aluminyum_kutu_web_haber.jpg

Can Manufactureres Institute (CMI), Beverage Can Makers Europe (BCME) ve Brezilyalı Abralatas'ın yaptırdığı ve Resource Recycling Systems'in (RRS) yürüttüğü araştırmada; alüminyum, PET ve cam içecek ambalajlarının geri dönüşüm oranlarını hesaplamak ve doğrulamak amacıyla küresel geri dönüşüm verileri kullanıldı. Çalışmaya göre alüminyumun küresel ağırlıklı ortalama geri dönüşüm oranı %69 iken PET'in %43 ve camın %46.

Çalışmada geri dönüşüm verileri erişime açık olan pazarlara öncelik verildi. Ardından küresel alüminyum kutu pazarının %82'sini (21 ülkeyi), küresel PET şişe pazarının %79'unu (23 ülkeyi) ve küresel cam şişe pazarının %79'unu (22 ülkeyi) temsil eden veriler doğrulandı ve onaylandı. Çalışmaya göre alüminyum geri dönüşüm oranları Brezilya'da %98, Polonya'da %79, Japonya'da %77, İtalya'da %72 ve ABD'de %55.

Çalışmanın sonuçlarını yorumlayan RRS Başkan Yardımcısı Anne Johnson'a göre "Küresel pazarın %80'ini temsil eden 25 ülkedeki içecek ambalajı geri dönüşüm oranı verileri, RRS Veri Analiz Ekibi tarafından gözden geçirilip doğrulandı. Ambalaj tipleriyle ilgili verinin güvenilirliği, üst ve alt hata aralıkları karşılaştırılarak sağlandı. Buna göre RRS, alüminyum içecek kutularının dünyada en yüksek geri dönüşüm oranlarına sahip ambalaj olduğunu ortaya koydu. RRS veri inceleme çalışmasının bir çok pazarı ilgilendiren önemli bulgularından biri de geri dönüşüm ve raporlama yöntemlerinin daha uyumlu bir tanıma kavuşturulmasıyla geri dönüşüm verilerinin raporlanmasında büyük ilerleme kaydedilebileceğidir."
CMI Başkanı Robert Budway'e göre "ABD'de alüminyum içecek kutuları geri dönüşümde açık ara liderliğe sahip. Her ne kadar bunu her zaman dünyaya güvenle duyurmuş olsak da 3. taraflarca onaylanmasını istiyorduk. Tüm dünyadaki içecek şirketleri ve tüketicilerin, bu değerli malzemeyi geri dönüştürmeye devam etmenin öneminin farkına varacağını umuyoruz."
BCME ve Empac birleşmesinden doğan Metal Packaging Europe Genel Müdürü Gordon Shade, "Alüminyum kutuların geri dönüşümdeki öncelikli konumunun teyit edilmesinden ötürü memnuniyet duyuyoruz. Vicdanlı ve sorumluluk sahibi davranışlarıyla bu malzemenin gelecekte tekrar kullanılmak üzere saklanmasını sağlayan tüketiciler açısından özellikle iyi bir haber" diye konuştu.
Brezilyalı Abralatas'ın Genel Müdürü Renault Castro'ya göre "Metal kutuların öne çıkan özelliğinin bu önemli çalışma tarafından teyit edilmesi hiç şaşırtıcı değil. Bizim ambalajlarımızın rakiplerinkine göre daha yüksek bir rekabet ve çevre avantajına sahip olduğu onaylandı. Bu durum küresel ısınma çağında topluma büyük bir fayda sağlamaktadır."
"Alüminyum tekrar tekrar geri dönüştürülebiliyor. Öyle ki, günümüzde kullanılan alüminyum, bugüne kadar üretilmiş alüminyumun %75'ini oluşturuyor. Bu oran, alüminyumun kalıcı bir malzeme olduğunun ve geri dönüştürülerek yeni ürün haline getirilme özelliği taşıdığının bir ispatı. Her ne kadar bu rapor çok yüz güldürücü olsa da çevre ile ilgili sicilimizi iyileştirmek adına liderlik konumumuzdan güç alarak yapmamız gereken başka işler de var. Bu işler arasında tüketiciler tarafından gerçek bir geri dönüşüm modeli olarak tanınmak yer alıyor."

metal_arastirma_logolar.jpg