Konak Belediyesi ile Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliğinde yürütülen proje kapsamında ambalaj atıklarını çöpe atmayarak, kaynağında ayrı toplayan 100 işletme teşekkür belgesiyle ödüllendirildi.

İzmir'in en işlek caddesi olan Kıbrıs Şehitleri ve ona bağlı sokaklarda hizmet veren kafe, restoran ve pastanelerin içinde yer aldığı 100 işletmeye geri dönüşüme katkıda bulunarak çevreyi koruduklarını gösteren belgeleri Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer ve ÇEVKO Vakfı İktisadi İşletmesi Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla verdi.

BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİNE DEVAM

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, "Ambalaj atıklarının oluştuğu yerde yani evlerde, işyerlerinde, okullarda, sağlık kuruluşlarında, atığı üretenler tarafından temiz ve sağlıklı bir şekilde çöpten ayrı bir torba veya kutu içinde biriktirilmesi çok önemli. Bütün gelişmiş ülkelerde de benimsendiği gibi ambalaj atıklarının geri kazanımının en verimli, en sağlıklı ve en ekonomik yolu kaynağında ayrı toplamadır. Sistemin doğru bir şekilde çalışması için belediyelerle işbirliğimizin de giderek güçlenmesi gerekiyor. Konak Belediyesi gibi ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması konusunda özveriyle ve kararlılıkla çalışan belediyelerin sayısının her geçen gün artmasını ve geri dönüşüm sisteminin ülkemizde çok daha verimli bir şekilde çalışmasını umuyor, uygulamaya destek veren işletmelere de teşekkürlerimi sunuyorum." şeklinde konuştu.

ATIKLAR GERİ DÖNÜŞÜME

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ambalaj atıklarını çöpe atmayarak geri dönüşüm kutularında toplayan işletme sahiplerine gösterdikleri duyarlılıktan ötürü teşekkür etti. Daha temiz ve sağlıklı bir Konak için çöp toplamanın yanında atıkları kaynağında ayrı toplamak gerektiğini vurgulayan Pekdaş, iki aylık sürede katılan tüm işletmelerin uygulamaya destek vermesinin kendilerini sevindirdiğini dile getirdi. Alsancak'ta başarıya ulaşan uygulamanın kısa zamanda Konak'ın diğer bölgelerde de hayata geçirileceğini belirten Başkan Pekdaş, "Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak herkesin en doğal hakkı. Biz yerel yönetim olarak vatandaşlarımızın bu hakkını korumak için üzerimize düşen görevi yapmak zorundayız. Temiz ve sağlıklı bir çevre yaratmak adına hemşerilerimizle el ele verdik ve işletmelerin en yoğun olduğu Alsancak'ı pilot bölge seçerek işe başladık. 100 işletme de ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplayarak çevrenin korunmasına ve geri dönüşümün artmasına katkıda bulundu. Gösterdikleri duyarlılıktan ötürü işletme sahiplerine teşekkür ediyorum" dedi. Pekdaş, iş ve eğlence hayatının merkezi konumundaki Konak'ın her gün bir buçuk milyona yakın bir nüfusu ağırladığını belirterek, çevrenin korunması için vatandaşlardan ambalaj atıklarını çöpe değil, geri dönüşüm kutularına atmalarını istedi.

8 AYDA 7 BİN TON AMBALAJ TOPLANDI

Haziran ayında başlatılan uygulama kapsamında pilot bölge seçilen Alsancak semtinde 100 işletmeye 200 adet geri dönüşüm kutusu verilmişti. Her işletme cam, kağıt ve metal türü ambalaj atıklarını çöplerden ayırarak bu kutularda topladı. Konak Belediyesi ve ÇEVKO Vakfı ile imzalanan protokole göre toplama ve ayırma faaliyetlerini sürdüren lisanslı firmalar Özmüşler Atık Yönetimi A.Ş. ve Muzaffer Pınarbaşı İşletmeleri tarafından restoran, kafe ve diğer işletmelerden alınan ambalaj atıkları geri dönüşüme tabi tutularak ekonomiye geri kazandırıldı. Konak Belediyesi ve ÇEVKO arasında 2011 yılından beri yürütülen işbirliği kapsamında ise bugüne kadar 27 bin ton ambalaj atığı toplanırken, 2014 yılında toplanan atık miktarı ise ilk iki yılın ortalamasına şimdiden yaklaşarak 7 bin tona ulaştı. İki yılda toplanan cam atık miktarı ise 6 bin 700 ton oldu.