, şişesi de ayrı bir hammaddeden üretilen pet şişeler dahil...) tüm ambalaj atıklarının toplanıp geri dönüşüme kazandırılması konusunda yükümlülüğü bulunan firmalar, bakanlığı bu atıklarla ilgili ayrı ayrı bilgilendirmek durumundadır. Dolayısıyla, örneğin bir üniversitemiz tarafından başlatılan ve birçok yerel yönetim, kamu kuruluşları ve STK'lar tarafından da desteklenen; halkın da "ebatı nedeniyle toplaması ve biriktirmesi, taşıması da kolay olduğu için...) geniş bir katılımda bulunduğu "Mavi Kapak" kampanyasında olduğu gibi, bu kampanyanın "ticari" olduğunu; toplanan kapaklarla sanayi firmalarının plastik şişeler ile ilgili geri kazanım yükümlülüğünden kurtulduğu şeklindeki iddialar doğru değildir. Ve tekrar belirtmek isteriz ki; tüm diğer katı atıklar gibi, plastik atıklar da geri kazanılabilir atıklardandır. Değerli bir hammadde kaynağı olan plastik atıkların kaynağında ayrı toplanarak geri dönüşümünün sağlanması için düzenlenen kampanyalar; ticari amaçlardan uzak, ülkemize ve toplumumuza, daha yaşanabilir bir dünyaya fayda sağlayan, geri dönüşüm bilinci aşılamaya yönelik doğru kampanyalardır.