İşbirliği içerisinde olduğumuz belediyelerimizin geri dönüşüm çalışmalarından kısa kısa...

Karşıyaka Belediyesi'nden Geri Dönüşüme 42 Tonluk Katkı
Karşıyaka Belediyesi tarafından kurulan Atık Getirme Merkezi ve Çöp Transfer İstasyonu sayesinde, 11 aylık süreçte toplam 42 ton atık geri dönüşüme kazandırıldı.
Atık yağların toplanmasıyla 1,5 milyar litre içme suyunun kirlenmesinin önüne geçildi. Metal, cam ve plastik atıklar ile 1,7 milyon litreden fazla benzin tasarrufu sağlandı. Kağıt ve kartonların geri dönüşümüyle de onlarca ağaç kesilmekten kurtuldu.

Doğa korunuyor, ekonomi kazanıyor
İzmir'de ilk kez 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi ve Çöp Transfer İstasyonu kuran Karşıyaka Belediyesi, hem doğanın korunmasına hem de ekonomiye önemli katkılar sağladı. Ağustos 2016'da faaliyete geçirilen tesiste bugüne kadar; 17 bin kilogram karışık ambalaj, 5 bin 855 kilogram metal, 3 bin 215 kilogram plastik, bin 200 kilogram cam ambalaj, bin 489 kilogram bitkisel atık yağ, 6 bin 397 kilogram atık pil, 140 kilogram ilaç, 400 kilogram elektronik atık ve 6 bin 435 kilogram lastik toplandı. Atıklar, yeniden üretim süreçlerine dahil edilmek üzere, lisanslı geri dönüşüm tesislerine teslim edildi.

Daha yaşanabilir bir dünya için
Geri dönüşüm çalışmalarıyla daha yeşil ve yaşanabilir bir dünya hedefine destek veren Karşıyaka Belediyesi; sağladığı tasarruflarla ülke ekonomisine de katkı sundu. Bu çerçevede; toplanan evsel kaynaklı bitkisel atık yağlar ile 1,5 milyar litre içme suyunun kirlenmesinin önüne geçildi, sudaki canlıların yaşam tehlikesi ortadan kaldırıldı. Metal atıkları ile 1,7 milyon litre, cam ambalaj atıkları ile 120 litre benzin tasarrufu sağlandı. Plastik atıklarla 50 varil petrol ve 18.5 kilowatt elektrik enerjisi tasarrufu elde edildi. Geri dönüştürülen her 1 ton kağıt/karton atık ile de 17 ağaç kesilmekten kurtarıldı. Ayrıca tesiste, 561 öğrenciye çevre ve geri dönüşüm konusunda eğitimler verildi.

Avcılar'da Atıkmatikler Kullanılmaya Başlandı.
Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlenen etkinliklerde, Avcılar Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Çevrekart' ların ve ‘Atıkmatik' isimli Geri Dönüşüm cihazlarının tanıtımı yapıldı. Avcılar Belediyesi tarafından vatandaşların kolayca ulaşabileceği, ilçenin çeşitli noktalarına yerleştirilecek ‘Atıkmatik' ler ile vatandaşlar, manyetik kart okuma ve yazma sistemi bulunan ‘Atıkmatik' lere kişiye özel dağıtılacak olan ‘Çevrekart'larını okuttuktan sonra, attıkları malzemenin cinsine göre puan kazanacaklar. Kazandıkları puanlarla anlaşmalı yerlerden maddi durumu yetersiz öğrenciler için kırtasiye malzemeleri ya da sokak hayvanları için mama alımı yapabilecekler.

Projenin hedefi hem atıkların doğaya karışmasını engellemek, hem de gelecek nesillere yönelik çevre bilinci oluşturmak.

Afyon'da 13 bin Öğrenciye Çevre Bilinci Eğitimi
Afyonkarahisar merkezde bulunan ilk, orta ve lise düzeyindeki 174 okula ambalaj atıkları, atık piller ve bitkisel atık yağların ayrı toplanması ve geri dönüşümü konulu eğitim seminerleri tamamlandı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün onayladığı program çerçevesinde, 20 Mart. 7 Haziran.2017 tarihleri arasında verilen eğitim seminerlerinde öğrencilere Çevre Hizmetleri Birliği, Afyonkarahisar Belediyesi Çevre Denetim Birimi ve lisanslı Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayırma Tesisleri Çevre Mühendisleri tarafından ambalaj atıkları, bitkisel atık yağlar ve atık pillerin doğaya verdiği zararlar anlatıldı.

Doğaya zararlı olan atıkların ayrı toplanması sonucunda hem çevre kirliliğinin önlendiği hem de doğal kaynakların korunduğu, böylece ülke ekonomisine de katkı sağlandığı öğrencilere aktarıldı.

Eğitim seminerleri sonucunda 174 okulda toplam 13 bin 277 öğrenciye ulaşıldı. Yapılan eğitimlerde çevre bilincinin erken yaşlarda oluşması ve öğrenciler vasıtasıyla ailelerine ulaşılması, böylece çevrenin korunması ve geri dönüşüme ilginin arttırılması hedeflendi.

2017-2018 eğitim öğretim döneminde Çevre Hizmetleri Birliği'ne üye diğer ilçe belediyelerdeki okullarda eğitim seminerleri düzenlenmesi planlanmakta olduğu bildirilirken eğitimlerde öğrencilere bilgilendirici broşürler ve ÇEVKO Vakfı tarafından temin edilen eğitim dokümanları dağıtıldı.

Eğitimlerde öğrencilerin ve öğretmenlerin geri dönüşüme olan ilgileri gözlemlenmiş olup, yapılan eğitimler sonucunda ambalaj atıklarının ve atık pillerin çöpe veya doğaya gelişigüzel atılmaması, aynı zamanda bitkisel atık yağların çöpe ve lavaboya dökülmemesi evlerimizde, okullarımızda işyerlerimizde ayrı toplanması ve geri kazanım noktalarına bırakılması gerekliliği vurgulandı.
Yapılan eğitimler ve kampanyalar sonucunda her yıl toplanan ambalaj atıkları ve atık pil miktarı giderek artmaktadır. 2016 yılında 7.628 ton ambalaj atığı ve 4 ton atık pil toplanarak geri kazanım tesislerine gönderilerek atık pillerden ve ambalaj atıklarından çevrenin kirlenmesi önlendiği bildirildi.