Haberler

egd_kurultay_2016.jpg

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin, iklim değişikliği ve çevre sorunlarına yönelik olarak kamuoyunun dikkatini çekmek için başlattığı Küresel Isınma Kurultayı çalışmaları devam ediyor. Bu yıl, Küresel Isınma Kurultayı, Fas'ın Marakeş kentinde 7-18 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP22) 22. Taraflar Konferansı'nın hemen ardından yapılacak. 30 Kasım günü İzmir'de Alsancak'taki tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirilecek kurultay, gazetecilerin ve iş dünyası temsilcilerinin yer alacağı iki oturum halinde düzenlenecek.

Ekonomi Gazetecileri Derneği üyelerine çevre, iklim değişikliği, enerji gibi alanlarda daha sağlıklı ve düzenli bilgi akışı sağlamak üzere etkin hale getirilen www.iklimekonomisi.org sitesi de bu yıl kurultay etkinliklerine destek verecek.

dunya_enerji_kongresi.jpgİstanbul'da gerçekleştirilen 23. Dünya Enerji Kongresi'nin üçüncü gününde düzenlenen "İklim Değişikliği: İvmeyi Yakalamak" oturumunda, enerji ve çevre ilişkisi ele alındı. Oturum katılan uzmanlar, Paris Anlaşması'yla belirlenen emisyonu düşürme hedeflerini tutturabilmek için karbon fiyatlandırma uygulamasının kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Global enerji sektörünün oyuncularını İstanbul'da buluşturan 23. Dünya Enerji Kongresi'nde, Leuven Energy Enstitüsü Direktörü William D'haeseleer'in moderatörlüğünde düzenlenen "İklim Değişikliği: İvmeyi Yakalamak" başlıklı oturumda, enerji ve çevre ilişkisi masaya yatırıldı.

Uluslararası Ticaret ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi (ICTSD) Başkanı Ricardo Melendez-Ortiz toplantıda yaptığı konuşmada "Paris Anlaşması, gönüllü eyleme dayalı, ademi merkeziyetçi beyanları gerektiren bir anlaşma. İşe yarayıp yaramayacağı uygulamadan sonra belli olacak. Bu, yukarıdan aşağıya inen, ekonomik olarak alışmadığımız kadar kapsamlı ve ulusal seviyedeki eylemlere bağlı bir anlaşma. Doğası gereği bu durum temel ekonomik işlevleri etkileyecek ve ülkelerin katılımları farklı düzeylerde olacak. Uluslararası düzeylerde çeşitli önlemler ve işbirlikleri gerekiyor. Küresel hedefler başka türlü yakalanamaz."

Ortiz, "İddialı hedeflere ulaşabilmek için tedbir alınması gerek. Enerji arzı içinde karbon yoğun yakıtlarının payının azalması gerek. Fosil yakıtların kullanımında 2050 itibarıyla yüzde 40'lık azalma olacak" diye konuştu.  

yaklasan_etkinlikler.jpgÇEVKO Vakfı 25. Kuruluş Yıl Dönümü
Zuhal Olcay ve Sinema Senfoni Orkestresı Konseri
14 Kasım 2016, CKM, İstanbul

Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri
1 Aralık 2016,Wyndham Hotel, Levent, İstanbul

 

 

 

 

 

 

iswa16_logo.png

Uluslararası Katı Atık Birliği ISWA'nın her yıl düzenlediği en önemli uzmanlık konferansı olan ISWA Dünya Kongresi bu yıl Sırbistan'nın Novi Sad kentinde gerçekleştirildi. Bu kongre, küresel bir sorun olan katı atık konusuyla ilgilenen bütün tarafları tek yerde bir araya getiren ve birbirine bağlayan en önemli etkinliklerden biri olma özelliğimi koruyor. Her yıl, bilim ve uzman camiasından temsilciler, bu alandaki küresel şirketlerin temsilcileri ile siyasetçiler ve devlet adamları Dünya Kongresi'ne aktif olarak katılmakta. 30 yılın ardından Uluslararası Katı Atık Birliği ilk defa Dünya Kongresi'nin organizasyonunu Güney Doğu Avrupa'dan bir ülkeye emanet etti. Bu yıl, Novi Sad'daki Dünya Kongresi'ne 72 ülkeden 1300'ü aşkın katılımcı geldi.

soke_avm_etkinligi.jpg

ÇEVKO Vakfı ve Söke Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü işbirliği ile geri dönüşüm etkinliği gerçekleştirildi. Sevilen ünlü sanatçı Zeliha Sunal'ın renkli ve interaktif sunumuyla gerçekleşen etkinlik Söke Novada Outlet'te yapıldı.
Geri dönüşüm bilincini yaygınlaştırmak üzere yapılan müzikal etkinlik katılımcıların özellikle çocukların yoğun ilgisini çekti. Çevreci Kedi ÇEVKİ'nin animasyon gösterileri ve dansları, geri dönüşüm malzemelerinden yapılan müzik aletlerinden oluşan ritim orkestrası, Zeliha Sunal'ın şarkılarının yer aldığı geri dönüşüm etkinliğinde; geri dönüşümde kullanılan atık toplama araçlarının kullanımı çocuklar ve vatandaşlara eğlenceli şekilde anlatıldı.

konak_bilg_16.jpg

ÇEVKO Vakfı ve Konak Belediyesi, ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda vatandaşı bilgilendirmek adına önemli bir iş birliğine imza attı. Hayata geçirilen proje kapsamında bilgilendirme ekipleri Konak sınırları içindeki ev ve işyerlerini tek tek ziyaret ederek vatandaşlara ambalaj atıklarının geri dönüşüme kazandırılması konusunda bilgilendirmeler yapmaya başladı.

GENÇLER BİLGİLENDİRİYOR
"Sorumluluğumuzu yerine getirelim. Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakalım" sloganıyla başlatılan projede görev alan çevre gönüllüsü gençlerin ilk durağı Hatay Semti oldu. Burada kapı kapı gezerek vatandaşlara içeriğinde geri dönüşüm konusunda bilgilerin yer aldığı broşürleri dağıtan gençler, ambalaj atıklarının çöpe atılmamasını, ayrı bir torba içerisinde biriktirilmesini istedi. Ayrıca vatandaşlara biriktirdikleri bu atıkları belirtikleri gün ve saatte Konak Belediyesi'ne bağlı ekiplerce evlerinden alınacağı bilgisi de verildi. Kapılarını çalan ÇEVKO gönüllerini biranda karşılarında gören vatandaşlar kısa süreli şaşkınlık yaşasalar da yapılan hizmetin önemi karşısında gençlere teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

upcycling-13-.jpg

Upcycling (yukarı dönüşüm) artık işimize yaramayan, atılacak kıvamda ve hatta "çöp" olarak gördüğümüz maddelerin/eşyaların değerlendirilmesi, bunların orijinal amacından farklı şekilde yeniden düzenlenmesi ve çevreye uyumlu ürünler haline getirilmesidir. Bu yeni nesil dönüşümde, malzemenin kalitesi ve bileşimi bozulmuyor; ortaya çıkarılan ürünler bambaşka ama yine nitelikli bir anlam taşıyor.

Bu kavram ilk kez 1994 yılında Alman mühendis Reiner Pilz tarafından kullanıldı. Pilz, Salvo dergisine verdiği röportajda eski ürünlere daha çok değer verilmesi gerektiğini söyledi ve "Kullandığımız ürünlerin ömrünü uzatmak için çaba harcamalıyız" inancını savundu. Upcyling, 2000'li yıllarda ivme kazanmaya başladı.

Aslında upcycling, hayatımızın içinde her zaman var olmuş bir uygulama. Eskiyen perdelerin yastık kılıfına dönüştürülmesi, modası geçmiş bir pantolonun kesilerek şort haline getirilmesi bile sürdürülebilirlik bilinciyle denenen upcycling yöntemine örnek. Ama bunun gibi küçük uygulamalar haricinde; dünyada "elde olanlarla neler yapabiliriz" düşüncesiyle hareket eden ve upcycling fikrini işletmelerinde uygulayan girişimciler de var artık.

Ambalaj atıklarından veya plastik bazlı atıklardan takı, çanta, cüzdan gibi aksesuarlar tasarlayan firmalar buna güzel bir örnek oluşturuyor. Bu firmalarda toplanan "atık" malzemeler, yepyeni formlarla zevkle tasarlanıyor.

Kaynak: www.gaiadergi.com 

cmo_afis.jpg

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 29 Eylül'de Double Tree By Hilton Piyalepaşa'da "Konaklama Tesislerinde Çevre Uygulamaları" konulu bir çalıştay düzenledi.

Konaklama tesislerinde çevre yönetim sistemleri konusunda çalışan tüm birimleri bir araya getirerek uluslararası ölçekteki uygulamalarla Türkiye‘deki uygulamaları karşılaştırmak, çevre ve çevreye duyarlı konaklama tesisi hizmetleri konusunda yaşanan sıkıntılarla ilgili iyileştirici öneriler sunmak, çözüm önerilerini tartışmak ve konaklama tesislerinde uygulanan çevre hizmetlerinin daha iyi sunulması için çözümler bulup katkı sunmak amacıyla düzenlenen çalıştay yoğun ilgi gördü.

Çalıştaya; Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dilek ÜNALAN, İstanbul İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü'nden Funda CİHAN, Şişli Belediyesi - Çevre Koruma ve Kontrol Müdür Yardımcısı Yücel BALCI ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nden Çevre Mühendisi Evin NAS konuşmacı olarak katıldı. İstanbul İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü'nden Funda Cihan sunumunda Konaklama Tesislerinde Atık Yönetimi Uygulamaları kapsamında ÇEVKO Vakfı'nın katkı ve katılımıyla hayata geçirilen ve iki yıldır başarıyla sürdürülen HORECA ( Otel, restoran ve kafelerden cam ambalaj atıklarının ayrı toplanmasının geliştirilmesi ) projesini katılımcılarla paylaştı.

tskb.jpg

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Euromoney ve GlobalCapital tarafından düzenlenen Sürdürülebilir ve Sorumlu Sermaye Piyasaları Konferansı kapsamında, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi'nde "Yılın Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil İhracı" ödülüne layık görüldü.

Euromoney ve GlobalCapital tarafından gerçekleştirilen Sürdürülebilir ve Sorumlu Sermaye Piyasaları Konferansı (Sustainable and Responsible Capital Markets Forum) kapsamında düzenlenen törende GlobalCapital Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil Ödülleri sahiplerini buldu. TSKB; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesinde "Yılın Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil İhracı" (EMEA Green/SRI Bond Deal of the Year)" kategorisinde ödüle layık görülürken, "En Yenilikçi Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil İhracı" kategorisinde de finale kaldı.

TSKB'ye ödülü Amsterdam'da 6 Eylül 2016 tarihinde düzenlenen törende takdim edildi.

yaklasan_etkinlikler.jpg

10. Uluslararası Belediye ve Çevre Fuarı CITYTECH 2016
6-9 Ekim 2016, Anfa Altınpark Expo Center, Ankara

Sürdürülebilir Gıda Konferansı
18 Ekim 2016 - Swisshotel, İstanbul

Boğaziçi Enerji Zirvesi 2016
5 Kasım 2016 - Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi, İstanbul