Keyifli seyirler...
Keyifle okumanızı diliyoruz.
Söz konusu yönetmeliğe bu linkten ulaşabilirsiniz.
Ambalaj atıklarının çöp olmadığını ve geri kazanımının geleceğimiz için ne kadar önemli olduğunun altını çizen 39 sn. lik kamu spotu mayıs ayı içerisinde hazırlandı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteği ile 5 Haziran Dünya Çevre gününden tüm ulusal televizyon kanallarında yayımlanmaya başladı. Kamu spotumuz Ağustos ayı sonuna kadar 42 tv kanalında yaklaşık 90.000 sn yayımlandı.
AB Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye'nin yeni Avrupa Birliği stratejisi, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine ivme kazandırarak üyeliğe giden yolun önündeki engellerin üstesinden gelinmesini amaçlamaktadır" denildi.
ÇEVRE Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı'nın (ÇEVKO) protokol imzaladığı yerel yönetimler arasına Buca Belediyesi de katıldı. Başlatılan örnek proje ile Buca'da bundan sonra cam atıklar çöpe gitmeyecek.
ÇEVKO Vakfı üyesi Tetra Pak küresel düzeyde, sürdürülebilir ürünler geliştirme, değer zinciri boyunca ekolojik ayak izini azaltma ve geri dönüşümü artırma konularına odaklanan 2020 çevresel hedeflerine ulaşma yolunda büyük ilerleme kaydetti. Tetra Pak paketleme ürünlerini daha sürdürülebilir hale getirmek için ahşap ve şeker kamışı gibi doğru yönetildiklerinde tekrar yetişen doğal kaynaklardan elde edilen yenilenebilir malzemelerin kullanımını artırmaya odaklanıyor. Tetra Pak ambalajlarının ortalama %75'i ahşaptan üretilmiş kartondan oluşuyor. Forest Stewardship CouncilTM (FSC) sertifikasına sahip olan Tetra Pak, dünya genelinde ürünlerini sorumlu biçimde yönetilen ormanlar ve diğer kontrol altındaki kaynaklardan temin etmeyi ve %100 oranda FSC sertifikalı karton kullanmayı hedefliyor.
Avrupa Çevre Ajansı (AÇA), Avrupa Birliği'nde kaynak verimli yeşil ekonomiye geçişi hızlandırabilecek mekanizmaları incelediği raporunu yayınladı. Raporda mevcut ekonomik ve teknik gelişimlerin yeterince hızlı olmadığı ve daha sistematik değişikliklerin gerektiği vurgulanıyor.
Raporda 7. Çevre Eylem Planı, Kaynakları Verimli Kullanan Avrupa için Yol Haritaları ve Avrupa 2020 stratejisi gibi AB politikaları ayrıntılı inceleniyor. Bu zeminde, rapor döngüsel ekonomi kavramı bağlamında AB tüzüklerinin atık yönetimi üzerindeki etkisini incelemeye alıyor.
Yeşil cin fikirli, iki genç çevreci girişimci Sara Wolf ve Milena Glimbovski, Berlin'de ‘Orijinal Unverpackt' adında bakkal dükkânı açtı. Açtıkları dükkânda ambalaj kullanımı sıfır. Dükkân 13 Eylül'den itibaren hizmet veriyor.
İkilinin açtığı bakkal konseptinde, hiçbir şekilde ambalaj, poşet yok. Alışveriş yapmak için kabı, kavanozu, çantayı ziyaretçiler getiriyor ve alacaklarını alıp götürüyor.