TÜRKİYE’DE RAPORLAMA YAPAN ŞİRKETLERİN %97’Sİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI RİSK ÖNGÖRÜYOR

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2010 yılından bu yana Türkiye çalışmalarını üstlendiği CDP’nin 2021 yılı Türkiye sonuçları ve lider şirketler, 19 Nisan’da yapılan “CDP Türkiye 12. İklim Değişikliği Sanal Konferansı ve Ödül Töreni” ile kamuoyuna açıklandı.

CDP kapsamında olan 117 ülke arasında Türkiye, iklim değişikliği ve su güvenliği konusunda şirketlerin en kapsamlı açıklamalar yaptığı en şeffaf 20 ülke arasında yer alırken, CDP Global Su A listesine bu yıl Türkiye’den 3 şirket girdi.

Türkiye çalışmalarını Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun üstlendiği dünyanın en büyük çevre raporlama platformu CDP, 19 Nisan 2022, Salı günü CDP Türkiye 12. İklim Değişikliği Sanal Konferansı ve Ödül Töreni’ni gerçekleştirdi. Garanti BBVA’nın ana sponsoru olduğu konferansta, CDP İklim Değişikliği & Su Programı 2021 Türkiye Sonuçları ve CDP Liderleri açıklandı.

 

Konferansın ana konuşmacısı olan COP25 İklim Şampiyonu Gonzalo Muñoz Abogabir, özel sektörün iklim değişikliği konusunda harekete geçmemesinin maliyetinin harekete geçmekten çok daha yüksek olduğunu giderek daha fazla anladığını belirterek şu açıklamada bulundu:“Türkiye'de çevresel verileri açıklayan şirketlerin bu yıl Supplier Engagement Rating'de önemli ilerlemeler kaydettiğini biliyorum, bu da aslında iklim krizini çözebilmemiz için ilerlememiz gereken yolda olduğumuzu gösteriyor. Şirketler, yalnızca kendi çevresel etkilerini değerlendirmemeli, aynı zamanda tedarikçilerinin de harekete geçmesini sağlamalıdır. Enerji geçişi, elektrikli araç teknolojisi, sürdürülebilir şehirler, yeşil hidrojen ve amonyak, akıllı tarım, kamu ve özel ortaklıkları ve döngüsel ekonomi için daha fazla alan açmamız gerekiyor. Gönüllü bir taahhüdün sonrasında öğrenerek, gelişerek, çevresel verileri açıklayarak, paranın gücüne uyum sağlanmalı ve gönüllü taahhütten düzenlenmiş taahhütlere geçilmelidir. Bu, özel sektörün iklim sorumluluğu ve iklim dayanışması için, devletin ise hırs döngüsünü hızlandırması için çok önemli bir andır.”

EN YAYGIN RAPORLANAN RİSK TÜRÜ REGÜLASYONLARLA İLGİLİ

CDP İklim Değişikliği & Su Programı 2021 Türkiye Raporu’nun sonuçlarını paylaşan Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu CDP Türkiye Projeler Yöneticisi İdil Zeynep Dağdemir, Türkiye’de CDP İklim Değişikliği Programı ile Su Programı’na yanıt veren şirketlerin sayısının 2021’de de artışını sürdürdüğünü belirterek şöyle konuştu:

“Şirketlerde iklimle ilgili konuların yönetim kurulu düzeyinde gözetimi yıldan yıla artıyor. İklimle ilgili konuları her yönetim kurulu toplantısında gündeme alan şirketler geçen yıl %33 oranla 18 şirket iken bu yıl %53 oranla 34’e yükseldi. Şirket faaliyetlerini doğrudan etkileyen iklim değişikliği ile ilgili risklerin oranı her geçen yıl artıyor. 2021’de Türkiye’de raporlama yapan şirketlerin %97’si iklim değişikliğine bağlı risk tanımladı. Artık neredeyse tüm şirketler iklim değişikliğinin yarattığı risklerin farkında ve çeşitli önlem mekanizmaları geliştiriyor. İş dünyasının geldiği noktada kurumsal yönetimin iklim krizi konusuna tam katılımı yeni bir iş normali yarattı. Şirketler tarafından en yaygın raporlanan risk türü, düzenlemeler ve regülasyonlarla ilgili (%77). Regülasyonlar aynı zamanda şirketlerin %65'i tarafından geçen yıl da en çok rapor edilen risk türü oldu. Yüzde 65’ten yüzde 77’ye bu önemli artış, hükümetin iklimle ilgili politikasının Ekim 2021'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Paris Anlaşması'nın onaylanmasına kadar iklimde kamu politikalarının belirsiz kalmasına bağlanabilir. Şirketler için düşük karbonlu ekonomiye geçişte doğan fırsatların tanımlanması en az riskler kadar önemli. Şirketlerin ezici çoğunluğu artık emisyon hedefleri belirliyor. 2021’de en az bir emisyon azaltım hedefi belirleyen şirketlerin oranı %91. Emisyon yoğunluğu hedefleri hakkında ayrıntılı bilgi veren ve bu hedeflerdeki ilerlemeyi açıklayan şirketlerin oranı %11'den %23'e yükseldi.”

İdil Zeynep Dağdemir, şirketlerin suyla ilgili risk değerlendirmesi konusunda ise “Türkiye'de raporlama yapan şirketlerin %98'i suyla ilgili risk değerlendirmesi yaptığını raporlamasına rağmen, şirketlerin yalnızca %27'si suyun operasyonları üzerinde zarar verici etkileri olduğunu raporladı. Bu rakamın bu kadar düşük olması, şirketlerin risk değerlendirmelerinde su güvenliğini tüm yönleriyle ele alamadığını gösteriyor” dedi.

TÜRKİYE RAPORLAMA KALİTESİ AÇISINDAN ÖNDE GELEN ÜLKELER ARASINDA

CDP İklim Değişikliği ve Su Raporu 2021’i değerlendiren CDP Türkiye Direktörü Prof. Dr. Melsa Ararat, “CDP kapsamında olan 117 ülke içinde Türkiye, iklim değişikliği ve su güvenliği konusunda şirketlerin en kapsamlı açıklamalar yaptığı en şeffaf 20 ülke arsında yer almakta. Açıklamalarında 24 indikatörün en az %80’i üzerinde açıklama yapan şirket oranı %33 ve bu Türkiye’yi 20 ülke arasında Japonya ve Tayvan’dan sonra üçüncü sıraya koyuyor. İş dünyasının ve CDP Türkiye’nin ortak çabalarıyla ortaya çıkan bu resim Paris Anlaşması’nın hayata geçirilmesinde daha cesur kamu politikalarına iş dünyasının hazır ve istekli olduğunu gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ise “Biz finans sektörünün yeşil dönüşüm yolculuğunda kritik rolünün farkındayız ve Garanti BBVA olarak gerek finansman sağlayan kurum kimliğimizle gerekse danışman rolümüzle müşteri segmenti fark etmeksizin bu dönüşüme desteğimizi kararlılıkla sürdüreceğiz” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü:         “Sadece müşterilerimiz için değil, tüm paydaşlarımız, yerel sürdürülebilir finans piyasasının gelişmesi için de yoğun çabalarımızı ilerleyen günlerde daha da artıracağız. Geçtiğimiz sene kurum olarak sadece endekslere raporlama yapmakla kalmayıp, bu süreçlere olan bağlılığımızı Türkiye’de ilk defa bir banka tarafından sürdürülebilirlik odağında hayata geçirilen Garanti BBVA İklim Endeksi ile güçlendirmiş olduk. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun yürütücülüğünü üstlendiği CDP Türkiye ve Borsa İstanbul iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz bu endeks ile sürdürülebilir finans pazarını geliştirmek, şirketlerin iklim riskleri ve fırsatları konusundaki şeffaflıklarını artırmak için teşvik etmeyi hedefliyoruz. İnanıyoruz ki, bu endeks sayesinde, Türkiye’nin iklim değişikliğine dayanıklı, emisyonlarını bilimin öngördüğü hedeflere uygun olarak azaltmayı ve nihayet sıfırlamayı amaçlayan şirketleri, uluslararası kurumsal yatırımcıların radarına girecek ve Türkiye’ye ek yabancı sermaye gelmesine vesile olacak. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu çatısı altında faaliyete başlayan CDP Türkiye’nin iş dünyasına yaptığı şeffaflık çağrısına cevap veren ilk kurumlardan biri olarak, CDP’ye yanıt vererek iklim değişikliği ile mücadelede şeffaflığını ve kararlılığını ortaya koyan tüm şirketlere teşekkür ediyor; lider şirketlerimizi tebrik ediyor ve bu pozitif etkinin önümüzdeki senelerde de dalgalanarak büyümesini diliyorum”

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Dr. Ata Can Bertay ise konferansın kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin raporlama konusunda CDP içinde öne çıkan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekerek, Paris Anlaşması’nın getirdiği net iklim değişikliği politikalarının Türkiye’de CDP’ye raporlama yapan şirket sayısını artıracağını söyledi. Dr. Bertay, Türkiye’deki bütün firmalara gelecek yıllarda raporlama yapmalarını tavsiye ederek, Sabancı Üniversitesi KYF ve CDP ile birlikte kendilerine yol göstermeye hazır olduklarını belirtti.

ÖDÜL ALAN ŞİRKETLER AÇIKLANDI

Konferans kapsamında düzenlenen “Kamu Politikalarındaki Belirsizliğin Sonu ve Yeni İş Normali” panelinin moderatörlüğünü Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi MüdürüProf. Dr. Volkan Ş. Ediger yaparken, panelin katılımcıları arasında CDP Küresel Değer Zincirleri Başkanı ve Bölge Direktörü Sonya Bhonsle, EBRD İklim Stratejileri Genel Müdürü Harry Boyd-Carpenter, Garanti BBVA Sürdürülebilir Finans Yöneticisi Seray İmer, TÜSİAD Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masası Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Cevdet Alemdar yer aldı.

Türkiye’den İklim Değişikliği ve Su programlarından 'A-' puanı alan toplam 11 şirket CDP Türkiye liderleri arasında yer almayı başardı. 2020 yılında 16 şirket bu kategoride yer almıştı. CDP, ‘Tedarikçi İlişkileri Derecelendirmesi’ (SER) kapsamında, şirketlerin tedarikçilerini iklim değişikliğiyle mücadele sürecine ne kadar dahil ettiğini ölçüyor. Türkiye'de A notunu alarak SER kategorisinde 8 şirket dünya liderleri arasına girmeyi başardı.

Etkinlik kapsamındaödül alanşirketler açıklandı. Su programı kapsamda Eti Soda, Kordsa Teknik Tekstil ve Tekfen Holding CDP Global A listesine girdi. Bunun yanında Arçelik, Brisa Bridgestone, Kordsa Teknik Tekstil, Tekfen Holding ve Eti Soda CDP İklim Değişikliği programında Türkiye Liderleri arasında yer aldı. CDP Su programında ise Aksa Akrilik Kimya, Arçelik ve Aselsan, Brisa Bridgestone, Coca-Cola, Yapı ve Kredi Bankası Türkiye Liderleri olmaya hak kazandı.

Tedarikçi İlişkileri Derecelendirmesi kategorisinde ise A notunu alarak dünya liderler sıralamasında yer alan şirketler; Arçelik, Brisa Bridgestone, Coca-Cola, Ekol Lojistik, Ekoten Tekstil, Eti Soda, Korsa Teknik Tekstil ve Osmangazi Elektrik Dağıtım oldu.