Unilever Türkiye 2014 yılında çift haneli büyürken, bu büyümenin yüzde 55'inin ‘sürdürülebilir yaşamı destekleyen markalar'dan kaynaklandığını duyurdu.
Unilever, Sürdürülebilir Yaşam Planı kapsamında 4 yılda yol aldığı mesafeyi uzmanlar ve çeşitli paydaşlarla değerlendirmek üzere, ‘Etkiyi birlikte büyütüyoruz' sloganıyla İstanbul'da bir çalıştay düzenledi.
Çalıştayda Unilever'in sürdürülebilirlik yaklaşımının, özel sektöre bir rol model olduğunu ifade eden Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, "Birleşmiş Milletler, Sürdürülebilir Yaşam Planı'na gereken desteği vermeye hazır..." dedi.
Unilever Türkiye CEO'su Mehmet Altınok ise "Tüketiciler artık samimi bir amacı olan, özgün ve etik temellere dayanan ürünler istiyor. Giderek daha çok sayıda markamız sürdürülebilirliği yaşam döngüsünün bir parçası haline getiriyor ve bu tüketici eğilimini bir fırsat olarak değerlendiriyor" dedi.
ÇEVKO Vakfı üyesi L'Oréal'in ‘2020 Güzelliği Herkesle Paylaşmak' başlığı ile sürdürülebilirlik taahütü en çok alanı kapsayan kurumsal sürdürülebilirlik programı olarak dikkat çekiyor.
Yüzyılı aşkın bir süredir güzellik alanında fark yaratan çalışmalara imza atan L'Oréal, sürdürülebilirlik alanında da önemli adımlar atıyor. ‘Sürdürülebilir Yenilik', ‘Sürdürülebilir Üretim', ‘Sürdürülebilir Gelişim' ve ‘Sürdürülebilir Yaşam' başlıklarından oluşan 2020 taahhütlerini büyük oranda yerine getiren L'Oréal, 2020 yılında çevresel ayak izini %60 oranında azaltmayı hedefliyor. L'Oréal 2005 yılından bu yana yaptığı çalışmalarla karbon emilimini yüzde 50,2 oranında azalttı.
2020 yılında bitmiş ürün başına atık üretimini %60 oranında azaltmayı hedefleyen L'Oréal, 2014'ü %23.1 oranında atık azaltımı ile tamamladı. L'Oréal ürün başına su kullanım oranlarını da %36 oranında azalttı. Ürün başına su kullanım oranlarını 2020'ye kadar %60 azaltmayı hedefleyen L'Oréal, 2020'de ‘0' atık üretmeyi amaçlıyor.
Bu yıl Muğla, Samsun, Antalya, Çanakkale, İzmir, Kocaeli ve kıyılarına şubeleri ve oradaki gönüllülerle odaklanan TURMEPA, etkinliğin İstanbul ayağını 23 Mayıs'ta Büyükada'da, Adalar Belediyesi ve Deep Dream Dalış Merkezi ile iş birliği ile gerçekleştirdi. Aralarında TURMEPA'nın 11 farklı Deniz Elçileri Topluluğu ile "Mavi Kuşak Hareketi İstanbul Boğazı" projesinde çevre eğitimlerini almış 5 okulun öğretmen ve öğrencilerinin de katıldığı, her yaş grubundan 302 gönüllü, 1 saat içinde karadan ve denizden 1100 kg atık plastik, metal ve ayrıştırılmamış çöp topladı. Toplanan atıklar arasında, yatak şiltesi, çocuk parkında kullanılan teçhizatlar, kazak, kırık şezlong parçaları gibi ilginç atıklar da vardı. Toplanan atıklar TURMEPA tarafından kayıt altına alındıktan sonra Adalar Belediyesi'ne teslim edildi. Kıyı temizliği ardından düzenlenen eğlencede de gönüllüler, temiz deniz ve temiz çevre hakkındaki dileklerini pankartlara yazdı.
Clean Up The Med çerçevesinde Türkiye genelinde gerçekleştirilen kıyı temizleme etkinliklerinde 1000'e yakın gönüllü katıldı ve TURMEPA Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de toplanan binlerce kilo atığı toplayıp atık toplama tesislerine ulaştırarak, denizlerin temiz kalması için çalıştı.
5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası, 1-5 Haziran 2015
Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı ,5 Haziran 2015, Lazzoni Hotel, İstanbul
11. Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Geri Dönüşüm Uluslar arası Fuarı - REW İstanbul , 11-13 Haziran 2015, TÜYAP - İstanbul
Detayları haberin devamında görebilirsiniz.
Atıkların oluşumundan bertarafına kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanmasına, atık oluşumunun azaltılması, atıkların yeniden kullanımı, geri dönüşümü, geri kazanımı gibi yollar ile doğal kaynak kullanımının azaltılması ve atık yönetiminin sağlanmasına, çevre ve insan sağlığı açısından belirli ölçütlere, temel şart ve özelliklere sahip, bu Yönetmeliğin kapsamındaki ürünlerin üretimi ile piyasa gözetimi ve denetimine ilişkin genel usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan Atık Yönetim Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesiyle bazı yönetmelikler yürürlükten kalktı.
ÇEVKO, Nisan ayı içerisinde gerçekleştirdiği yeni işbirlikleri ile Antalya Aksu, Adana Çukurova, Tokat Erbağ, Ankata Gölbaşı, Aydın Kuşadası, Gaziantep Şahinbey ve Sinop Belediyeleri ile Türkiye genelinde geri kazanım çalışmalarının yaygınlaşması için faaliyetlerine hız kesmeden sürdürüyor.
Uluslararası alanda özel atık bilincinin geliştirilmesi amacıyla Adana'da uluslararası ölçekte Özel Atık Zirvesi düzenlendi. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından; Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi ve Güney İlleri Sağlık Kuruluşları Derneği ortaklıkları ile Çukurova Kalkınma Ajansı'na sunulan ve kabul edilen; "Adana'nın Tıbbi Atık Durumunun Analizi, Tıbbi Atık Sorunları, Çözüm Önerileri ve Tıbbi Atık Farkındalık Çalışmaları" kapsamında yapılması planlanan çalıştayın kapsamı ve içeriği genişletilerek uluslararası ölçeğe dönüştürüldü.
Ambalaj ve ambalaj atığı geri kazanım ve geri dönüşüm sistemlerini bir çatı altında toplayan, yükümlü sektörlerce sahibi olunan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan EXPRA, bahar dönemi genel kurul toplantısında iki yeni üyeye daha kapısını açtığını duyurdu: Estonya'dan ETO ve Belçika'dan VAL-I-PAC. Bu kuruluşların da katılımıyla EXPRA Avrupa, Kanada ve Orta Doğu'da 21 ülkeden 23 üyeye ulaştı.
Türkiye'nin en büyük ambalaj şirketi Sarten'in ev sahipliğinde 17 Nisan'da Point Hotel Barbaros'da gerçekleşen "Metal Ambalajın Sürdürülebilirliği ve Pazardaki Konumu" başlıklı konferans, Sarten CEO'su Zeki Sarıbekir, Avrupa Metal Ambalaj Birliği (EMPAC) CEO'su Gordon Shade ve İletişim Direktörü Ellen Wauters'ın yanı sıra, BİM Operasyon Komitesi Başkanı Galip Aykaç, 25 yıllık Sainbury's pazarlama deneyimiyle Alison Austin ile ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer'in açılış konuşmalarıyla başladı.