Haberler

cevko-billboard5.jpg

Ülkemizde artan nüfus ve değişen tüketim alışkanlıkları ile önemi giderek artan ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması konusunda bilinç yaratmak için çalışmalarını sürdüren ÇEVKO Vakfı, bu yılki kamu spotunda ev hanımlarına sesleniyor.

ÇEVKO tarafından T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile hazırlanan; ekranların sevilen sunucusu Zahide Yetiş'in yer aldığı ve ünlü yönetmen Kemal Başbuğ'un imzasını taşıyan kamu spotu filmi çok yakında tüm ulusal TV kanallarında yayımlanmaya başlayacak.

Zahide Yetiş, bu kez kaynağında ayırma alışkanlığını arttırmaya yetişecek!

ÇEVKO'nun yeni kamu spotu filminde rol alan ekranların sevilen sunucusu Zahide Yetiş, ambalaj atıkları ayrı toplanmasının evlerin mutfağından başladığına değinecek. Zahide Yetiş, "Ben Hayatı Seviyorum, Siz de Sevin; Geri Dönüşüme Destek Verin" diyerek; çevre bilincini geliştirmeye, ülkemize çevresel ve ekonomik fayda sağlamaya yıl boyunca dikkat çekecek.

Organik atıklar ayrı, ambalaj atıkları ayrı, cam ambalajlar ayrı kutuya...

Çekimleri Haziran ayında tamamlanan kamu spotu filmi; Zahide Yetiş'in mutfakta ambalaj atıklarının ve organik atıkların ayrı kutulara atılmasının önemine dikkat çekmesiyle başlıyor. Evsel, organik atıkları ayrı; cam ambalaj atıklarını ayrı, diğer plastik-metal-kağıt-karton/kompozit atıkları ise ayrı bir şekilde ÇEVKO amblemli kutulara atan Zahide Yetiş, kamu spotu filminin sonunda ise "Ben Hayatı Seviyorum, Siz de Sevin; Geri Dönüşüme Destek Verin" çağrısında bulunuyor.

ÇEVKO Vakfı " Hayatı Seviyorum, Geri dönüşümü Destekliyorum" Kamu spotunu izlemek için tıklayınız.  

 

yenilenebilir_eneji.jpgBirleşmiş Milletler Çevre Programı UNEP'le işbirliği içinde yayımlanmakta olan "Climate Action Programme" sitesinde 1 Haziran 2016'da çıkan habere göre, 2015'te dünyadaki yenilenebilir enerji yatırımları, kapasite olarak 286 milyar Dolar'a, hız olarak da en yüksek düzeye ulaştı.

"The Renewables Global Status Report", dünyada, 2015'te, güneş, rüzgar ve hidrolik santralları kapsayan yenilenebilir enerji yatırımlarına, kömür ve doğalgazla çalışan yeni kuvvet santralı yatırımlarına göre, iki katından fazla para harcandığını ortaya koydu.

Dünyada ilk kez, yükselen ekonomilerin yenilenebilir enerji yatırımları için harcadıkları miktar, gelişmiş ülke ekonomilerini geride bırakmış; yenilenebilir enerji sanayisi dünyada 8 milyon kişinin geçim kaynağı haline gelmiş durumda.

 

İşbirliği içerisinde olduğumuzun geri dönüşüm çalışmalarından kısa kısa...

cankaya.jpg

Çankaya'dan Çevreye 13 Bin Tonluk Katkı
Geri dönüşümden gürültü kontrolüne, eğitimden bilinç yükseltmeye her alanda çalışma yürüten; okullar, kamu kurumları ve vatandaşlarla işbirliği yapan Çankaya Belediyesi, 2016 yılının ilk yarısında çevre konusunda yürüttüğü proje ve faaliyetler sonucunda 13 bin 73 ton atığı geri dönüşüme kazandırdı.

Özellikle ÇEVKO Vakfı ile işbirliği halinde yürütülen, geri dönüştürülebilir atıkları yeniden değerlendirerek ekonomiye kazandırmaya ve genç kuşakta çevre bilinci oluşturmaya odaklanan çalışmalar kapsamında yılın ilk 6 ayında 738 mekâna atık kâğıt kutusu dağıtıldı. Gelen talepler doğrultusunda 15 site ve kuruma geri dönüşüm konteyneriyle kumbara temin eden ve ilçe genelinde 4 bin 460 geri dönüşüm poşeti dağıtan Belediye, yılın ilk yarısında ilçe genelinde 13 bin 73 ton ambalaj atığı geri dönüşüme kazandırdı.

Çevre koruma bilincini genç kuşaklara vermenin çevreyi korumak kadar önemli olduğuna inanan ekipler eğitim, bilgilendirme ve bilinç yükseltme çalışmalarına da ağırlık verdi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Ahlatlıbel ve Kuğulupark'ta iki ayrı etkinlik düzenleyen Çankaya Belediyesi, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Topluluğu ile başlattığı Dünya Çevre Hareketi etkinliğinin yanı sıra Atılım Üniversitesi öğrencilerinin lisans araştırma projesine de aktif destek verdi.

İlçe genelinde dört ayrı okulda çevre bilincine yönelik eğitim gerçekleştirilirken değişik başlıklarda toplam 3 bin 678 adet eğitim ve bilgilendirme broşürü dağıtıldı. İlköğretim düzeyindeki çocuklar için özel bir eğitim seti de hazırlayan Belediye, "Çanki İle Çevre, 'Çanki ile Geri Dönüşüm' ve 'Çanki ile İklim Değişikliği' adlı üç kitaplık bir seri hazırladı ve okullarda dağıttı.
 

edouard-t-arsenault-bottle-house_1.jpg

Sürdürülebilir evlerin sıkıcı olduğunu düşünenlerden misiniz? Normalde çöpe giden malzemelerden yapılmış bu 12 göz alıcı evi görünce bu düşünceniz değişebilir.

Günlük yaşama şeklimize başka güzel yaklaşımlarla bakarak ilham alabilmek adına, yoktan var edilen bu 12 ev çok şey anlatıyor.

Bu ev 25.000 geri dönüştürülmüş şişenin çimentolanmasıyla yapılmış. Kanada, Prince Edward Adası'nda Cap-Egmont'ta yer alan evi yapanlar, British Columbia'da yer alan Vancouver Adası'ndaki camdan kalenin kartpostalından ilham almışlar.

 

 

izmir_atik_osb.jpg

Ege Bölgesi Sanayi Odası, kentte atık ihtisas OSB'si kurmaya hazırlanıyor. Geri dönüşüm tesislerinin yer alacağı Türkiye'nin ilk atık OSB'si bin kişiye istihdam yaratacak.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), kentteki sanayicilerin de talebiyle harekete geçerek İzmir'de çevre alanında bir ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması için çalışma başlattı. Cam, plastik, kağıt, demir, çelik gibi atıkların geri kazanılması, bu sayede enerji ve maliyetlerin düşürülmesi fikrinden yola çıkan EBSO, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na Atık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için başvurdu. Bölgenin kurulmasıyla İzmir'deki atıkların dönüştürülmesi için başka kentlerdeki ayrıştırma, gazlaştırma veya yakma tesislerinde sıra beklenmeyeceği gibi, atıklar bu hammaddelere ihtiyaç duyan fabrikalara satılarak ekonomiye geri kazandırılacak.

Kurulacak OSB'nin hammadde ithalatını azaltacağı gibi istihdamı da arttıracağını açıklayan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi, Türkiye'nin ilk atık ihtisas OSB'sini hayata geçirmekten gurur duyduklarını söyledi. İzmir'in atık geri dönüşüm sektöründe Türkiye'nin öncü şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Çiçekçi, "Aliağa'da demir-çelik geri dönüşümü ile yine kentin pek çok yerinde plastik, cam, kağıt gibi alanlarda geri dönüşüm faaliyeti sürüyor. İzmir'de toplam 188 lisanslı, 69 geçici faaliyet belgesine sahip atık geri dönüşüm tesisi bulunuyor. Atık İhtisas OSB'de ilk etapta 57 firma, büyüklükleri 3 bin metrekareden 48 bin metrekareye kadar değişen miktarlarda toplam 560 bin metrekare yer talep ediyor" diye konuştu.

grocery_girl_yazi.jpg

Gıda üretimi ve ambalajlanması alanındaki son gelişmelerle geleneksel ambalajlama teknolojilerinin yerini, yeni nesil fonksiyonel ambalaj (aktif ve akıllı) teknolojileri almaya başladı.

Gerek gıda güvenliğinin artırılması ve gerekse gıdaların raf ömrünün uzatılması için büyük önem taşıyan aktif ve akıllı ambalaj teknolojilerinin yakın bir gelecekte üretim maliyetlerinin düşürülmesiyle daha yaygın bir biçimde kullanılması bekleniyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) da bu ihtiyaçlardan yola çıkarak teknoloji firmaları ve üniversitelere yönelik Akıllı/Aktif Ambalaj Malzeme ve Teknolojilerinin Geliştirilmesi Çağrısı yayımladı. TÜBİTAK, sanayi kuruluşlarının, iç tüketim ve ihracata yönelik akıllı ve aktif ambalajların geliştirilmesini hedefleyen Ar-Ge faaliyetlerini destekleyecek.

ljubljana1.jpg

Avrupa Yeşil Başkent Ödülü, çevresel başarılarının sonucu olarak her yıl bir Avrupa şehrine veriliyor. Bu yıl Brüksel'de yapılan törenle Slovenya'nın başkenti Ljubljana, 2016 Avrupa Yeşil Başkenti ödülünü Bristol'dan devraldı.

Avrupa Yeşil Başkent Ödülü, ICLEI (Sürdürülebilir Kentler Birliği) ve Covenant of Mayors (Belediye Başkanları Anlaşması) ile birlikte Avrupa Çevre Ajansı ile Bürosu'nun içinde yer aldığı bir yapı. Ödül çevre dostu kalkınma ve yaşam kalitesini yükseltmeyi başarmış akıllı kentleri öne çıkararak, diğer kentlere örnek olmalarını sağlıyor. Ödül 2010 yılından bu yana, çevre ile dost kentsel yaşam için yenilikçi, yaratıcı çözümler, uygulamalar geliştiren Avrupa kentlerine veriliyor. Ödül için Avrupa Birliği'ne üye ya da aday ülkelerin kentleri başvuru yapabiliyor. Alanında uzman isimlerden oluşan jüri heyeti, başvuruları 12 gösterge çerçevesinde değerlendiriyor. Bu göstergeler; iklim değişikliği için azaltım ve uyum, kent içi ulaşım, yeşil kentsel alanlar, sürdürülebilir arazi kullanımı, hava kalitesi, doğa ve biyoçeşitlilik, akustik ortam kalitesi, atık yönetimi, su yönetimi, atık-su arıtma, eko-yaratıcılık ve sürdürülebilir istihdam, enerji performansı ve bütünleştirilmiş çevre yönetimi olarak sınıflandırılıyor. Panel, bu göstergelerde ulaşılan düzeyin yanı sıra "çevre sorunlarına ilerici, yaratıcı çözümler", "sürdürülebilir kentsel gelişmede yüksek standartlar" ortaya koyan ve hepsinden önemlisi "vatandaşlarının ne istediğini dinleyen" kentleri ödüllendiriyor.

colorful-plastic-bags-image.jpg

Yıllardır ülkemiz de dâhil birçok batılı ülkenin de gündeminde olan plastik alışveriş poşetleri ile ilgili yeni bir yasal düzenleme Fransa'dan geldi. Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Çin ve Hindistan gibi dünyanın birçok yerinde plastik poşet kullanımının azaltılmasına yönelik önlemler ya da yasaklar her geçen gün daha fazla karşımıza çıkmakta.

Fransa'da Çevre Bakanlığının girişimiyle yürürlüğe giren yasa uyarınca, marketler ve mağazalar çevre korunması adına, sattıkları ürünlerin taşınması için müşterilere artık plastik poşet yerine geri dönüşümü kolay kağıt poşet verecek.

Büyük marketler dışında bakkallar, kasaplar, eczaneler, manavlar da yasağa uymak zorunda. Fransa'da yasak öncesi her yıl 5 milyar plastik poşetin piyasaya sürüldüğü tahmin ediliyor.

Çevre Bakanlığı, '"kimyasal zehir" olarak değerlendirdiği plastik poşetlerin, doğada yok olmasının yüzlerce yıl sürdüğü ve çevre sağlığına verdiği zarar yüzünden 2015 yılında kabul edilen yasa ile yasaklanmasına karar vermişti. Ülkedeki mağaza ve marketlerin önemli kısmı, bir süredir plastik poşet yerine kağıt poşet uygulamasına geçmişti.

cevre_gunu_16.jpg

Türkiye'de çevrenin, enerji kaynaklarının korunması, kaynağında ayrı toplama ve geri dönüşüm konularında toplumsal bilinçlenme ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla 25 yıldır sanayinin öncülüğünde çalışmalarını gerçekleştiren ÇEVKO Vakfı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası kapsamında, belediyelerle işbirliği içerisinde pek çok etkinlik gerçekleştirdi.

Çevreci Kedi ÇEVKİ'nin de katıldığı etkinliklerde, özellikle çocuklar ambalaj atıklarının değerlendirilebilir birer kaynak olduğu ve geri dönüşümün önemi konusunda bilgilendirildi. Haziran ayının ilk haftasında yoğun bir tempo ile gerçekleştirilen ve İstanbul'dan Bursa'ya, İzmir'den Muğla ve Antalya'ya, Ankara'dan Eskişehir'e kadar toplam 35 belediyenin düzenlediği çevre haftası etkinlikleri ile on binlerce kişiye ulaşıldı.

Yenilenen ve büyük beğeniyle karşılanan ÇEVKO'nun yeni tiyatro oyunu " Dönüşüm İyi Gelecek" ise İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Gaziantep'te toplam 9 kez sahnelenerek 3.650 öğrenci tarafından izlendi.

fethiye_cam_2.jpg

Fethiye Belediyesi, ÇEVKO Vakfı işbirliği ile ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için yaptığı çalışmalara bir yenisini ekledi. Fethiye Belediyesi, ÇEVKO Vakfı ve Kaydem Plastik ile imzalanan protokole ek olarak Anadolu Şişe Cam A.Ş ve Muzaffer Pınarbaşı Cam İşletmesi ile camların kaynaklarından toplanmasıyla ilgili yeni bir projeye imza attı.

1770 tane toplama ünitesi daha hizmete girdi.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Mahmut Bayraktar, "İlçemizde ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için bundan öncede birçok çalışmamız olmuştur. Yapılan bu yeni girişimle ambalaj atıklarının daha verimli toplanması ve toplama sistemini bir üst seviyeye taşımayı planlıyoruz. Bu kapsamda yapılan protokoller ve çalışmalar doğrultusunda ambalaj atıkları toplama sistemine 1000 adet iç mekan atık biriktirme kutusu, 20 adet pet şişe görünümlü toplama kafesi, 750 adet özel tasarım cam atık toplama ünitesi ve bu atık ünitelerinin toplanması için özel nitelikli atık toplama aracı ve diğer ekipmanlar saygıdeğer halkımızın hizmetine sunulmak üzere şehrimize kazandırılmıştır" dedi.