Geri dönüşüm sektörü, yaşanabilir bir gelecek için 12-14 Mayıs tarihleri arasında fuarizmir’de buluştu. Bu yıl ilk kez düzenlenen We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı, Geri dönüşüm alanında özel sektör ve yerel yönetimleri buluşturan ilk fuar olarak tarihe geçti. Pek çok belediyenin çevre ve çevre teknolojilerine yönelik projelerinin sergilendiği WeCycle Fuarında, tanıtılan geri dönüşüm projeleriyle kentlerin geleceğine ışık tutuldu.

Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için kentte atık oluşumunun engellenmesi, azaltılması ve kaynağında ayrılarak geri dönüştürülmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve EFOR Fuarcılık işbirliğiyle gerçekleştirilen We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı, üç gün boyunca 28 ülke ve 41 şehirden ziyaretçileri ağırladı.

“İzmir, geri dönüşüm konusunu ilke edinen bir şehir”

Doğayla uyumlu bir metropol olabilmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin pek çok çalışma yürüttüğünün altını çizen İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, “İZFAŞ olarak Efor Fuarcılık ile İzmir’e yeni bir fuar kazandırdık. İzmir, geri dönüşüm konusunu ilke edinen bir şehir. Bu fuar Türkiye’de yerel yönetimler ile geri dönüşüm ve çevre konusundaki özel firmaları buluşturan ilk fuar olma niteliğini taşıyor. WeCycle, İzmir’in geri dönüşüm ve atık bertarafı konusundaki çalışmalarının vitrine çıktığı bir fuar oldu. Fuarın aynı zamanda geri dönüşüm alanındaki ürünler ve teknolojik çözümler için Türkiye’deki bir yurt dışına ihraç kapısı olmasını da arzu ediyoruz. Atıkların kaynağında ayrılması en önemli konu... Bunu yapabilirsek atıkları bir kaynak olarak kullanabilmek mümkün.” şeklinde konuştu.

“Bu bir başlangıçtı ve beklenenin çok üstünde bir başarı oldu”

Fuarı beklenenin üstünde bir başarıyla kapatmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirten Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen, “İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZFAŞ ile ortak yürüttüğümüz bu projede, sektörün önde gelen geri dönüşüm, yenilenebilir enerji, atık su, kirlilik kontrol firmaları gibi birçok şirket fuarımızda yer aldı. Atık yönetimi, sıfır atık projeleri, geri dönüşüm teknolojileri, çevreye duyarlı ürün ve uygulamalar bu fuarda sergilendi. Bu bir başlangıçtı ve beklenenin çok üstünde bir başarı oldu. Verimli işbirliğimiz için emeği geçen herkesi ayrı ayrı kutluyorum.” dedi.

Geri dönüşüme dair her şey

Türkiye Almanya ve Romanya’dan toplam 120 katılımcı ile gerçekleşen fuarda geri dönüşüm ve teknolojilerine dair her şey tanıtıldı. Sektörün değerli isimlerini yer aldığı seminerleri, sergileri, atölyeleri, iklim kurultayı ve geri dönüşüm yarışması ile dolu dolu geçen fuar, üç günde 28 ülke ve 41 ilden ziyaretçiyi ağırladı. Yurt dışından gelen profesyonel ziyaretçiler, İzmir ve Türkiye’nin geri dönüşüm teknolojilerini yerinde görerek ticari anlaşmalara imza attı

ÇEVKO Vakfı da fuardaydı

ÇEVKO Vakfı, ÇEVKO Dijital Çözümler kapsamında geliştirdiği, belediyelerin Sıfır Atık Yönetimi yükümlülüklerine bütünsel çözüm sunan, “Nereye Atayım?” yazılımını tanıtmak amacıyla We-Cycle Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarındaydı. Katılımcılara üç boyutlu sanal gerçeklik teknolojileri kullanılarak tanıtılan, “Nereye Atayım?” programı büyük ilgi gördü. Fuar kapsamında “Nereye Atayım?” programını kullanan yerel yönetimlerden, atık yönetim şirketlerinden ve programın hizmetlerinden yararlanan satış noktalarından yetkililerin katıldığı bir de panel düzenlendi. Panelde tecrübelerini paylaşan panelistler, katılımcılardan gelen soruları da cevapladılar.