ÇEVKO; T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı - AFAD, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı - UNDP işbirliği içerisinde, Urfa ve Kilis'te belirlenen toplam altı konaklama merkezinde ikamet eden geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik çevre ve atıkların ayrı biriktirilerek geri kazanımının sağlanması konusunda farkındalığın sağlanması için amacı ile bir çalışma başlattı.

21 Haziran 2016'da yapılan sözleşme sonrasında Urfa'da Harran Üniversitesi, Gaziantep'te de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bir ortaklığı olan Gazi Kültür A.Ş. ile yapılan sözleşmeler ile, çalışma ekipleri oluşturuldu ve verilen eğitimler sonrası, yapılan afişleme çalışmaları ile saha faaliyetlerine başlandı.

Yapılan eğitimlerde öncelikle konaklama merkezlerinde görevli personel, temizlik personeline gerekli bilgileri aktardı, sonrasında ise Suriyelilerin konu ile ilgili bilgilendirilmesine başlandı. Eğitimler, proje kapsamında temin edilen, "Yeşil Eğitim Konteynerleri"nde, ÇEVKO'nun eğitim verdiği personel tarafından ve yine proje kapsamında Arapça olarak hazırlanan sunum ve filmler ile Arapça olarak veriliyor.2016 yılı sonu itibarı hedeflenen nüfusun ortalama %50'sine ulaşıldı. 2017 yılında yetişkin eğitimi ile birlikte, "eğiticinin eğitimi" kapsamında, merkezlerdeki öğretmenlere yönelik bilgilendirme seminerleri de düzenlenecek. Bu kapsamda gerekli eğitim materyallerinin tümü yine Arapça olarak hazırlandı.

Eğitici eğitimlerinin ardından okullarda öğrencilerin bilgilendirilmesi amacı ile farklı yaş gruplarına yönelik eğitim materyalleri de ÇEVKO tarafından Arapça olarak hazırlandı ve dağıtımları yapıldı. Söz konusu eğitimlerde, merkezlerde oldukça fazla olan okul öncesi çocuklar da unutulmadı; onlar için de yine özel olarak hazırlanan "çevre ve atıklar" temalı boyama kitapları ile boya kalemleri ve çıkartmalar merkezlerdeki okullara teslim edildi.

 

Proje kapsamındaki tüm ihtiyaçlar, mümkün olduğunda proje bölgelerinden temin edilmiş ve projenin bölge ekonomisine dolaylı da olsa bir katkısının sağlanması sağlanmıştır.

Ek olarak; "Yeşil Eğitim Konteyneri"nde proje kapsamında temin edilen bilgisayarlar kullanılarak çocukların eğlenerek öğrenebilmeleri, okulda öğrendiklerini pekiştirebilmeleri amacı ile özel olarak 5 adet "atıklar ve geri dönüşüm" temalı bilgisayar oyunu yaptırıldı ve undp.cevkoproje.org adresinden kullanıma sunuldu. Bu sitede çocuklar farklı oyunlarla, hangi atıkları nereye atmaları konusunda gerekli tüm bilgileri oyunlar oynayarak, eğlenerek öğrenebilmekteler.

Verilen eğitim sonrasında atıkların uygun şekilde toplanabilmesi amacı ile UNDP tarafından gerekli konteynerler de temin edildi ve eğitimlerin tamamlandıktan sonra kamp geneline yerleştirileceklerdir. Bu sayede, verilen eğitimler sağlıklı bir şekilde hayata geçirilme şansına kavuşacaktır.

Okul eğitimlerinin başlaması ile okullar arası çeşitli resim, şiir yarışmaları, tiyatro oyunları gibi etkinliklerle katılımın artırılması planlanmaktadır. 2017 haziran ayına kadar tamamlanması planlanan proje ile kamp alanlarında hem çocuklarda hem de yetişkinlerde geri dönüşüm ile ilgili farkındalık yaratılacak.