Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret Bakanlıkları, Türkiye’nin dijital ve yeşil dönüşüm sürecinde KOBİ’ler ve ihracatçıların Avrupa Birliği (AB) kriterlerine uyum sağlamalarını kolaylaştırmak amacıyla bilgilendirme broşürü hazırladı.
AB düzenlemelerine adaptasyonu hızlandırmayı hedefleyen rehber, işletmelere kritik süreçler için yol gösterici olmayı amaçlıyor. Rehberde, AB’nin yeşil dönüşüm hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği düzenlemelerin takvimine dikkat çekiliyor. Özellikle karbon yoğun ürünler ve bataryalar için uygulamaya girecek yeni yükümlülükler vurgulanıyor.
Karbon yoğun ürünlerde yeni mali yükümlülükler:
Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) çerçevesinde, karbon emisyonlarının hesaplanması ve raporlanması 1 Ocak 2026 itibarıyla zorunlu hale gelecek. Bu düzenleme, demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, hidrojen ve elektrik sektörlerini kapsayacak. İhracatçılar, ürün bazında emisyon verileri ve karbon ücreti bilgilerini AB’ye sunmakla yükümlü olacak.
Dijital ürün pasaportu geliyor:
Tekstil, mobilya, lastik ve elektronik cihazlar gibi ürün gruplarını kapsayan dijital ürün pasaportu uygulaması 2027 itibarıyla devreye alınacak. Ürünlerin yaşam döngüsüne dair bilgilere, ürün üzerindeki karekod aracılığıyla erişilebilecek.
Sürdürülebilir tasarım ve döngüsel ekonomi şartı
Gıda ve medikal ürünler hariç tüm ürünlerde sürdürülebilir tasarım esas alınacak. Daha az enerji tüketen, geri dönüştürülebilir ve uzun ömürlü ürünler artık AB pazarına girişin ön koşulu olacak.
Tekstil sektörü:
AB, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde çevresel ve sosyal etkileri azaltmayı hedefliyor. Bu yıl sonunda yürürlüğe girecek “Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstil Stratejisi”, uzun ömürlü, geri dönüştürülebilir ve çevre dostu ürünlerin pazara sunulmasını zorunlu kılacak. Ayrıca, “fast fashion” (hızlı moda) eğiliminin azaltılması ve tamir ile yeniden kullanım seçeneklerinin yaygınlaştırılması planlanıyor.
Ambalaj sektörü:
2030’dan itibaren yalnızca geri dönüştürülebilir ambalajların piyasaya sunulması zorunlu hale gelecek. Plastik ambalajlarda ise belirli oranlarda geri dönüştürülmüş içerik kullanılması gerekecek.
Soya, sığır eti, palm yağı, kakao ve kahve gibi tarımsal ürünlerin üretiminde ormansızlaştırmayı önlemeye yönelik yükümlülükler bu yıl devreye girdi. Mobilya, lastik ve deri sektörleri de bu düzenlemelerden etkilenecek.
Kaynak : Temiz Enerji