Haberler

PepsiCo, Net Sıfır Atık Vizyonuyla Naturalis Projesini Başarıyla SürdürüyorÇEVKO Vakfı üyesi PepsiCo, "Net Sıfır Atık" vizyonuyla kendi gübresini üreten ve cipslik patates üretimi yapılan tarlalarda kullanan dünyadaki ilk ve tek örnek ülke projesi olma özelliğini taşıyan Naturalis (Organomineral gübre) projesini başarıyla sürdürüyor. PepsiCo, Naturalis projesi ile Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri'nin Atık Yönetimi kategorisinde birincilik ödülü de aldı.
Fayda Gözeten Performans adını verdiği sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda, faaliyet gösterdiği her noktada çevresel, sosyal ve ekonomik olarak pozitif etki yaratma misyonuyla çalışmalarına devam eden PepsiCo, Türkiye'de de toprağın, enerjinin, suyun ve ambalajların daha verimli kullanılmasına odaklanıyor. Naturalis projesi ile, PepsiCo'nun İzmit yiyecek fabrikalarında ortaya çıkan patates kabuğu, nişasta gibi organik atıklar anaerobik çürütme tesisinde önce biyogaza, akabinde elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Elektrik üretimi sonrasında kalan çamur önce kurutuluyor, ardından patates bitkisinin ihtiyaç duyduğu mineraller eklenerek Naturalis adı verilen organomineral gübre elde ediliyor. Üretilen enerji, fabrikaların ihtiyaçlarının yaklaşık %40'ını karşılarken, PepsiCo çiftçilerine taban gübresi olarak verilen Naturalis ile gübre üretiminde kullanılan kimyasallar %40, gübreden kaynaklı karbon salımı ise .5 azaltılmış oluyor.

Dünyanın En Kirli Şehirleri Açıklandı
Dünya genelinde binlerce kenti çeşitli kategorilerde istatistik olarak değerlendiren Numbeo uluslararası derecelendirme merkezi dünyadaki en kirli şehirleri açıkladı.
Numbeo tarafından oluşturulan şehirlerin kirlilik endeksi listesine Türkiye'den İstanbul, Ankara ve İzmir de yer aldı.
Kirlilik endekslerine göre 73,66 puan ile Ankara 74., 67,11 puan ile İstanbul 106. Ve 62,75 puan ile İzmir ise 126. Sırada yer alıyor.

anadolu_efes_cevresel_fayda_17.png

Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'ne giren ilk Türk şirketi olan ÇEVKO Vakfı üyesi Anadolu Efes; tüm iş süreçlerinde hayata geçirdiği sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında uyguladığı çevresel fayda sonuçlarını, 2017 Çevresel Fayda Raporu'nda açıkladı. Çevresel sürdürülebilirlik çalışmaları doğrultusunda 7 yılda toplam 512 bin 863 ağacı koruyan Anadolu Efes'in elektrik tasarrufu 195 bin 327 ailenin, su tasarrufu ise 4 bin 566 ailenin yıllık ihtiyacına eşdeğer büyüklüğe ulaştı.

Anadolu Efes Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Gani Küçükkömürcü, ÇEVKO Vakfı ile yaptıkları işbirliğinin Anadolu Efes'in çevresel sürdürülebilirlik anlayışının bir parçası olduğunu ifade ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Anadolu Efes'te bizim için vazgeçilmez iki önemli öncelikten biri kalite diğeri ise sürdürülebilirlik. Çevresel sürdürülebilirlik alanında su kullanımı, enerji yönetimi, karbon emisyonlarının azaltımı ve geri dönüşüm faaliyetleri gibi sürdürülebilir gelecek adına önemli çalışmalar yürütüyoruz. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve The CEO Water Mandate gibi işbirliklerine imza atarak çevresel taahhütlerimizi uluslararası boyuta da taşıdık. Tüm bu çalışmalarımız sonucunda; Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'ne giren ilk Türk şirketi olmaktan, 2016'da da 43 şirketin yer aldığı Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'nde(BIST) listelenmeye hak kazanmaktan gurur duyuyoruz. Çevresel sürdürülebilirlik taahhütleri doğrultusunda yürüttüğümüz verimlilik çalışmalarıyla çevresel faydamızı her yıl artırıyoruz. Sorumlu bir şirket olarak geçmişimizden aldığımız güç ile gelecek için değer yaratmayı devam edeceğiz" dedi.

GCAÇEVKO Vakfı üyesi Gürallar Cam Ambalaj (GCA), Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu üyesi olduğu Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu (FEVE) önderliğinde yürütülen ve on iki Avrupa ülkesinde eş zamanlı hayata geçirilen Sonsuz Okyanus (Endless Ocean) kampanyasına Türkiye adına destek veriyor. Denizlerin ve okyanusların derinliklerindeki kirliliğe dikkat çekmek ve tüketicilerin farkındalığını arttırmak amacıyla başlatılan kampanya, 8 Haziran Dünya Okyanus Günü'nde çeşitli etkinliklerle desteklenip yaz sonuna kadar devam edecek.

istanbul_maratonu_1.jpg

Bu yıl 39'uncusu düzenlenen İstanbul Maratonu'nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Spor İstanbul, Nestlé Pure Life, ÇEVKO Vakfı ve WWF-Türkiye iş birliği ile maratona özel bir geri dönüşüm kampanyası gerçekleştirildi.

Parkurda yer alan su istasyonlarına belirli aralıklarla yerleştirilen geri dönüşüm kumbaraları ile maratona katılanların kullandıkları PET şişeleri geri dönüşüme kazandırmaları teşvik edildi. İş birliği ile 100 bin PET şişe geri dönüşüme kazandırıldı. Geri dönüştürülen PET'ler sayesinde önemli oranda tasarruf sağlandı.

"Çocuklarımızın geleceği için geri dönüşümü destekliyoruz"
"Çocuklarımızın geleceği için koşuyoruz" temasıyla düzenlenen maratonda gerçekleştirilen kampanya ile sağlıklı bir gelecek için geri dönüşümün önemi de vurgulandı. "PET şişeleri geri dönüşüme at, gelecek için iyilik yap" mesajlarının yer aldığı kutularla tüm katılımcılarda bu konuda bilinç oluşturulması hedeflendi.

kuresel_isinma_kurultayi_19.jpg

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından 9. Küresel Isınma Kurultayı gerçekleştirildi.
Pil Teknolojileri Zirvesi kapsamında EGD tarafından düzenlenen 9. Küresel Isınma Kurultayı'nda bu yıl "Enerjini Depola, Geleceğini Kurtar'' teması işlendi.
Kurultayın açılış konuşmalarını EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle yaptı.
Gülle, Türkiye'nin, küresel ısınmada en çok etkilenecek ülkeler arasında 41. sırada yer aldığını belirterek, şunları kaydetti: "Enerji yoksa, gerisini anlatmaya gerek yok. Küresel ısınma denildiğinde, aslında hepimiz bir şeyleri biliyoruz, ama çok şeyi de aslında bilmiyoruz. Kutuplardaki buzullardan haberdarız, birçok canlı türünün neslinin tükendiğini gözlemliyoruz, çölleşme artarak sürüyor. Küresel iklim değişikliğinin ekonomiye etkisinin 2 trilyon dolara mal olduğu belirtiliyor. Ülke olarak küresel ısınmayı önleme konusunda gerekli adımları atmalıyız. Gereken adımlar atılmazsa, gelecek 100 yıl içinde, Türkiye'nin iklimi, Afrika iklimine sahip olabilir. Ülke olarak hedeflerimiz büyük. Geleceğe yön vereceksek, enerjimize sahip çıkarak, onu verimli kullanmalıyız."
Küresel ısınma kaynaklı bütün etkilerin 2030 yılına kadar dünya ekonomisine 2 trilyon dolara mal olacağının öngörüldüğünü ifade eden Gülle, "Tekstil sektöründe de üreticiler artık ince kumaşlardan ürün yapıyor. İnce kumaşlar daha uzun süreli kullanılıyor. Üreticilerimiz de taleplere göre ürünlerinde kumaşlarını inceltiyor. Kalın kumaşa ihtiyaç gün geçtikçe azalıyor. Çünkü yaşadığımız küresel ısınma da bunu gerektiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

toplufoto_k.jpg

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, Garanti Bankası'nın ana sponsorluğu ve Deloitte Türkiye'nin derecelendirme ve rapor desteği ile yürütülen CDP Türkiye İklim Değişikliği ve Su Programları'nın 2017 sonuçları, 28 Kasım 2017, Salı günü, Zorlu PSM'de düzenlenen "Reimagining Disclosure: CDP İklim Konferansı" ile kamuoyuna duyuruldu.

Şirketlerin iklim değişikliğine yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcıların bilgisine sunabileceği bir platform sağlayan ve dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi olarak kabul edilen CDP'nin Türkiye sonuçlarının açıklandığı konferansta ayrıca "CDP Global A listesi Liderleri" ve "CDP Türkiye İklim ve Su Liderleri" Ödülleri de sahiplerini buldu. Ödül töreni TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik'in katılımıyla gerçekleşti.

Törende; İklim ve Su kategorisinde Global A Listesi'ne girmeyi ve tüm dünyada lider 25 şirketten biri olmayı başaran Arçelik, Su kategorisinde Global A listesine girerek tüm dünyada 73 lider şirketten biri olmayı başaran Garanti Bankası'nın yanı sıra; CDP Türkiye İklim ve Su Liderleri kategorisinde Brisa ve Pınar Süt; CDP Türkiye İklim Liderleri kategorisinde Migros ile Zorlu Enerji ve Zorlu Doğal Elektrik Üretimi; CDP Türkiye Su Liderleri kategorisinde Akenerji ödül aldılar.

materials-marketplace-projesi-lansman-1_k_2.jpgSKD Türkiye'nin EBRD desteğiyle yürüttüğü Türkiye Materials Marketplace (TMM) projesinin 2. Etkileşim Toplantısı 7 Aralık 2017 tarihinde, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Atatürk Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Türkiye Materials Marketplace (TMM) Projesinin 1. yıl sonuçlarını açıklanması, gelişmelerin aktarılması ve projeyle ilgili gelecek planlarını paylaşılması amacıyla tüm paydaşlar bir araya gelecek.

Projeye bugüne kadar katılmış şirketlerin yanı sıra projeye ilgi duyan ve daha fazla bilgi almak isteyen kurumlar da bu etkinliğe katılabilirler.

Toplantı Gündemi

-TMM projesinin birinci yıl değerlendirmesi
-Dünyadan ve Türkiye'den iyi uygulama örnekleri
-Sektörel uzmanlar ile atölye çalışmaları ve fikir paylaşımları
-Mevzuat ve yönetmelikler ile ilgili sık sorulan sorular

Detaylı bilgi için etkinliğin inetrnet sayfasını ziyaret edebilirsiniz. http://www.skdturkiye.org/etkinlik/turkiye-materials-marketplace-projesi-etkilesim-toplantisi 

Kayıt için : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    

 

stella_mccartney.jpgİngiliz moda tasarımcısı; küresel moda sektörünün 2050'de karbon bütçesinin dörtte birini tüketiyor olmasını engellemek için Ellen MacArthur vakfının kampanyasını desteklediğini açıkladı.

Küresel moda sektörünün 2050'de dünyanın yıllık karbon bütçesinin dörtte birini tüketiyor olmasını engellemek için kıyafetlerin farklı bir şekilde tasarlanması, daha uzun süre giyilmesi ve mümkün olduğunca geri dönüştürülmesi gerekiyor.

Moda tasarımcısı Stella McCartney, sektörünü "inanılmaz miktarda atık üreten ve çevreye zarar veren" bir sektör olduğundan dolayı kınayarak, kıyafet üretme ve kullanma şeklinin sistemik olarak değiştirilmesi için çağrıda bulunmak üzere, yelkenle dünya turu yapmış çevre eylemcisi Ellen MacArthur'la güçlerini birleştirdi.

MacArthur'un Vakfı yayımlanan raporuyla, moda sektöründeki atığın ölçeğini ve modanın savurganlığı yüzünden yılda 1,2 milyar tonluk sera gazı salınımına yol açan bir sektör yaratıldığını ortaya serdi. Bu miktar, uluslararası uçuşların ve nakliyat sektörünün yarattığı toplam salınımdan daha fazla.

Rapor, sektörün "bu şekilde devam etmesi halinde, 2050 yılında, 20C'tan düşük bir küresel ısınma için gereken karbon bütçesinin %26'sından fazlasını tüketiyor olabileceği" uyarısında bulunuyor.  

kongre_bildirge_.cevko-web.jpg

 

5-6 Ekim 2017 tarihlerinde İstanbul, Şişli, Grand Cevahir Kongre Merkezi'nde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın himayesinde ÇEVKO Vakfı tarafından düzenlenen DÖNGÜSEL EKONOMİ KONGRESİ'ne kamu, özel sektör, sivil toplum kuruşları, üniversite ve basın-yayın kuruluşlarından yetkililer katılım sağladı. Kongremizle ile ilgili tüm bilgi ve sunumlar, oluşturduğumuz  www.cevkokongre.com  adresli internet sitemizde de yer almakta olup kongre sonrası hazırladığımız Kongre Sonuç Bildirgesi'ni sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarız.