Haberler

yesil_nokta_2016.jpg

Sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin Türkiye'de gelişimini sağlamak için 25 yıldır çalışan ÇEVKO Vakfı'nın yasal sorumluluklarının ötesinde örnek çalışmalar yapanları ödüllendirmek, daha fazla sorumluluk üstlenmelerini teşvik etmek ve diğer firmaları da özendirmek amacıyla 3. kez düzenlediği "Yeşil Nokta Ödülleri 2016" sonuçlandı.

Türkiye'de piyasaya ambalajlı ürün sunan ve ambalajlarında uluslararası "Yeşil Nokta" markasını kullanan firmaların geri dönüşüme artı katkı sağlayan çalışmalarının, sosyal sorumluluk projelerinin başvurduğu "Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri 2016"da; kazanan firmaları açıklamak ve ödüllerini sunmak üzere ÇEVKO Vakfı özel bir tören düzenledi. ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer ve vakıf üst düzey yöneticileri ile "Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri" ne katılan sanayi firmalarının üst düzey yöneticilerinin katıldığı ödül töreni, 1 Aralık'ta, Wyndham Grand İstanbul Hotel'de gerçekleşti.

Sunuculuğunu Gülay Özdem'in yaptığı törende; "Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları", "Ambalaj Tasarımında Kaynak Azaltarak Önleme Uygulamaları" ve "Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları" kategorilerinde; Küçük ve Orta Ölçekli İşletme ve Büyük Ölçekli İşletme olmak üzere 2 ayrı sınıfta yarışan firmaların en başarılı çalışma ve projeleri açıklanarak "Yeşil Nokta Sanayi" ve "Yeşil Nokta Teşvik" ödülleri sunuldu. Törende ayrıca, çevre konularında kamuoyunu bilgilendiren, geri dönüşüm konusunda bilinçlendiren haberlere öncelik veren basın yayın kuruluşları da açıklanarak ödülleri verildi.

1479283982_dsc_0701.jpg

Kuruluşundan bugüne milyonlarca ton ambalaj atığının geri dönüşümünü sağlayarak doğa ve çevrenin korunmasının yanı sıra ülke ekonomisinin de her yıl milyarlarca lira kazanmasına, sanayiyle el ele vererek öncülük eden ÇEVKO Vakfı, 25. yıldönümünü kutlamak için özel bir gece düzenledi.

Caddebostan Kültür Merkezi'nde, 14 Kasım 2016 tarihinde gerçekleşen geceye; ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla ve Genel Sekreter Mete İmer ile ÇEVKO Vakfı üst düzey yetkilileri ve seçkin konuklar katıldı.

Törende aynı zamanda 10 yılı ve 15 yılı aşkın süredir ÇEVKO Vakfı'na hizmet veren çalışanlara da teşekkür plaketi takdim edildi.

Sunuculuğunu ünlü haber spikeri Gülay Özdem'in yaptığı ve Zuhal Olcay'ın Şef Hakan Şensoy'un yönetimindeki "Sinema Senfoni Orkestrası"nın eşliğinde geri dönüşüm için şarkılarını seslendirdiği gecede; ÇEVKO'nun 25. yılına özel olarak son 25 yılın en popüler şarkılarını aranje ederek sunan "Sinema Senfoni Orkestrası", konuklara nostaljik anlar yaşattı.

cop22_cevko_heyet.jpg

Birleşmiş Milletler 22. İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı (COP22), 7-18 Kasım tarihleri arasında Fas'ın Marakeş kentinde düzenlendi.

Marakeş COP22'de, geçen sene imzalanan ve rekor sürede 111 ülke tarafından onaylanarak uygulamaya giren Paris İklim Anlaşması'nın nasıl uygulanacağı ve tarafların taahhütleri konusunda atacakları somut adımlar ele alındı.

Yayımlanan Marakeş Bildirisi'nde iklim değişikliği ile mücadelenin dünyanın ortak en büyük önceliği olduğu vurgulandı. 2020 yılına kadar gelişmiş ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele için gelişmekte olan ülkelere verilmek üzere 100 milyar dolarlık uluslararası Yeşil İklim Fonu oluşturulacağı da bildiride yer aldı.

ÇEVKO Vakfı'ndan Yönetim Kurulu Üyesi Fügen Soykut, Genel Sekreter Mete İmer, Genel Müdür Yaşar Nadir Atilla, Kamu ve Dış İlişkiler Müdürü Alphan Eröztürk ve Endüstri İlişkileri ve İş Geliştirme Müdürü Tamer Güler'den oluşan bir heyet de zirveyi takip etmek için Marakeş'teydi.
ÇEVKO Vakfı olarak COPP22 ile ilgili değerlendirmelerimizi önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız.

sisecam_kongre_oy_2.jpgDüzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında global bir oyuncu olan, ÇEVKO Vakfı üyesi Şişecam Topluluğu, çok uluslu bir yapıya sahip olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile cam geri dönüşümü konusunda bir ilki hayata geçirdi. Bu kapsamda; Şişecam Topluluğu JW Marriott Ankara'da düzenlenen ‘1. Uluslararası Cam Geri Dönüşümü Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı.

Ana teması "Ezberleri Bozan Yenilikçi Yaklaşımlar" olarak belirlenen ve cam geri dönüşüm sisteminin değerlendirildiği sempozyumda, Türkiye'deki cam geri dönüşümü sektörüne örnek teşkil edecek küresel çaptaki uygulamalar katılımcılarla paylaşıldı.

Açılış konuşmalarını Şişecam Topluluğu Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik ve ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar'ın yaptığı sempozyuma,
başta Avrupa Birliği Çevre Komisyonu Atık Yönetimi ve İkincil Hammaddeler Dairesi Başkanı Julio Garcia Burgues, EBRD Çevre Direktörü Dariusz Prasek, EBRD Sürdürülebilir Kaynaklar Yatırımları Dairesi Başkanı Gianpiero Nacci ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimim Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Ahmet Varır olmak üzere ulusal ve uluslararası alanda konusunun önde gelen uzmanları da katıldı.

kayseri_cevrem_sensin.jpg

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hava kirliliği, atık yönetimi, su kaynaklarının temizliği ve tasarrufu gibi konularda toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirilen "Çevrem Sensin" projesi 10 ayrı ilde gerçekleştirilecek.

İlk etkinlik, 18 Kasım'da Bursa Atatürk Kongre Kültür Merkezi'ndegerçekleştirildi. Çevre ile ilgili sunumların yapıldığı programa, aralarında ÇEVKO Vakfı'nın da olduğu 20'ye yakın sivil toplum örgütü stantlarıyla katıldı. 

Bursa Merinos Kongre Salonu'ndaki programa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Karlık ile yirmiye yakın sivil toplum örgütü ve 10'dan fazla ilköğretim okulundan yüzlerce minik öğrenci katıldı.

‘Çevrem Sensin Projesi'nin ikinci etkinliği ise 2 Aralık'ta Kayseri'de Kadir Has Kültür ve Spor Kompleksi'nde yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, düzenlenen projeyi çok önemsediklerini kaydederek belediye olarak yapılan faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Programda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Çevreyi korursanız, yaşanabilir çok güzel bir dünyaya sahip oluruz." dedi.
ÇEVKO Vakfı, her iki etkinliğe de katılarak çocuklara eğitim materyalleri verdi. Çevreci kedi ÇEVKİ ile tanışan çevreci minikler, geri dönüşüm hakkında bilgiler alarak eğlenceli vakit geçirdiler.

efes_cevresel_fayda_raporu_infografik_k.png

ÇEVKO Vakfı üyesi Anadolu Efes, ÇEVKO'nun hazırladığı çevresel fayda verilerini kullanarak yükümlülüğünü devrettiği ambalaj atıklarının geri kazanımı ile sağlanan çevresel faydayı hesaplatarak bir rapor haline getirdi ve kamuoyu ile paylaştı.

ÇEVKO ile yapılan iş birliğinin de Anadolu Efes'in çevresel sürdürülebilirlik anlayışının bir parçası olduğuna dikkat çeken Anadolu Efes Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Gani Küçükkömürcü, "Hammaddesini doğal kaynaklardan sağlayan bir firma olarak çevresel sürdürülebilirlik hem çevreye olan etkimizi ölçmek ve azaltmak, hem de üretimimizin devamlılığı açısından hayati önem taşıyor. Son iki yıl içerisinde şişeli ürünlerimizde depozitolu ambalaj kullanımı projeleri ile yaklaşık 2,5 milyon dolar yatırım yaparak geleceğe sözümüzü tutuyoruz.

Verimlilik projeleriyle de her sene daha az enerji ve su kullanımını hedefleyerek, doğaya salınan gaz miktarı ve atıkları en alt seviyeye indiriyoruz. Son yıllarda çevresel sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımız sonucunca Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'ne giren ilk ve tek Türk şirketi olduk. Ayrıca, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'ne girmeye hak kazandık. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve The CEO Water Mandate gibi iş birliklerine de imza atarak çevresel taahhütlerimizi uluslararası bir boyuta taşıdık" dedi.

zrih.jpegDünya Ekonomik Forumu, dünyanın en sürdürülebilir şehirlerini açıkladı. Sürdürülebilirlik üç ana başlık altında toplanan bir endeksle belirlendi: sosyal (insan sağlığı, okuma-yazma ve eğitim oranları, iş-yaşam dengesi, kısaca yaşam kalitesi), çevresel (yenilenebilir enerji kullanımı) ve ekonomik (altyapı, ulaşım tercihleri, istihdam oranları, gayri safi yurtiçi hasıla, mobil erişilebilirlik).

Buna göre 2016 yılının en sürdürülebilir 10 şehir şunlar: 1- Zürih (İsviçre), 2- Singapur, 3- Stokholm (İsveç), 4- Viyana (Avusturya), 5- Londra (Birleşik Krallık), 6- Frankfurt (Almanya), 7- Seul (Güney Kore), 8- Hamburg (Almanya), 9- Prag (Çek Cumhuriyeti) ve 10- Münih (Almanya).

940x788_pxl_25.yl.jpg

ÇEVKO Vakfı yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayaların 25. Yıl Mesajı:  

1991 yılında kurulduğumuzda henüz 56 milyon nüfuslu olan Türkiye'de çevre ile ilgili bir bakanlık dahi yokken tamamen gönüllülük esası ile çıktığımız yolda ,bize eşlik eden kurucu üyelerimizi takdir ve şükranla anmamak mümkün değil.

Kurucu üyelerimizin de hatırlayacağı gibi, o yıllarda ufak bir-iki pilot proje ile geri dönüşüm çalışmalarına başlamıştık. Tamamen kendi imkanlarımızla İstanbul Bakırköy'de kurduğumuz ayırma tesisimizde dönemin Bakırköy Belediye Başkanı Sayın Ali Talip Özdemir'in de desteği ile uzun yıllar çalıştık. Bugün ise her yıl 500 bin tonun üzerinde ambalaj atığının geri kazanımını sağlıyoruz.

1992 yılından beri Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı sürdürdüğüm ÇEVKO Vakfı bugün 48 üyesi 161 belediye, 61 lisanslı firma ve işbirliği içinde olduğu 1700'ü aşkın ekonomik işletme ile Türkiye çapında büyük bir kurum haline gelmiş bulunuyor.

Ambalaj atıklarının ekonomiye geri kazandırılması ve çevreye olan etkilerinin önlenmesi amacıyla kurulmuş ilk girişim olan vakfımız uzun yıllar tek kurum olarak görevini sürdürmüştür. ÇEVKO'yu daha sonraki yıllarda kurulan diğer yetkilendirilmiş kuruluşlardan ayıran önemli bir özellik ise Avrupa Birliği üyelerinin kurduğu ve ambalajların üzerinde yeralan "YEŞİL NOKTA" sembolünün sahibi PRO-EUROPE'a ;sürdürülebilir atık yönetimini dünya çapında teşvik etmek ve geliştirmek için çalışan ISWA'ya; sanayi yükümlülüğünde olan ambalaj ve ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda faaliyet gösteren EXPRA'ya üye olmasıdır.

bayrakli_egitim.jpg

ÇEVKO Vakfı'nın ilk kademe öğretmenlerine özel olarak hazırlayıp 2009'dan beri sürdürdüğü "Eğiticinin Eğitimi" programı kapsamında İzmir Bayraklı ve Karşıyaka'da, Ankara Yenimahalle'de ve Konya Selçuklu'da öğretmen eğitimleri gerçekleştirildi.

Eğitim seminerlerini veren ÇEVKO Vakfı Eğitim Şefi Murat Anaç; çevre kirliliği ve boyutları, cam, metal, plastik, kâğıt/karton, kompozit ve ahşap türü evsel nitelikli ambalaj atıklarının nasıl toplandığı, geri dönüşüm yöntemleri ve kullanım alanları, geri dönüşümün faydaları, geri dönüşümün tarihi, Türkiye'de uygulanan geri dönüşüm sistemi ve ÇEVKO Vakfı çalışmaları konusunda eğitimcilere bilgi verdi. Öğretmenlerin öğrencilerini, geri dönüşüm konusunda bilgilendirmelerine yardımcı olacak, ÇEVKO Vakfı eğitim setlerini ve www.cevkococuk.org  eğitim sitesini de tanıtan Anaç, "Ambalaj atıklarının evlerde, okullarda, kısaca çevremizde, çöpten ayrı bir şekilde toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması alışkanlığı, çocuk yaşlarda kazanılacak bir alışkanlıktır. Bu nedenle özellikle ilköğretim yaşındaki çocuklara bu alışkanlığı kazandırabilmek ve onlara ulaşabilmek için öğretmen eğitimlerine büyük önem veriyoruz." dedi. Seminerlerin sonunda eğitimcilere ÇEVKO Vakfı Eğitim Sertifikaları dağıtıldı.

surdurulebilir_is_odulleri_16.jpg

Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl 3.sü düzenlenen gece, Swisssotel The Bosphorous'da yapıldı ve iş dünyasının lider firmalarını bir araya getirdi. Gecenin sunuculuğunu yapan Gazeteci Sevinç Satıroğlu üretimin ve tüketimin hız kazandığı günümüzde, bir yığın atıkla karşı karşıya kaldığımızı söyledi. Törende ayrıca marka değerlerini, kurumsal değerlerini artırmak için çalışan şirketlerin aynı zamanda insanlığa ve geleceğe hizmet ettiği vurgulandı.

"Sürdürülebilir İş Ödülleri" atık yönetimi kategorisinde, TOFAŞ Sürdürülebilir Atık Yönetimi İçin 5R uygulaması ile ödül alırken, sürdürülebilirlik iletişimi kategorisinde Bu Dünya Bizim kampanyası ile Ülker ödül kazandı. İş Yerinde Demokrasi ile Boyner Grup çeşitlilik ve dâhil etme kategorisinde, tedarik zinciri yönetimi kategorisinde Altıparmak, Arıcım projesi ile Küçük Şeyler Doğayı Yeniler projesi ile Tetra Pak Sosyal Etki kategorisinde ödül aldı. KOBİ ödülü, atık yönetimi kategorisinde Arıtma Çamurlarından Yenilenebilir Enerji Eldesi ile İNEVA Çevre Teknolojileri'ne, karbon ve enerji yönetimi kategorisinde ise Yeşil Enerji Teknolojileri Kompleksi ile Hidropar HKTM'ye verildi.

Bugün ve gelecekte dünyanın en zengin ülkesi petrol zengini ülkeler değil, en çok su kaynaklarına sahip olanlardır vurgusu yapılan törende, su yönetiminin önemine dikkat çekilirken Brisa Bridgestone İzmit Tesislerinde, Çekilen Yeraltı Suyu Miktarının Azaltımı Çalışmaları ile ödül aldı.