Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), bazı plastik gıda ambalajlarında kullanılan bir tür kimyasal olan ve ülkemizde uzun zamandır kullanımı ile ilgili tartışmalara neden olan bisfenol A (BPA) ile ilgili, şu andaki maruz kalma düzeylerinde hiçbir yaş grubundan tüketici veya doğmamış bebekler açısından sağlık riski oluşturmadığını söyledi.

EFSA'nın yaptırdığı Bisfenol A'ya(BPA) yönelik bağımsız bilimsel çalışma nın tamamı da, EFSA internet sitesinden erişime açıldı.

Bazı araştırmalarda BPA'nın, kanserden kalp hastalıkları, kısırlıktan böbrek ve karaciğer sorunlarına kadar pek çok rahatsızlıkla bağlantısı bulunabileceğine işaret etmesinin ardından EFSA, BPA'ya ilişkin riskleri tekrar gözden geçirdi.

'Endokrin engelleyici' adı verilen bir tür bileşik olan BPA; gıda ambalajlama ve şişelerde kullanılan plastiklerde, teneke kutu kaplamalarında ve yazarkasalarda kullanılan termal rulolarda bulunuyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) biberonlarda BPA kullanımına 2012'de yasak getirmiş, bununla birlikte kimyasalın düşük seviyelerde zararlı olmaması sebebiyle daha genel bir yasağa gerek görmemişti.

EFSA, BPA tortularının gıda ve içeceklere bulaşabileceğini ve termal kağıt veya kozmetik ürünleri aracılığıyla nefes yolu veya deriden emilebileceğini, ancak BPA'ya maruz kalma düzeylerinin 'kabul edilebilir günlük miktarın (TDI) oldukça altında' olduğunu söyledi.