Haberler

bakan_sari.jpg

Fatma Güldemet SARI Kimdir?
Çevre ve Şehircilik Bakanı

Fatma Güldemet SARI 1970 yılında Malatya ili Darende ilçesin de doğdu.

Orta ve lise öğrenimini Tarsus Amerikan Kolejinde tamamlayan Sarı, 1993 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu.1996 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı alanında yüksek lisansını tamamladı.

Nurdağ Kireç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti ve Sarılar Mimarlık Ltd. Şti.'de şirket ortağı ve proje sorumlusu olarak çalıştı.

2008 yılında Çukurova Kurucu İlçe Başkanı olarak Ak Parti'de aktif siyasi hayatına başladı. 2011 yılı Genel Seçimlerinde Adana 7.sıra milletvekili adayı oldu. 2012-2014 yılları arasında AK Parti Adana İl Yönetim Kurulu Üyesi, kısa bir süre vekaleten Adana İl Başkanlığı ve Siyasi ve Hukuk İşler Başkanlığı görevlerinde bulundu. Ayrıca, çeşitli vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşlarında üyelikleri bulunmaktadır.

25 ve 26. Dönemlerde Adana Milletvekili olarak seçilen Fatma Güldemet Sarı, 64. Hükümet bünyesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak kabinede görev yapmaktadır.

Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir.

ps_toplant_duyurusu.jpg

25 yıldır sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin Türkiye'de kurulması ve geliştirilmesi için faaliyetlerini sürdüren ÇEVKO Vakfı, her yıl olduğu gibi bu yıl da 5 farklı ilde piyasaya sürenlere yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenledi.

Kasım ve Aralık ayları içerisinde İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Adana'da düzenlenen ve toplam 350 piyasaya süren yetkilisinin katıldığı Ambalaj Atıkları Yönetmeliği Uygulamaları toplantılarına, ÇEVKO Vakfı Endüstri İlişkileri ve İş Geliştirme, Atık Yönetimi, Kurumsal İletişim, Eğitim ve Bilgi İşlem bölüm yetkilileri ile Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetimi Dairesi yetkilileri katılarak, ambalaj atıklarının geri kazanımı konusundaki mevzuat, yeni gelişmeler ve ÇEVKO faaliyetleri hakkında bilgiler verdiler.

cevko-nun-gonullu-elcisi-zeliha-sunal-geri-7921022_x_o.jpg

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) gönüllüsü Televizyoncu ve Şarkıcı Zeliha Sunal, geri dönüşüm konusunda Adanalıları bilinçlendirirken müzik dinletileriyle eğlendirdi.

Temiz ve sürdürülebilir çevre için yaklaşık çeyrek yüzyıldır çalışma yürüten ÇEVKO'nun gönüllü elçisi olan televizyon sunucusu ve Türk Pop Müziği Sanatçısı Zeliha Sunal, Adana Optimum Alışveriş Merkezi'nde Adanalılarla buluştu. Yerel yönetimler ve lisanslı firmalarla işbirliğiyle ülke genelinde ambalaj atıklarının yüzde 48'ninin geri dönüşümünün sağlandığını aktaran Sunal, yeni yılda 4 puanlık artışla bu rakamı yüzde 52'ye çıkacağını söyledi.

Daha yeşil bir dünyanın kadınların desteğiyle mümkün olacağını vurgulayan Zeliha Sunal,"Geri dönüşüm evden başlıyor, çünkü geri dönüşümü mümkün olan ambalaj atıkları, çöple karıştırıldığında ekonomiye kazanımı güçleşiyor." dedi.

Pipetlerden saklama kutusu yapma, kaçık çoraplardan bulaşık süngeri elde etmeye kadar birçok atığın değerlendirmesi konusunda sergilediği ilginç çalışmalarla tanınan Sunal, ÇEVKO Vakfı, Adana Optimum ve 5M Migros'un işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte ambalaj atıklarından dönüştürdüğü oyuncak, kalemlik, vazo, saklama kutuları gibi objeleri ziyaretçilere hediye etti. Zeliha Sunal, 1 ton atık kağıdın geri dönüşümünün sağlanmasıyla 17 ağacın korunduğuna dikkat çekerek, ÇEVKO'nun atık plastiklerin geri dönüşümüyle yapılan teşekkür plaketini Optimum AVM yönetimine sundu.

odul_toplufoto.jpg

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Akbank'ın ana sponsorluğu ve Deloitte Türkiye'nin derecelendirme ve raporlama desteği ile yürütülen CDP Türkiye 2015 İklim Değişikliği Programı Raporu açıklandı. Rapor, 19 Kasım 2015, Perşembe günü, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi the Seed'de yapılan etkinlik ile kamuoyuna duyuruldu.

Şirketlerin iklim değişikliğine yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcıların bilgisine sunabileceği bir platform sağlayan CDP, dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi olarak kabul ediliyor. CDP Türkiye 2015 İklim Değişikliği Raporu, CDP'ye Türkiye'den dahil olan 46 şirketin verdikleri yanıtların analizini içeriyor.

Bu projeye 2010 itibaren yanıt veren şirketlerin sayısında %250 oranında bir artış yaşandı. Bu şirketlerin %95'i iklim değişikliğini üst düzey ve yönetim kurulu seviyesinde ele aldığını, %89'u da iklim değişikliğini iş stratejilerine entegre ettiğini açıkladı.

CDP Türkiye İklim Liderleri'nin de ödüllendirildiği etkinlikte, yerel olarak belirlenen "CDP İklim Saydamlık Liderlik Endeksi" (CDLI) listesinde yer alan T. Sınai Kalkınma Bankası, Brisa, Garanti Bankası, Turkcell İletişim Hizmetleri ve Arçelik CDP Türkiye İklim Saydamlık Lideri ödüllerini aldılar. Küresel olarak belirlenen "CDP İklim Performans Liderlik Endeksi"ne (CPLI) girerek A bandında yer almaya hak kazanan tek Türk şirketi ve CDP Türkiye İklim Performans Lideri ödülünün sahibi Garanti Bankası oldu.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, Akbank'ın ana sponsorluğu ve Deloitte Türkiye'nin derecelendirme ve rapor desteği ile yürütülen CDP İklim Değişikliği Programı'nın Türkiye raporu, kamuoyu ile paylaşıldı. Rapor, 19 Kasım 2015, Perşembe günü Sakıp Sabancı Müzesi the Seed salonunda düzenlenen etkinlik ile açıklandı.

plastik_atik3k.jpgKonak Belediyesi Çevre ve Koruma Müdürlüğü ile Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliğinde kentin farklı noktalarına plastik şişe ve ambalaj atıklarını toplamaya yardımcı "Atık Pet Şişe Toplama Kumbaraları" yerleştirildi. Üzerlerinde ' Dönüşüm seninle başlar' sloganı yer alan ve kocaman bir pet şişe görünümüyle dikkat çeken kumbaralar geri dönüştürülebilir alüminyum malzeme kullanılarak yapıldı. İlk etapta kentin uğrak noktaları olan parklar, vapur iskeleleri, metro durakları ve hastane girişlerine yerleştirilen toplam 50 Atık Pet Şişe Toplama Kumbarası hem kent estetiğini bozmuyor hem de vatandaşlara geri dönüşüm konusunda uyarıcı görev görüyor.

amcor_01.jpg

Ambalaj sanayinde 1860 yılından beri faaliyet gösteren 43 ülkede 180 fabrika ve 27 bin çalışana sahip ÇEVKO Vakfı üyesi AMCOR, yurt içinde ve dışında birçok üretici firmaya baskılı ambalaj malzemesi üretmek amacıyla kurulan İstanbul fabrikasını uyguladığı ‘Güvenlik Kaptanları' projesi ile İş Güvenliği Başkanlık Altın ödülüne layık gördü.

İş Güvenliği alanındaki uygulamalarıyla öne çıkan Amcor, bünyesindeki işletmelerine bu standartları sürdürebilmeleri amacı ile her yıl İş Güvenliği alanında Altın, Gümüş ve Bronz ödüllerini veriyor. Amcor Flexibles İstanbul, Avrupa ve Amerika grubunda 68 Amcor fabrikası arasından uyguladığı İş Güvenliği Kaptanları projesi ile Safety Awards Altın Ödül'üne layık görüldü. "İsteyerek Sıfır Kaza" hedefi doğrultusunda "İş Güvenliği Kaptanları" uygulamasıyla güvenli çalışma ve yaşama kültürünün yerleşmesi amaçlanıyor.

Amcor İş Güvenliği Ödül'üne aday olabilmek için son bir yıl içerisinde kayıp zamanlı veya kaydedilebilir kaza olmaması, iç veya dış iş güvenliği denetimlerinde herhangi bir majör uygunsuzluk olmaması ön şarttır. Diğer değerlendirme kriterleri ise; uygulamanın yenilikçi olması, çalışma ortamında yüksek düzeyde güvenlik sağlaması, çalışanların davranışlarında sürdürülebilir iyileştirmeler getirmesi ve diğer Amcor fabrikalarında uygulanabilir olmasıdır.

kongre_3.jpgBelediye Atıklarının Yönetimi; Toplamada Yöntem, Rol ve Sorumluluklar" Kongresi, Uluslararası Uzmanların Katılımı ile Önemli Bir Platform Oluşturdu!
Türkiye'de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulması için faaliyet gösteren ÇEVKO Vakfı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ve Türkiye Belediyeler Birliği desteği ile "Belediye Atıklarının Yönetimi; Toplamada Yöntem, Rol ve Sorumluluklar" kongresi, 450 kişilik bir katılımla yapıldı.

Ankara'da, Grand Rixos'da, 6 Ekim 2015, Salı günü, saat 09:30 ila 16:00 saatleri arasında uluslararası katılımla gerçekleşen kongrede; ambalaj atıklarını toplama yükümlülüğü bulunan belediyelerin, bu atıkların yönetimi ile ilgili rol ve sorumlulukları ele alındı. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin başarılı yöntem ve iyi uygulama örneklerinin aktarılmasında da önemli bir platform görevi üstlenen kongre büyük ilgi gördü.

"Belediye atıkları yönetiminde rol ve sorumluluklar" yuvarlak masada tartışıldı!

ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar'ın açılış konuşmasını yaptığı kongrede, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Atık Daire Başkanı Ahmet Varır, "Belediyelerde Entegre Atık Yönetimi" konusunu sundu.

T.C. İçişleri Bakanlığı'ndan kongreye katılan yetkilinin "Belediye ve Büyükşehir Belediye Kanunu Açısından Belediyelerin Atık Yönetimindeki Yasal Yükümlülükleri"ni aktardığı kongrede; Türkiye Belediyeler Birliği, Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin "Türkiye'de Belediye Atıkları Yönetiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu bir sunum yaptı.

Kongre, önemli yabancı konuşmacıları da ağırladı. Viyana'dan katılan International Solid Waste Association (ISWA) Teknik Başkanı Kata Tisza, "Belediye Atıkları Yönetiminde En İyi Uygulama Örnekleri"ni katılımcılarla paylaşırken, Brüksel'den kongreye katılan The Council of European Municipalities and Regions (CEMR) konuşmacısı Christopf Delatter, "Ayrı Toplamanın Atık Yönetimi Verimliliğine Etkileri" konulu sunumu katılımcılardan ilgi gördü. Association of Cities and Regions for Recycling and Sustainable Resource Management (ACR+) Genel Sekreteri Francois Bonnet ise konuşmasında, Avrupa'daki Belediye Atıkları Yönetimi konusunu ele aldı.

Kongrede ayrıca, çevre konulu TV programları ile öne çıkan Güven İslamoğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı bir yuvarlak masa toplantısı da düzenlendi. "Belediye atıkları yönetiminde rol ve sorumluluklar" konulu toplantıda, Antony Buchan- (Resource London), Jean-Benoît Bel- (ORDIF, Paris Region Waste Observatory, Luis Fernandes-( Porto - Maia Belediyesi), Christof Delatter (CEMR), Kata Tisza (ISWA) ve François Bonnet (ACR+ ) yer aldı.

evlerden_evrene_1.jpg

ÇEVKO Vakfı'nın proje paydaşları arasında olduğu "Evlerden Evrene Çevre Bilinci" projesi, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin 12. Taraflar (COP12) Konferansı'nda, halkın bilinçlendirilmesi ve toplumda farkındalık oluşturulması kategorisinde en iyi uygulama örneği seçildi.

12-22 Ekim tarihleri arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen konferansta Zeytinburnu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Koruma Birimi tarafından sunumu gerçekleştirilen Evlerden Evrene Çevre Bilinci projesi, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin 12. Taraflar (COP12) Konferansı kapsamında, en iyi uygulama örneği seçildi.

BİN 500 EV HANIMI ÇEVRE BİLİNCİ KONUSUNDA EĞİTİLDİ
Zeytinburnu Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yeni Yüzyıl Üniversitesi, ÇEVKO ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğince hazırlanan Evlerden Evrene Çevre Bilinci projesinde, hedef; 5 bin ev kadınına ulaşıp, onları çevre bilinci ve geri dönüşüm konusunda daha duyarlı bir hale getirmek. Startı verildiğinden bu yana her geçen gün hedeflerine daha da yaklaştıklarını dile getiren proje yetkilileri, bu sene toplamda bin 500 ev kadınına ulaşıp hane halkına çevre bilincini aşıladıklarını ifade etti.

Enerji sarfiyatının azaltılması, katı atıkların toplanması, çevre bilinci ve geri dönüşüm konusunda duyarlı bir toplumun oluşturulması amacıyla uygulamaya geçen Zeytinburnu Belediyesi ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi, "Mutfağı iyi bilen, geri dönüşümü en iyi bilendir." mantığıyla hareket ederek, kapı kapı dolaşıp ev hanımlarını geri dönüşüm konusunda bilinçlendirdi.

cocuk_filmi.jpg

ÇEVKO Vakfı, yıllardır sürdürdüğü eğitim faaliyetleri kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalara bir yenisini daha ekledi. ÇEVKO'nun kahramanları çevreci kedi ÇEVKİ, cam, plastik, metal, karton kutu, kompozit kutu ve ahşap kasadan oluşan ambalaj atığı karakterleri ile çevreci çocuk kahramanlar Toprak ve Su karakterleri ile anlatılan, hem eğlenceli hem de eğitici çocuk filmimizi ÇEVKO Vakfı yotube kanalından izleyebilirsiniz. 

Filmimizi izlemek için :https://www.youtube.com/watch?v=Dn_KJ1sb0LM

ps_toplanti_rev.jpg

ÇEVKO tarafından piyasaya süren firmalara yönelik olarak her yıl düzenlenen bilgilendirme toplantıları, 2015 yılının Ekim-Kasım aylarında beş ayrı ilde düzenlenmeye devam ediyor. 

T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin de katılım göstereceği ve bu yıl ilk defa panel formatında düzenlenecek olan"Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Uygulamaları" toplantılarımız; 

  • İZMİR - 14 Ekim 2015 - İzmir Ticaret Borsası 
  • ANKARA - 21 Ekim 2015 - TOBB
  • BURSA - 4 Kasım 2015 - Hilton Otel
  • İSTANBUL - 9 Kasım 2015 - İstanbul Sanayi Odası
  • ADANA - 19 Kasım 2015 - Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu  
Katılım için lütfen bizimle iletişime geçin. 
 
LCV : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  e-posta adresi veya 0216 428 78 95 nolu faks üzerinden kayıt yaptırabilirsiniz.