Haberler

ukay_1.jpg

Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi (KAKAD) ve Kriton Curi Çevre Vakfı'nın her sene farklı bir üniversitenin işbirliği ile düzenlediği Ulusal Katı Atık Yönetimi Kongresi'nin (UKAY), 7.'si bu sene Gaziantep Üniversite (GAÜN) ile düzenlendi. GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun'un Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde açılış konuşmasını yaptığı kongre; 14-16 Ekim tarihlerinde gerçekleşti.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram ise insan nüfusunun giderek arttığına dikkat çekerken 2150 yılında dünya üzerinde 25 milyar insanın yaşayacağını ifade etti. Bayram, "25 milyar insan şu demek bir kilometre kareye yaklaşık 360 kişi düşecek. Yoğunluk o kadar çok olacak ki artık birbirimize çok yakın bir şekilde yaşayacağız. bugün ürettiğimiz üretimin aşağı yukarı üç buçuk katını da üretmek zorundayız bu kadar insanı doyurabilmek ve yaşatabilmek için. Üç buçuk kat üreteceksek katı, sıvı atık veya bizden kaynaklı atıkları üreteceğiz demektir. Gezegen dünya dediğimiz burası buna hazır olacak mı bu biraz tartışmalı" şeklinde konuştu

skd_do_2.jpgSKD'nin sürdürülebilir tüketimi desteklemek için hayata geçirdiği "DO! Projesi" ile işyerlerinde elektrikten suya, yakıttan kağıda kaynak tasarrufu sağlanacak. Projenin hedefi farkındalık oluşturmanın da ötesinde "duyarlı insanlar" yaratmak. İş dünyasına büyük kazanımlar sağlayacak "DO! Projesi"nin ayrıntıları 8 Ekim'de, Park Bosphorus Hotel'de düzenlenen Yeşil İş Sürdürülebilir İş Zirvesi'ndeki panelde kamuoyu ile paylaşıldı.

Duyarlı Ol Projesi'nin tanıtıldığı panele, Sürdürülebilir Tüketim Çalışma Grubu eşbaşkanları olan P&G ve Unilever adına P&G Türkiye, Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu ve Unilever Orta Asya, Rusya ve Orta Doğu Dış İlişkiler Direktörü Ebru Şenel Erim ile SKD Genel Sekreteri Konca Çalkıvik konuşmacı olarak katıldı.

Proje farkındalık yaratmanın ötesinde, sürdürülebilir tüketim konusunda ‘duyarlı insanlar' yaratmayı hedefliyor. Doğa ile ilgili eylemlerin tümünde insanların "duyarlı olması" gerektiğine dikkat çekiliyor.

DO! Projesi'nin kapsamında neler var?
DO! Projesi'nde elektrikten suya, yakıttan kağıda, işyeri ortamında kaynak tasarrufu sağlayacak pek çok bilgi bulunuyor. Projeyi uygulayanlar, verimlilik tablosunda hangi alanlarda, ne kadar tasarruf sağlayabileceğini görüyor ve hangisini uygulamak istediğine karar veriyor. Projenin "DO! Aplikasyonu" ise sürdürülebilir tüketim alışkanlığını işyeri ortamından çıkarıp bireylerin günlük hayatına da katıyor. Aplikasyon sürdürülebilir tüketim alanında püf noktaları, elektrik, kağıt, atık ve su alanlarında özel tasarruf önerileri içerdiği gibi telefonların şarj adaptörünün prizden çıkarılması için uyarıda bulunuyor, günde üç litre su tüketilmesi için yardımcı olan ve hareketsiz kalındığı zaman "harekete geç!" diyerek kişisel sağlığı düşünen küçük uygulamalar da içeriyor.

aa_picture_20151013_6511208_high.jpgBM Çölleşmeyle Mücadele 12. Taraflar Konferansı kapanışı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca ve BM Genel Sekreter Yardımcı ve UNCCD İcra Direktörü Monique Barbut yaptığı basın toplantısı ile gerçekleşti.

12-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmiş olan BM Çölleşme ile Mücadele Konferansı 195 ülkeden delegasyonların katılımıyla gerçekleşti. 2 hafta boyunca süren toplantıların kapanış basın toplantısını Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca ve BM Genel Sekreter Yardımcı ve UNCCD İcra Direktörü Monique Barbut gerçekleştirdi. Yerli ve yabancı basının takip ettiği basın toplantısında söz alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca konuyla ilgili, konferansın arazi bozulumu çölleşme, kuraklık ve bunların açtığı sorunların tartışılması, çözüm bulunması, durdurulması konusundaki önemine dikkat çekti. Ayrıca ülkemizde ilk defa taraflar konferansı gerçekleştirmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Akca bu konferansın, aralık ayında gerçekleşecek 21. İklim Değişiklikleri Taraflar Konferansına yön vereceğini ifade etti.

Bakanlar ve delegelerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, yuvarlak masa toplantıları başkanları oturumlarda konuşulan konuları ilettiler.Ayrıca arazi hakları ve arazi haklarının emniyete alınmasını sağlamak için eylem planları tartışıldı. Arazi bozulumunun sadece biofiziksel olmadığı, insani faktörlerin de bozulmada büyük önem taşıdığına vurgu yapıldı. Kuraklığa karşı alınabilecek önlemler ve kuraklığın azaltılmasına ilişkin maddeler de gündem ana tartışma konularıydı. 

Detaylı bilgi için : http://www.unccdcop12.gov.tr

 

brisa.jpgYükümlülüğünü ÇEVKO Vakfı İktisadi İşletmesi olarak yerine getirdiğimiz Brisa, 2014 Sürdürülebilirlik Raporu ile Ethical Corporation tarafından verilen "En İyi B2B Sürdürülebilirlik Raporu" ödülünü kazandı.

Brisa'dan yapılan açıklamaya göre şirket, 2014 Sürdürülebilirlik Raporu ile İngiltere'de faaliyet gösteren Ethical Corporation'ın düzenlediği 6. Sorumlu İş Dünyası Ödülleri töreninde (Responsible Business Awards) "En İyi B2B Sürdürülebilirlik Raporu" ödülüne layık görüldü.

200'e yakın liderin katılımıyla The Cumberland'de gerçekleşen gala gecesinde, çeşitli ülke ve sektörlerden katılımcıların sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk, çevre ve etik gibi başlıklarda yılın öne çıkan başarıları ödüllendirildi.

Törende, Brisa'nın "sürdürülebilirlik alanındaki şeffaflığı ve raporlama çalışmalarını, işlerinde güven sağlamaya ve büyümeye yönelik bir araç olarak mükemmel bir şekilde kullanması" nedeniyle ödüle layık bulunduğu belirtildi.

Tüm faaliyetlerinin sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini 2012 yılından beri kamuoyuyla paylaşan Brisa, yolculuğun geleceğini tasarlama vizyonu doğrultusunda stratejik bir araç olarak gördüğü sürdürülebilirlik raporlarını hazırlarken önceliklerini çeşitli paydaşlarının görüşlerini alarak belirliyor.

Ödüle layık bulunan 2014 Sürdürülebilirlik Raporu, Küresel Raporlama Hareketi'nin (Global Reporting Initiative/GRI) G4 raporlama standardına uygun olarak (comprehensive) kapsamlı seviyede hazırlandı.

Rapor, şirketin sürdürülebilirlikle ilgili konularda 2014 yılı içindeki performansını şeffaf bir şekilde paylaşırken, sürdürülebilirlik çalışmalarının dış denetimden başarılı bir şekilde geçmiş olduğunu belgeliyor.

Brisa 2014 Sürdürülebilirlik Raporu'na buradan  ulaşabilirsiniz. 

Kaynak : Anadolu Ajansı  

e-davetiye.jpg

 

ÇEVKO Vakfı olarak, önemi her geçen gün artan katı atıkların yönetimi konusunda gerek ülkemizdeki yasal durum ve uygulamaları değerlendirmek gerekse de Avrupa'daki farklı yaklaşımların incelenerek ülkemize uygun çözümlerin oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla "Belediye Atıklarının Yönetimi : Toplamada Yöntem, Rol ve Sorumluluklar" konulu uluslarası bir kongre düzenliyoruz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın himayesinde, Türkiye'deki tüm belediyeleri tek çatı altında toplayan Türkiye Belediyeler Birliği'nin desteği ile 6 Ekim 2015 tarihinde Ankara Grand Rixos Otel'de gerçekleştireceğimiz kongremiz ile, belediyelerde entegre atık yönetimi, belediyelerin atık yönetimi konusundaki yasal yükümlülükleri, belediye atıklarının yönetiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri gibi Türkiye'de yaşanan güncel uygulama ve sorunların yanı sıra Avrupa'da belediye atıklarının nasıl yönetildiği, iyi uygulama örnekleri ve belediye atıklarının yönetiminde rol ve sorumlulukların, Londra, Paris ve Maia Belediye yetkililerinin de görüşleri ışığında yapılacak yuvarlak masa toplantısı ile tartışılacağı kongremizin tüm katılımcılar açısından faydalı olacağı ve ilgiyle izleneceği inancındayız.


Kongremize davetlisiniz. Daha detaylı bilgiye ve programa kongre web sitemizden ulaşabilir, ücretsiz online kayıt yaptırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için :http://cevkokongre.com

antwerp2.jpgAntwerp'teki ISWA 2015 Kongresine paralel olarak Springloop Cooperative U.A., NWMC ve DTI tarafından Avrupa Sokak Toplayıcıları toplantısı düzenlendi. Toplantıya STK'lar, sokak toplayıcıları, atık toplayıcılar ve danışmanlık şirketlerinden 25 temsilci katıldı.

Atık toplayıcılar/geri dönüşümcüler, yerel merciler, atık yönetim şirketleri ve Üretici Sorumluluğu Örgütleri arasındaki ilişkilerin tartışıldığı toplantıya EXPRA da katıldı. Konuyla ilgili toplumsal sorunlar İtalya'nın sokak toplayıcıları temsilcisi tarafından sunuldu. Özellikle sokak toplayıcılarıaçısından neyin yasal olup olmadığı hala net değil. Küresel Atık Toplayıcılar İttifakı'nın Avrupa'dan tek temsilcisi olan Fransa atık toplayıcılar birliği Ameloir'ın temsilcileri, üyelerinin yerel merciler ve polisle yaşadıkları sorunları dile getirdiler. Üyelerinin geçimlerini sağlaması ve başka alanlarda becerilerini geliştirecek eğitimler almaları için yetkililerin makul fiyatlı bir alternatif sunması gerektiğine inanıyorlar.

iswa_2015.png

International Solid Waste Association-ISWA tarafından düzenlenen 2015 Dünya Kongresi 7-9 Eylül 2015 tarihleri arasında Belçika'nın Antwerp kentinde düzenlendi.

Kongrenin hedef kitlesi olan atık konusunda çalışan profesyoneller, sanayiciler, dünyanın her yerinden, her seviyeden politika yapıcıları, araştırmacılar ve girişimciler bir araya gelip bu dönüşüm içinde kendi rollerini gözden geçirip tartıştılar.

ÇEVKO Vakfı Kamu ve Dış İlişkiler Müdürü Alphan Eröztürk, 8 Eylül, Salı günü düzenlenen GÜS konulu panelde EXPRA Genişletilmiş Üretici Sorumluğu - GÜS çalışma grubunu temsilen panelist olarak yer aldı.

ISWA 2015'i değerlendiren kongrenin bilimsel başkanı Prof. Dr. Karl Vrancken'ın kapanış konuşması ise şöyle;

ISWA2015 Dünya Kongresinde gördük ki, atık yönetimi çok canlı ve heyecanlı bir grup insanın çalıştığı bir sektör. Kongrede yeni içgörüler sunuldu; yenilikçi teknolojiler, iyi yönetişim ve sektörün değişen rolü tartışıldı. Çok keyifli vakit geçirdik. Kongre bize son birkaç on yılda çok önemli gelişmeler kaydedilmiş olduğunu, öncü örnekler ve yerleşmiş iyi uygulamalar bulunduğunu gösterdi. Ancak yine gördük ki, nüfus yaşlandıkça ve şehirler büyüdükçe bir dizi önemli zorlukla karşı karşıya kalıyoruz.

En acil konular:
- düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde atık toplama
- açık çöp döküm sahalarının kapatılması
- atık bertarafından malzeme yönetimine geçiş yapılması gerekliliği
 

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nden (IPCC) uzmanlar, iklim değişikliği hakkındaki 5. Değerlendirme Raporu'nu İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi'nde tanıttılar. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin ev sahipliğinde 9-10 Eylül 2015 tarihlerinde düzenlenen toplantıda iklim değişikliği ile mücadele için neler yapılması gerektiği ve iklim değişikliği adaptasyonu konuları ele alındı.

5. Değerlendirme Raporu, bir yandan iklim değişikliğinin inkar edilemez bir gerçeklik olduğunu ve insan kaynaklı fosil yakıt tüketiminin iklim değişikliğine neden olduğunu ortaya koyarken, diğer bir yandan ise, küresel ısınmayı engellemek ve sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için halen zamanımız olduğunu belirtiyor.

Türkiye'den ve komşu ülkelerden karar vericiler, bilim insanları ve sivil toplum temsilcileri ile medya mensuplarının katıldığı toplantına konuşan 5. Değerlendirme Raporu Teknik Destek Birimi Başkanı Leo Meyer, "iklim değişikliğinin etkinlerini şu anda bile yaygın olarak deneyimliyoruz, daha fazla ısınma insani kalkınma ve refah için daha fazla risk anlamına geliyor. İklim değişikliği daha fazla kuraklık, daha fazla su sıkıntısı, sıcak hava dalgaları, tarımsa üretimde azalma demek. İklim değişikliği aynı zamanda çatışmaları da tetikleyecek ve ekonomik krizlere sebep olacak olan önemli bir tehlike. İklim değişikliği ile etkin bir mücadele için adaptasyon ve azaltım politikalarını harekete geçirmek gerekiyor'' dedi. 

egd.jpgEkonomi Gazetecileri Derneği (EGD) VII. Küresel Isınma Kurultayı'nı 16 Eylül 2015 Çarşamba günü İstanbul Sanayi Odası (İSO) Odakule Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Şekerbank sponsorluğunda, TÜRSAB, TAV ve CocaCola İçecek'in destekleriyle düzenlenen Kurultay'da, bu yıl ''Yaşamına Sahip Çık! - Enerjini Geleceğe Harca'' temasının işlendi.

TARİHE NOT DÜŞÜYORUZ
EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak, konuşmasında, EGD'nin küresel ısınma kurultaylarında iklim değişikliğini bilimsel olarak tartışmaktan ziyade kamuoyunun bu konuya ilgisini çekmeyi amaçladığını söyledi. Bugüne kadar gerçekleştirilen kurultaylarda 1200'den fazla kişinin konuşmacı olarak görüşlerini ifade ettiğini anlatan Toprak, ''Her kurultay sonunda bir kitapçık hazırlıyoruz ve bunları tarihe not düşüyoruz'' dedi. Toprak, ayrıca desteklerinden dolayı Şekerbank, TÜRSAB, TAV, CocaCola İçecek ve İSO'ya teşekkür etti.

pepsico_logo.jpgTemiz ve güvenli su kaynaklarının giderek azalması dünyanın birçok bölgesinde yaşayanlar için çok büyük bir sorun teşkil ediyor. Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan raporlara göre, 2025 yılına gelindiğinde 1,8 milyar insanın güvenli ve temiz suyun çok az miktarda bulunduğu bölgelerde yaşayacağı öngörülüyor. Bu da yakın gelecekte başta sağlık olmak üzere ekonomik ve toplumsal alanda büyük problemlerin yaşabileceği anlamına geliyor.

Fayda Gözeten Performans vizyonuyla, faaliyet gösterdiği bölgelerde çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik konularında çalışmalar yapan PepsiCo ve PepsiCo Vakfı, temiz ve güvenli su kaynaklarının sağlanması ve su tasarrufu konusunda önemli projelere ve ortaklılara imza atıyor. Bu kapsamda, 2015 yılı sonunda 6 milyon kişiye temiz ve güvenli su dağıtımı hedefi koyan PepsiCo, bu hedefine şimdiden ulaştığını duyurdu.