Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncülüğünde, atık yönetimi ile ilgili uygulamaların güçlendirilmesi, geliştirilmesi, çevre koruma ve ekonomik getirinin birlikte ele alınması ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin hayata geçirilmesi ile sıfır atık yönetim politikasının hedef, risk ve faaliyetlerinin daha şeffaf ve analitik bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla Antalya’da “2019 Atık Yönetimi Zirvesi” düzenlendi.
“Atık Yönetimi Zirvesi”nde geniş çaplı yer verilen sıfır atık yönetiminde, iyi uygulama örnekleri, eğitim ve farkındalık çalışmalarının önemi, gıda atığının azaltılması, israfın önlenmesi, AB ülkelerindeki özel atık yönetimi uygulamaları, depozito uygulamaları, sıfır atık kapsamındaki sürdürülebilir yaklaşımların uygulanması konularına yer verildi.

Zirvenin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel, 2015 yılında 32 milyon ton olan Türkiye’deki evsel atık miktarının 2023’te 38 milyon tona yükseleceğini söyledi.

Ecel’in verdiği bilgilere göre Türkiye’de oluşan evsel atıkların %55,5’lik bölümünü organik, %6’lık oranını plastik, %10’unu kâğıt-karton, %4’ünü cam, %2’sini metal kalan kısmını ise diğer tür atıklar oluşturuyor.

Zirvenin ikinci gününde Prof. Dr. Şule Orman’ın başkanlığını yaptığı Atık Önleme Yaklaşımı oturumunda, ÇEVKO Vakfı Kamu ve Dış İlişkiler Müdürü Alphan Eröztürk, Atık Önleme Yaklaşımı ve Döngüsel Ekonomi konulu bir sunum gerçekleştirdi.

 

Konuşmasında, önleme yaklaşımında işaret edilen noktalar ve hedefler ile döngüsel ekonomi modelinin ana başlıklarının hemen hemen aynı olduğunu belirten Eröztürk, ülkemizde de 2017’den beri uygulanmakta olan Sıfır Atık projesinin döngüsel ekonomiye iyi bir örnek olduğunu ifade etti. Eröztürk; “Sıfır Atık, Bakanlık nezdinde üst düzey sahiplenilen bir uygulama ve çıkarılacak yönetmelik ile de hedefler tam olarak tariflenecek.” dedi.

Önleme yaklaşımının ürünün üretim, pazarlama/dağıtım, kullanım ve bertaraf aşamalarında devreye girdiğini belirten Eröztük, “bu aşamalardan özellikle üretim ve pazarlama/dağıtım aşamalarında ambalaj ve ambalaj atıklarının, özellikle temiz ürün ve teknolojiler geliştirilerek miktar ve çevreye etkilerinin azaltılması çok önemli.” şeklinde konuştu.

ÇEVKO Vakfı standından zirve boyunca katılımcılara tanıtım ve bilgilendirme yapıldı.

Zirvenin kapanışına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasında zirvenin son derece verimli geçtiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar “Atık yönetimi konusunda çalışan; üniversite, özel sektör, kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 800 kişi katılım sağlayarak, 3 gün boyunca; 27 oturum başlığı altında 102 sunum gerçekleştirilmiştir” dedi.

Atık değerli bir hammaddedir. Bu hammadde değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmalıdır ifadesini kullanan Bakan Yardımcısı Birpınar, zirvenin her yıl gerçekleştirileceğinin altını çizdi.

Atık yönetimine artık yeni bir yaklaşımla baktıklarını söyleyen Mehmet Emin Birpınar; “Bu yeni yaklaşım bütüncül bir özellik gösteriyor. Diğer bakanlıklarla da koordinasyonu güçlendiriyoruz. Üniversite ve özel sektörün iş birliğiyle giderek artan sayıda proje yapıyoruz. Atık yönetiminde daha başarılı olmak için önümüzdeki süreçte sahaya daha çok ineceğiz ”dedi.