Ege Bölgesi Sanayi Odası, kentte atık ihtisas OSB'si kurmaya hazırlanıyor. Geri dönüşüm tesislerinin yer alacağı Türkiye'nin ilk atık OSB'si bin kişiye istihdam yaratacak.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), kentteki sanayicilerin de talebiyle harekete geçerek İzmir'de çevre alanında bir ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması için çalışma başlattı. Cam, plastik, kağıt, demir, çelik gibi atıkların geri kazanılması, bu sayede enerji ve maliyetlerin düşürülmesi fikrinden yola çıkan EBSO, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na Atık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için başvurdu. Bölgenin kurulmasıyla İzmir'deki atıkların dönüştürülmesi için başka kentlerdeki ayrıştırma, gazlaştırma veya yakma tesislerinde sıra beklenmeyeceği gibi, atıklar bu hammaddelere ihtiyaç duyan fabrikalara satılarak ekonomiye geri kazandırılacak.

Kurulacak OSB'nin hammadde ithalatını azaltacağı gibi istihdamı da arttıracağını açıklayan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi, Türkiye'nin ilk atık ihtisas OSB'sini hayata geçirmekten gurur duyduklarını söyledi. İzmir'in atık geri dönüşüm sektöründe Türkiye'nin öncü şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Çiçekçi, "Aliağa'da demir-çelik geri dönüşümü ile yine kentin pek çok yerinde plastik, cam, kağıt gibi alanlarda geri dönüşüm faaliyeti sürüyor. İzmir'de toplam 188 lisanslı, 69 geçici faaliyet belgesine sahip atık geri dönüşüm tesisi bulunuyor. Atık İhtisas OSB'de ilk etapta 57 firma, büyüklükleri 3 bin metrekareden 48 bin metrekareye kadar değişen miktarlarda toplam 560 bin metrekare yer talep ediyor" diye konuştu.

Bir kaç ay içinde çıkacak yeni yönetmelikle kağıt toplayıcıların vergi sistemine dahil edileceğini vurgulayan Erdoğan Çiçekçi, kağıt toplayıcıların bir araya gelip şirket kurabileceklerini söyledi. İsteyen toplayıcıların, geri dönüşüm tesisleriyle de anlaşma yaparak atıklarını bu fabrikalara teslim edebileceklerini belirten Çiçekçi, "Eski yönetmelikte ayırma ve toplama lisansları ayrıydı. Ama çıkacak yeni yönetmelikte bu lisanslar kaldırılıp herkesin elindeki malı götürebileceği bir uygulama gelecek" dedi.

Düzenlemeyle birlikte büyük ölçüde istihdam da sağlanacağını kaydeden Çiçekçi, "Bu OSB'lerde lisanslı geri dönüşüm tesisleri kurulacağından ortaya çıkacak iş hacmini küçümsememek lazım. Zira kentte 5 bin ton günlük organik atık çıkıyor. Bunlar kaynağında ayrılmadığı için değerlendirilemiyor. Binlerce ton cam, şişe, teneke, kağıt, plastik hepsi var. Şimdi bunların hepsi geri dönüşüm tesisine gidecek. Kağıt toplayıcılarla birlikte bin kişilik bir istihdamın sağlanacağını söyleyebiliriz. Zira, kurulacak OSB yeni yönetmelikle birlikte toplayıcılardan doğrudan alımlar yapabilecek. Bu yönetmelik de bir kaç ay içinde çıkacak" ifadelerini kullandı.

3 ayrı bölgede bin 500 dönüm alan ayrılacak

Bir noktada çok büyük bir OSB kurmanın mümkün olmadığına dikkat çeken Çiçekçi, "Bunun yerine 3 ayrı yerde OSB çatısı altında yapmaya karar verdik. Yani Geri Dönüşüm OSB diyebileceğiz bu bölge kuzey, güney ve batı olmak üzere 3 farklı aksta 400-500'er dönümlük alanlarda yaratılacak. Bu 3 OSB'nin toplam büyüklüğü ise bin 500 dönüm olacak. Şu an demir hurdası toplayan öyle büyük firmalar var ki kendi yerleri bile 300 dönüm. Onların hepsi bu OSB'lere gelecek. Kağıt, plastik, cam, demir, çelik gibi tüm geri dönüşümler bu OSB'lerde toplanacak. Katı atık bertaraf tesisi olmayan belediyeler de organik veya inorganik tüm atıklarını aktarma merkezleriyle OSB'ye gönderebilecek" dedi.