News

eu_file_calendar.jpgBugün Avrupa Komisyonu 2015 İş Programı'nı kabul etti. Bu program;Komisyonun istihdam, büyüme ve yatırım alanlarında gerçek bir fark yaratmak ve vatandaşlar için kesin bir fayda sağlamak için gelecek 12 ay içerisinde gerçekleştireceği eylemleri içeriyor.

Vatandaşlar, günlük yaşamlarında AB'nin daha az müdahalesini istiyorlar, özellikle de Üye Ülkelerin harekete geçmek ve çözüm üretmek için daha iyi konumlandığı alanlarda ve AB'nin işsizlikle mücadele, rekabetin geliştirilmesi gibi büyük ekonomik ve sosyal sorunların çözümünde fark yaratmasını bekliyorlar. Vatandaşlar, AB'nin ne yaptığı ve nasıl yaptığı konusunda daha açık olmalarını bekliyor. İş Programı'nın kabul edilmesi AB'nin 2015'te ne yapıp yapmayacağı konusunda tam bir şeffaflık sunması nedeniyle iyi bir başlangıç olarak görülüyor.

plastik.jpgÜlkemizdeki değişen tüketim alışkanlıkları, nüfus artışı, yükselen hayat standardı, ambalajlı ürün satışındaki artış ile birlikte ambalaj atıklarının (Cam, metal, kompozit, plastik, kağıt-karton ve ahşap ambalaj atıkları...) kompozisyonu da değişmektedir. Plastik ambalaj kullanımı gün geçtikçe artmakta, bununla birlikte oluşan ambalaj atığı miktarı da artış göstermektedir.

Türkiye'de ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili tüm faaliyetler; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 24.08.2011 tarih ve 28035 Sayılı Resmi gazetede yayımlanan "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği" çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

Yönetmelikte açıkça belirtildiği gibi (Kapağı da, şişesi de ambalaj atığı olan ve kapağı ayrı bir hammaddeden, şişesi de ayrı bir hammaddeden üretilen pet şişeler dahil...) tüm ambalaj atıklarının toplanıp geri dönüşüme kazandırılması konusunda yükümlülüğü bulunan firmalar, bakanlığı bu atıklarla ilgili ayrı ayrı bilgilendirmek durumundadır. Dolayısıyla, örneğin bir üniversitemiz tarafından başlatılan ve birçok yerel yönetim, kamu kuruluşları ve STK'lar tarafından da desteklenen; halkın da "ebatı nedeniyle toplaması ve biriktirmesi, taşıması da kolay olduğu için...) geniş bir katılımda bulunduğu "Mavi Kapak" kampanyasında olduğu gibi, bu kampanyanın "ticari" olduğunu; toplanan kapaklarla sanayi firmalarının plastik şişeler ile ilgili geri kazanım yükümlülüğünden kurtulduğu şeklindeki iddialar doğru değildir. Ve tekrar belirtmek isteriz ki; tüm diğer katı atıklar gibi, plastik atıklar da geri kazanılabilir atıklardandır. Değerli bir hammadde kaynağı olan plastik atıkların kaynağında ayrı toplanarak geri dönüşümünün sağlanması için düzenlenen kampanyalar; ticari amaçlardan uzak, ülkemize ve toplumumuza, daha yaşanabilir bir dünyaya fayda sağlayan, geri dönüşüm bilinci aşılamaya yönelik doğru kampanyalardır.

evlerden_evrene_3.jpgTürkiye'de ilk kez uygulanan "Evlerden Evrene Çevre Bilinci Projesi" çevre kirliliğini azaltmak konusundaki mücadelede toplumun yapı taşlarından biri olan kadının çevre bilincini artırarak ailede ve nihai olarak toplumda sağlıklı bir çevre oluşturmayı amaçlıyor. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nde eğitimlerin verildiği proje Zeytinburnu Belediyesi'nin koordinasyonunda, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ÇEVKO Vakfı ortaklığında hazırlandı. Projede görev alarak Zeytinburnu Belediyesi sınırları içerisinde bulunan kadınları eğitmeyi amaçlayan 30 kadının eğitimleri tamamlandı. Eğitim sonucunda sertifikalı birer çevreci olan kadınlar 5 Ocak Pazartesi günü başlayacak eğitimler ile kadınları eğitmeyi amaçlıyor

expra_logo.jpg3 Aralık 2014'teki Genel Kurul sırasında EXPRA Kuzey Avrupa'daki varlığını genişleterek iki yeni üyesini kabul etti - İsveç'ten FTI ve Finlandiya'dan PYR.

gripin_konseri.jpg

Müzikal anlamdaki başarılarının yanı sıra Türkiye'nin en çevreci gruplarından biri olarak kabul edilen Gripin, 2014 yılının başından bu yana ÇEVKO Vakfı ile geri dönüşüm alanında hayata geçirdiği çalışmalarla, Türkiye'deki çevre koruma bilincinin artırılması konusunda önemli çalışmalara imza atıyor.

Gripin, ÇEVKO ile gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi kapsamında 30 Kasım 2014 Pazar günü, saat 17:00'de Eskişehirli hayranları ile buluşacak. Eskişehir Leman Kültür Merkezi 2.kat'ta 800'e yakın müzikseverin katılımıyla gerçekleşecek konserde de tıpkı daha öncekilerde olduğu gibi geri dönüşüm konusuna dikkat çekilerek, özellikle genç kuşağın çevre bilinci konusundaki farkındalığının artırılması planlanıyor. Konser bileti ise geri dönüşüme kazandırılacak olan ambalaj atığı...

Bir yandan Gripin şarkıları ile eğlenirken diğer yandan ülkemizdeki çevre bilincinin arttırılmasına destek olacağımız bu anlamlı konsere tüm halkımız davetlidir. 

 

 

dsc_0080.jpg

23 yıldır sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin Türkiye'de kurulması ve geliştirilmesi için faaliyetlerini sürdüren ÇEVKO Vakfı, her yıl olduğu gibi bu yıl da piyasaya sürenlere yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenlemeye devam ediyor.

Kasım ayı içerisinde İstanbul, İzmir ve Bursa'da düzenlenen ve toplam 250 piyasaya süren yetkilisinin katıldığı Ambalaj Atıkları Yönetmeliği Uygulamaları toplantılarına, ÇEVKO Vakfı Endüstri İlişkileri bölüm yetkilileri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetimi Dairesi yetkilileri katılarak, ambalaj atıklarının geri kazanımı konusundaki mevzuat, yeni gelişmeler ve ÇEVKO faaliyetleri hakkında bilgiler verdiler.

Toplantı sunumlarına aşaığdaki linklerden ulaşabilirsiniz.  

pdf ÇEVKO Vakfı PS Toplantı Sunumu

pdf Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Sunumu

pdf Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Sunumu

pdf Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bursa Sunumu

sosyal-sorumluluk-gunleri.jpgYıldız Teknik Üniversitesi Kalite ve Verimlilik Kulübü (KVK) tarafından düzenlenen 3'üncü Sosyal Sorumluluk Günleri etkinliklerinin ilk bölümü 30 Ekim'de gerçekleştirildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Kalite ve Verimlilik Kulübü (KVK) bünyesindeki Sosyal Sorumluluk Ekibi, daha farkında, daha duyarlı bir üniversite gençliği oluşturmak adına "Sosyal Sorumluluk Günleri"nin 3'üncüsünü düzenledi.

Bu yıl konuşmacılar arasında ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer ve vakıf çalışmalarına gönüllü destek veren sanatçı Zeliha Sunal da yer aldı. Mete İmer gerçekleştirdği sunumda çevresel sorunlar, geri dönüşüm ve önemi ile ÇEVKO'nun faaliyetlerini aktarırken; Zeliha Sunal ise evlerde kullanılan ve atık haline gelmiş malzemelerin nasıl değerlendirilebileceğini anlattı.

Değişen formatı ile yeniliklerle yoluna devam eden "Sosyal Sorumluluk Günleri" etkinliği, 30 Ekim'de Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Konferans Salonu'nda "Görmek istediğin değişimin kendisi ol" adıyla düzenlendi. 

dsc_0116.jpgÇevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla, Atık Yönetimi Müdürü Eyyüp Yılmaz ve Endüstri İlişkileri İzmir Bölge Sorumlusu Atıl Yakın'dan oluşan heyet, 20 Kasım'da Uşak Ticaret ve Sanayi Odası'nı (UTSO) ziyaret etti. ÇEVKO Vakfı'nın çalışmalarını destekleyen, sanatçı Zeliha Sunal da heyette yer aldı.

Ziyaret sırasında gazetecilere açıklama yapan ÇEVKO Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla, sektörün sorunlarını yerinde tespiti için Uşak'a geldiklerini belirterek, "Geri dönüşüm sektörünün gelişmesi için kurumumuz adına elimizden gelen desteği vereceğiz" diye konuştu.

kullan_at_poset.jpegBrüksel'de toplanan Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 üke, her yıl 8 milyardan fazla çöp yaratan plastik poşetlerle ilgili tarihi bir anlaşmaya imza atma sürecinde. Buna göre AB üyesi ülkeler plastik poşetler için ücret veya vergi alınmasına ya da poşetlerin yasaklanmasına kadar gidebilecek. Alınan önlemlerle birlikte 28 ülkede 'kullan at' poşetlerin oranının 2025'e kadar yüzde 75 azaltılması hedefleniyor. 2010'da kişi başı 178 olan plastik poşet kullanımının da 2025'te 40'ı geçmemesi planlanıyor.

cdp_turkiye_1.jpgSabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Akbank'ın ana sponsorluğu ve EY Türkiye'nin rapor sponsorluğuyla yürütülen CDP (Karbon Saydamlık Projesi) Türkiye'nin 2014 yılı raporu kamuoyuna duyuruldu.

CDP, 2003 yılından beri, iklim değişikliği ile mücadele için, tüm dünyada karbon emisyonlarını açıklayan özel sektör kuruluşlarını listeleyen ve emisyonlarını azaltmak için performans gösteren kuruluşları derecelendiren uluslararası bir proje. Türkiye'de bu proje, Akbank'ın sponsorluğunda Sabancı Üniversitesi ve Ernst and Young danışmanlık firması tarafından dört yıldır yürütülüyor.