News

pinaryogurt.jpg

Pınar, yoğurt ambalajlarının tüketiciler arasında en çok saksı olarak kullanılması fikrinden yola çıkarak, Pınar Doğal Yoğurt kova ambalajlarını saksı görünümünde yeniden tasarladı.

Pınar, tüketici alışkanlarını dikkate alarak geliştirdiği "Pınar Yoğurt Ambalajları Saksıya Dönüşüyor" kampanyası kapsamında kova yoğurt ambalajlarını yeniledi. Pınar Doğal Yoğurt ambalajlarının tüketiciler arasında en çok saksı olarak kullanılmasından yola çıkan Pınar, tüketicilerin çiçek ve bitki sevgisinden ilham alarak 2000 ve 2250 gramlık Pınar Doğal Yoğurt kova ambalajlarını saksı görünümünde yeniden tasarladı.

Türkiye'deki tüm satış noktalarından ulaşılabilecek yeni Pınar Doğal Yoğurt'ların yeşil ve turuncu renkteki saksı görünümlü ambalajları, havaların ısınmaya başlayacağı önümüzdeki günlerde tüketicilerin evlerini, balkon ve bahçelerini süsleyecek.

yaklasan_etkinlikler.jpg

UKAY 2016 
8. Ulusal Katı Atık Yönetimi Kongresi
11-14 Mayıs - Karabük 

IFAT Münih 2016
Uluslararası Geri Dönüşüm Su, Kanalizasyon, Atık ve Hammadde Yönetimi Fuarı
30 Mayıs-Haziran 2016 Münih, Almanya

aayy_taslak.jpgAmbalaj ve Ambalaj Atıklarına İlişkin 94/62/EC sayılı Direktifi ile bu direktifteki revizyonlara ve yeni gelişmelere uyum sağlanabilmesi amacıyla ve hali hazırda uygulanmakta olan ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması çalışmalarının veriminin ve etkinliğinin arttırılmasını sağlamak için "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Taslağı" Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yenilenerek, kurum görüşlerine açıldı. Taslak ile ilgili olarak 10 Nisan 2016 tarihine kadar görüş bildirmek mümkün.

Yönetmelik taslağına buradan ulaşabilirsiniz.

Görüş bildirme ve diğer detaylar için tıklayınız.   

cam2.jpg

24.08 2011 tarihimde yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine göre; piyasaya ambalajlı ürün süren firmalar, piyasaya sürdükleri ambalajların belli miktarını toplamak/toplatmak zorundadırlar. Yönetmeliğe göre; 2015 yılında % 48 olarak belirlenen oran, 2016 ‘da %52'ye, 2020 yılında ise % 60'a ulaşacaktır.

ÇEVKO, yaklaşık 10 yıldır Türkiye'nin ilk Yetkilendirilmiş Kuruluşu olarak yükümlülüğünü üstlendiği piyasaya sürenler adına bu görevi başarı ile yerine getirmektedir. Ancak, piyasaya süren firmaların ürünleri için kullandıkları ambalajların kaynağında ayrı toplanıp geri dönüştürülmesinde önemli sıkıntılar vardır. Bu ambalajlardan, temini için ÇEVKO olarak harcadığımız zaman ve para, göz önüne aldığında cam, geri dönüşümünde en fazla sıkıntı yaşadığımız ambalaj türü olarak öne çıkmaktadır. Son 10 yıl içinde çalıştığımız belediyelerin sınırları içinde bulunan yaklaşık 22 milyon kişiye, ambalajların kaynağında ayrı toplanması konusunda bilgilendirme yapmamıza karşın 2014 yılı içinde ancak 99 bin 256 ton camın geri dönüşümünü belgeleyebildik. 2014 yılında yaklaşık olarak 1 milyon ton(**) cam ambalajın pazara sürüldüğü dikkate alınırsa; bizim belgelendirdiğimiz atık cam miktarının o yıl geçerli olan % 48'lik yükümlük miktarının çok altında kaldığını( %10) söyleyebiliriz. ÇEVKO' dışındaki öteki iki yetkilendirilmiş kuruluşun belgelediği cam ambalaj miktarlarını da hesaba katsak bile bu oran ancak %14-15 ler seviyesine çıkar.

Atık cam ambalaj, fiziksel özelliği (kırılabilir) ve düşük fiyatı nedeniyle; hemen hemen her sokakta rastladığımız sokak toplayıcılarının bile ilgisini çekmemektedir. Kaynağında ayrı toplama çalışmalarının pahalı bir yöntem olması, ayrıca Anadolu Cam Sanayi'nin belediyelere verdiği cam kumbaraların istenilen verimliliği sağlayamaması, ÇEVKO olarak bizi yeni arayışlara yöneltti.

 

edirne_2.jpg

ÇEVKO Vakfı ile çalışan 158 belediyeden biri olan Edirne Belediyesi, nüfusa göre cam atığı toplamada önemli bir başarı yakaladı. ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, aylık ortalama 200 ton cam atığı toplamayı başaran Edirne Belediyesi adına Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a plaket takdim etti.

Edirne Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen törene Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu, ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, ÇEVKO Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla, Anadolu Cam Kalite, Çevre ve Teknik Standartlar Müdürü Ercan Kahraman, Cam Kırığı Genel Koordinatörü Serkan Şenay katıldı.

Edirne Belediyesi, ÇEVKO, Anadolu Cam ve Cam Kırığı ile 2014 yılında imzalanan protokol kapsamında Edirne geneline 192 adet cam kumbarası konulduğunu ifade eden Başkan Gürkan, "Aylık ortalama 200 ton civarında atık cam toplanıyor. Lokanta, kahvehane, kafe, bar gibi iç mekânlara cam atığı için kovalar koyuldu. Ağustos 2014 yılında başladığımız bu projeyle 2014 yılında 532 bin 030 kilogram, 2015 yılında 12 ay boyunca 2 milyon 177 bin 820 kilogram, 2016 yılının ilk iki ayında ise 438 bin 580 kilogram cam atığı toplandı. Bu başarıda en büyük pay çevreye duyarlı Edirne Halkı'nındır" ifadelerine yer verdi.

Bütün çabalarının ambalaj atıklarını ekonomiye geri kazandırmak adına olduğuna dikkat çeken ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, söz konusu çalışmalarında belediyelerle yönetmeliklere uygun bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi. 

img_7018.jpgKartal Belediyesi, çevre bilincini ve duyarlılığını arttırmaya yönelik etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. 22 Mart Dünya Su Günü ve Orman Haftasına dikkat çekmek isteyen Kartal Belediyesi, Mart ayı boyunca vatandaşlara 'Sudan Sebep Fidan Dağıtımı' başlığı altında fidan dağıtımı yapacak.

Mart ayı boyunca 2 kg ambalaj atığı ( kâğıt, karton, metal, cam, plastik ) biriktirerek Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'ne teslim eden herkes 1 çam fidanı alacak. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, " İlçemizde çevre duyarlılığının artması çok önemli. Bu tür etkinlikler, özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz tarafından büyük ilgiyle ve destekle karşılanıyor. Böylece hem çevreye ve doğaya saygılı, suyun ve yeşilin kıymetini bilen bireylerin yetişmesine katkı sağlıyoruz hem de ilçemizde yeşil alanlarımızı arttırıyoruz" dedi.

Kartal Belediyesi, 22 Mart Dünya Su Günü'nde birçok etkinlik gerçekleştirdi. Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe çevreci kedi ÇEVKİ de katılarak çocuklarla eğlenceli zaman geçirdi.

nestle_waters.jpgDünyada genelinde 130 ülkede faaliyet gösteren Nestlé Waters, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde suyun insan yaşamı üzerindeki etkisi, ekolojik denge için önemi ve su kaynaklarının korunmasına yönelik, farkındalığı artırmak için çeşitli faaliyetler yürütüyor.

ÇEVKO Vakfı üyesi Nestlé Waters, Türkiye de bu kapsamda hem su ve elektrik tüketimini azaltmak hem de bu konuda farkındalığı artırmak için önemli yatırımlar ve ciddi çalışmalar gerçekleştiriyor.

Kaynaklarının tamamı Uludağ'da olan tek su üreticisi olarak Uludağ'ın doğal yapısının korunması, kaynakların sürekliliğinin sağlanmasına büyük önem verdiklerini belirten Nestlé Waters Türkiye Genel Müdürü Serdar Seyhanlı "Bu nedenle fabrikamızdaki çalışmalarımızda su tüketimimizi azaltmaya odaklanıyoruz. Örneğin 2009 - 2015 yılları arasında yapılan geliştirme çalışmaları ile su verimliliği yükseltildi. Su tüketimi yüzde 22 oranında azaltılarak 1,3 milyar litre su tasarrufu yapıldı" dedi.

Nestlé Waters Türkiye, bir diğer projesi "hafifletilmiş ambalaj kullanımı projesi" ile de son beş yıl içinde elektrik tüketiminde %50, ambalaj tüketiminde ise %35 tasarruf sağladığı gibi 100 bin kişilik bir şehrin bir yıllık elektrik ihtiyacı kadar enerji tasarrufu etmiş oldu.

biosun.jpgBiosun Pamukova, Pamukova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin ilk olarak 1 Aralık 2015 tarihinde "Her Kağıt Bir Ağaç, Her Ağaç Bir Yaşam" sloganıyla duyurduğu ve Orman İşletme Şefliği'nin desteklediği "Kağıttan Fidana Dönüş" projesi ilk meyvesini verdi. Pamukova İlçesi'nde bulunan ilk, orta ve lise düzeyindeki tüm okullarda, kitap, defter, kağıt ve karton grubuna giren, kire ve suya temas etmemiş toplam ağırlığı 6.420kg olan atık kağıt toplandı. Toplanacak her bir ton atık kağıt karşılığında 10 adet fidan dikimi sözünü veren Pamukova Orman İşletme Şefliği, desteğini artırarak 1.250 adet fidan hediye etti. Orman Haftası kapsamında 24 Mart 2016, Perşembe günü Karapınar Köyü yakınlarında gerçekleştirilen "Orman Haftası Kutlama ve Fidan Dikim Şenliği"ne Pamukova Kaymakamı, Pamukova Garnizon Komutanı, Emniyet amirleri, Pamukova Milli Eğitim Müdürü, Pamukova Orman İşletmesi, Geyve Orman İşletmesi, Tarım İşletmesi, çeşitli dernek üyeleri ile Pamukova Belediyesi memurları düzeyinde katılım gerçekleşti. Karapınar Köyü sakinleriyle birlikte 300'e yakın davetlinin yer aldığı organizasyonda katılımcıların 225 kişisi öğrencilerden oluştu.

yaklasan_etkinlikler.jpg

3. İstanbul Karbon Zirvesi
14-15 Nisan 2016-İstanbul Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi 

www.istanbulcarbonsummit.org

12. Uluslararası Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Fuarı REW İstanbul
28-30 Nisan 2016 - Tüyap Fuar Merkezi, İstanbul

http://www.rewistanbul.com/

Detayları haberin devamında görebilirsiniz.  

cevresel_fayda_15.jpgTürkiye'de çevrenin korunması, toplumsal gelişim ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla sürdürülebilir bir geri kazanım sistemini 25 yıldır sanayinin öncülüğünde geliştirmeye yönelik çalışmalar yapan ÇEVKO Vakfı, 2015'de de ülkemize önemli boyutta çevresel ve ekonomik faydalar sağladı.

Bu yıl 154 belediye,62 lisanslı firma ile yaptığı işbirlikleri ile yaklaşık 24 milyon nüfusa ulaşan ÇEVKO Vakfı; kaynağında ayrı toplamanın geliştirilebilmesi için verdiği kumbara, konteyner, iç mekân kutuları, ayırma poşetleri destekleri ile toplanan ambalaj atıkları miktarını artırdı. Bu atıkların geri dönüşüme kazandırılmasıyla çevresel değerler korunurken; enerji ve kaynak kullanımında sağlanan tasarruf ile ülke ekonomisi de, toplam 1.855.000.000 TL kazandı.

ÇEVKO Vakfı, yeşil bir dünyaya destek veren çalışmalarını sürdürecek!

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer; cam, metal, plastik, kağıt-karton, kompozit ve ahşap malzemelerden üretilen tüm ambalaj atıklarının teknik ve ekonomik açıdan defalarca geri kazanımının mümkün olduğunu söyleyerek, yürüttükleri geri kazanım çalışmalarıyla 2015 yılında sağladıkları çevresel ve ekonomik faydaların boyutlarını şöyle değerlendirdi: "2015 yılında yaptığımız geri kazanım çalışmaları sonucunda, tasarruf edilen fosil yakıt, su ve enerjinin yanında geri dönüşüme sevk edilen malzemelerin ekonomik değeri ve depolama sahalarının maliyetlerindeki azalmayı içeren katkılarla, ülkemize toplam 1.855.000.000 TL kazandırmış olduk. Toplumumuzun çoğunluğunun kaynağında ayırma alışkanlığı edinmesi ve geri dönüşüm kültürünün oluşmasıyla bu rakamları artırmak çok mümkün... Yeter ki, bu faydaları görelim, gözetelim. Örneğin, plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümü sonucunda elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları, mobilya yan ürünleri, marley vb. malzemeler üretilmekte; bu ürünlerin üretiminde, özgün hammaddeden üretimlerine kıyasla, petrol ve elektrik enerjisinden tasarruf edilmektedir. Tüm ambalaj atıklarının geri kazanımı çevre kirliliğinin önlenmesi yanında, önemli ölçüde hammadde, enerji ve su tasarrufuna katkıda bulunmakta, sera gazı salımlarının azalmasına yardımcı olmaktadır. 25 yıldır tüm bu faydaları gözeten ÇEVKO Vakfı olarak, geri dönüşüm ile ülkemize çevresel, ekonomik katkılar sağlamayı, yeşil bir dünyaya destek vermeyi hedefleyerek 2016 yılında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz."