Haberler

dimes_visual_18022016_k.jpgTetra Pak ve DİMES iş birliğinde yürütülen çalışmada, 2016 başında 10 bin öğrenci olarak belirlenen hedef yaklaşık yüzde 12 (yüzde 11,7) oranında aşıldı. Proje kapsamında İzmir ve İstanbul illerinde 15 temel eğitim okulunda toplam 11 bin 174 öğrenciye ulaşıldı.

"Doğaya ve İnsana Saygı" ilkesiyle sürdürülebilirlik alanında önemli çalışmalara imza atan DİMES, Tetra Pak'ın ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler' eğitimlerine 5 yıldır destek veriyor. Eğitimler kapsamında, 2., 3., 4. ve 5. sınıf öğrencilerine uzman öğretmenler tarafından doğal kaynakların nasıl kullanılacağı ve geri dönüşüme nasıl katkı sağlanacağı bilgisi aktarılıyor. Geri dönüşüm temalı animasyon filmlerinin ardından, öğrenciler okullarda kurulan 3 istasyondan oluşan geri dönüşüm setiyle uygulamalı deneyim yaşama fırsatı buluyorlar.

"Küçük Şeyler Doğayı Yeniler" Hakkında

2004 yılında Millî Eğitim Bakanlığı himayesinde başlattığı ve 2014 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi'nin bilimsel onayıyla devam eden proje, geleceğin yetişkinleri olacak çocuklara, atıkların ülke ekonomisine geri kazandırılması için doğru değerlendirilmesi gerekliliğinin aktarılmasını amaçlıyor.

Tetra Pak tarafından uygulamalı eğitimlerle çevre bilincini artırmak ve geri dönüşümü yaygınlaştırmak üzere uygulamaya geçirilen proje kapsamında, bugüne kadar toplam 1 milyon 200 bin öğrenciye ulaşıldı

 

sc_oduller_k.jpgŞişecam Topluluğu şirketlerinden ÇEVKO Vakfı üyesi Şişecam Cam Ambalaj, tasarıma verdiği önem ile 2016 yılında da hem ulusal hem de uluslararası boyutta başarılara imza attı. Şişecam Cam Ambalaj, geçen yıl toplam 7 ödüle layık görüldü.

Şişecam Cam Ambalaj, 2016 yılında Kestane Doğal Kaynak Suyu şişesi tasarımıyla Ambalajın Ay Yıldızları Yarışması'nda Yetkinlik ve Gümüş Ödül, Design Turkey Yarışması'nda Üstün Tasarım Ödülü'ne sahip oldu. Aynı tasarım ile uluslararası arenada da prestijli bir ödül olarak görülen ve 2016 yılında 9. kez almaya hak kazandığı Dünya Ambalaj Örgütü'nün (WPO/World Packaging Organization) verdiği Worldstar ödülünü de aldı. Böylece Kestane Doğal Kaynak Suyu şişesi toplam 3 ödül ile Şişecam Cam Ambalaj için ayrı bir gurur kaynağı oldu.

Hayatın her alanında pek çok cam ambalaj tasarımına imza atan Şişecam Cam Ambalaj; ayrıca Kemal Kükrer Salata Sosu şişesi tasarımıyla Ambalajın Ay Yıldızları Yarışması'nda Yetkinlik, Design Turkey Yarışması'nda ise Üstün Tasarım olmak üzere 2 ödüle layık görülürken; Hatay Gazoz ve Frida Maden Suyu şişeleri tasarımlarıyla da yine Design Turkey Yarışması'nda İyi Tasarım Ödülü'nü kazandı.

Tasarımı mühendislik, yılların tecrübesi ve uzman kadrosu ile birleştiren Şişecam Cam Ambalaj, bundan 10 yıl önce hayata geçirdiği Tasarım Merkezi ile bugüne kadar 63 ödüle layık görüldü.

kadikoy_mobile_app.jpg

Atıkların geri dönüştürülerek yeniden kazandırılması ve doğanın korunması ile ilgili birçok öncü çalışmayı başlatan Kadıköy Belediyesi, akıllı telefonlar ve tabletler için "Atık Getirme Noktalarımız" uygulaması geliştirdi. Bu uygulama ile en yakın atık getirme noktası öğrenilebiliyor.

Android ve İOS cihazlarda kullanılabilen "Atık Getirme Noktalarımız" uygulaması konum kullanılarak en yakın atık noktasını hızlı ve kolayca bulmaya yardımcı oluyor.

Çevreye ve geri dönüşüme katkıda bulunmak için yapılan bu uygulama ile geri dönüşümün hızlandırılması ve tekrar geri kazandırılması amaçlanıyor.

Uygulamayı iOS cihazlarda https://goo.gl/42lUrH
Android cihazlarda ise https://goo.gl/9xFh26  adreslerinden indirmek mümkün.
 

 

tugis-logo-gidahatti.jpg

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) 56'ncı yılını kutluyor. TÜGİS'ten yapılan açıklamada, "Gelecek günlere ümitle bakıyoruz" mesajı verildi.

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası'nın (TÜGİS) 56. Yılı dolayısıyla, TÜGİS Başkanı Necdet Buzbaş ve TÜGİS Genel Sekreteri İsmail Kaan Sidar imzasıyla yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), Türkiye'de Gıda Sanayiinin önde gelen kuruluşlarının aynı çatı altında toplanmasından gurur duyuyor, onlarla birlikte 56'ncı yılını yaşarken gelecek günlere ümit ile bakıyor.

TÜGİS sadece işveren sendikacılığı ile kendini bağlamayı aşmış, özellikle küreselleşme ile gelen dönüşümü en iyi şekilde yorumlayarak Gıda Sanayiinin sektörel yapısı ve çalışan odaklı sosyal sorumluluk projelerine ağırlık veriyor.

Sürdürülebilir Gıda, bir yandan hammadde tedarikinde bağımlı olduğumuz gezegenimiz kaynaklarının tüketilmeden kullanılması, diğer yandan İnsan Kıymetinin iş barışı içinde üretmesiyle mümkün olabilecektir. İşte TÜGİS yarım asrı geçen tecrübesiyle Sürdürülebilir Gıda'nın tek ve doğru adresi...
Güçlenen Gıda Sanayiimiz TÜGİS'te buluşuyor.

Nice Yıllara..."

ÇEVKO Vakfı olarak bizler de gıda sanayinin önde gelen firmalarını çatısı altında toplayan TÜGİS'in 56. Yaşını kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

yaklasan_etkinlikler.jpgAtık Yönetimi Sempozyumu
26 Şubat-2 Mart 2017, Antalya

13. Uluslararası REW Fuarı
16-19 Mart, Tüyap, İstanbul

 

 

 

 

 

 

cdp2016.jpg

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Çimsa'nın ana sponsorluğu ve Deloitte Türkiye'nin derecelendirme ve raporlama desteği ile yürütülen CDP Türkiye 2016 İklim Değişikliği Programı Raporu açıklandı. Rapor, 30 Kasım 2016, Çarşamba günü, Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde Zorlu Holding'in desteği ile gerçekleştirilen etkinlik ile kamuoyuna duyuruldu.

Şirketlerin iklim değişikliğine yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcıların bilgisine sunabileceği bir platform sağlayan CDP, dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi olarak kabul ediliyor. CDP Türkiye 2016 İklim Değişikliği Raporu, CDP'ye Türkiye'den dahil olan 50 şirketin verdikleri yanıtların analizini içeriyor.

BIST-100 şirketlerinin toplam piyasa değerinin %50'sini oluşturan şirketler CDP platformu aracılığı ile iklim değişikliği risklerini ve yarattığı fırsatları nasıl yönettiklerini yatırmcılara ve diğer paydaşlarına açıkladılar. Bu şirketlerin %91'i iklim değişikliğini iş stratejilerine entegre ettiğini, %94'ü de iklim değişikliğini üst düzey ve yönetim kurulu seviyesinde ele aldığını belirtti.

"CDP Küresel A listesi" ve "CDP Türkiye İklim Liderleri" Ödülleri de etkinlikte sahiplerini buldu. Dünyada CDP'ye yanıt veren ve iklim değişikliği ile mücadelede başı çeken 193 şirketin yer aldığı "CDP Küresel A Listesi" içerisinde bu sene Türkiye'den iki şirket yer aldı: Arçelik ve Garanti Bankası. Bu iki şirket etkinlik sırasında liderlik ödüllerini teslim aldı. CDP Türkiye İklim Liderleri Ödülleri"ne ise Brisa, Coca-Cola İçecek, Çimsa, Ekoten Tekstil, Migros, Pınar Süt ve Tofaş layık görüldüler.

Etkinlikte, Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi ve CNN Türk Hafta sonu Programı Sunucusu Hakan Çelik'in moderatörülüğünde gerçekleşen "CDP A Listesi CEO Paneli"nde, CDP Küresel A Listesi'nde yer alan Arçelik'in CEO'su Hakan Bulgurlu ve Garanti Bankası'nın CEO'su Fuat Erbil konuşmacı oldular.

circular-economy-renergy.pngÇEVKO Vakfı'nun kurucu üyelerinden olduğu EXPRA'nın yeni Döngüsel Ekonomi teklifi ve atık hedeflerinin gözden geçirilmesine ilişkin ilk görüşleri;

Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Birliği (EXPRA) uzun zamandır beklenen Döngüsel Ekonomi Paketini memnuniyetle karşılamaktadır. Avrupa Komisyonu'nun, Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (GÜS) programlarının verimli bir atık yönetimi sürecinin önemli bir parçasını oluşturduğu ve doğru çerçeve uygulandığı sürece, potansiyellerinin hayata geçirilebileceğine dair kabulünü teyit etmekten memnunuz.

Bu kabul, gözden geçirilen AB atık mevzuatına GÜS programları için birtakım şartlar olarak yansımış, böylelikle GÜS'ün döngüsel bir ekonomiye geçişte oynaması gereken ana rol pekiştirilmiştir.

EXPRA ayrıca yeni atık yönetimi hedeflerinin gerçekçi olması ve güvenilir istatistiklere dayandırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu yüzden hedeflerin gözden geçirilmesinin temelinde verilerin uyumlaştırılması olmalıdır.

Yeni hükümlere ilişkin ilk görüşlerimiz aşağıda daha ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

agm_genel.jpg2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında hazırlanan, 31.12.2014 tarih ve 29222 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Atık Getirme Merkezi Tebliği" (AGMT) doğrultusunda, değerlendirilebilir atıkların kaynağında ayrı toplanması çalışmalarının etkin olarak yönetilebilmesi amacı ile geri kazanılması mümkün değerlendirilebilir atıkların diğer atıklardan ve birbirinden ayrı olarak Atık Getirme Merkezlerinde (AGM) toplanması çalışmaları belediyelerin gündemine girdi.

2014 yılından beri Türkiye'nin çeşitli yerlerinde kurulan Atık Getirme Merkezleri ile ilgili bilgileri sizler için derledik.

loreal.jpg

ÇEVKO Vakfı üyesi L'Oréal tarafından 2013 yılında, "Sharing Beauty With All"; güzelliği herkesle paylaşmak adıyla başlatılan programda 2015 yılı sonuçları ve taahhütlerin gerçekleşmeleri ile ilgili son durum kamuoyu ile paylaşıldı.

Sharing Beauty With All programı L'Oréal'in 2020 için planladığı sürdürülebilirlik taahhütlerini içermesinin yanında L'Oréal'in değer zinciriyle de tamamen bütünleşmiş durumda. Program dört başlığa dayalı: Sürdürülebilir Yenilik, Sürdürülebilir Üretim, Sürdürülebilir Yaşam ve Sürdürülebilir Gelişim.

L'Oréal her yıl sosyal, çevresel sorumluluklar ve ana performans göstergelerinin sonuçlarına bağlı olarak, detaylı ve şeffaf bir strateji analizi yapıyor. Bağımsız uluslararası uzmanlardan oluşan bir panel ilerlemeyi gözden geçirmek, yapılan faaliyetleri değerlendirmek ve yenilik önermek için yılda bir kere toplanıyor. Bu yıl kamuoyu ile paylaşılan ilerleme raporundan Sürdürülebilir Üretim başlığı altında olan bazı verileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

akilli_sehir_projesi.jpg

Akıllı Şehir Projesi kapsamında gerçekleştirilen kurum ve kuruluşların mevcut durum analizi fazının sonuçlarının paylaşıldığı çalıştaylar dizisinin ilki olan İstanbul Akıllı Şehir Projesi Çevre Odak Alanı Çalıştayı 29 Aralık Tarihinde DoubleTree by Hilton Hotel İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından gerçekleştirildi.

İBB Akıllı Şehir Müdürlüğü ve İSBAK tarafından yürütülen İBB'nin yeni dönem vizyonu Akıllı Şehir İstanbul Projesi ile her alanda iş birliklerine devam ediliyor.
İSBAK Genel Müdürü Muhammed Alyürük ve İBB Akıllı Şehirler Müdürü Mustafa Akyüz ev sahipliğinde gerçekleştirilen Çalıştaya, İBB Daire başkanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üst düzey temsilcileri, aralarında ÇEVKO Vakfı'nın da olduğu STK'lar ve Üniversiteden temsilciler ile katıldı.

İSBAK Akıllı Şehir Çalışma Grubu ve İstanbul Akıllı Şehir Projesi paydaşlarının desteği ile yürütülen projenin Mevcut Durum Analizi fazında yapılan veri toplama çalışmaları 3 aylık periyodun ardından sona ermiş ve yapılan analiz sonucunda İstanbul'un akıllı şehir çevre odak alanındaki durumu ortaya çıkarılmıştır. Bazı önemli şehirler ile karşılaştırılan İstanbul'un diğer şehirlere göre başarılı olduğu ve gelişim göstermesi gereken çevre alt alanlarının olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

İstanbul'un gelişim göstermesi gereken alanların ortak akıl oturumları ile tartışılması amacıyla düzenlenen İstanbul Akıllı Şehir Projesi Çevre Odak Alanı Çalıştayının ilk bölümü Analiz sonuçlarının katılımcılarla paylaşılması ile başlamış, Çalıştayın ikinci bölümü İstanbul'un çevre noktasındaki swot analizi ile devam etmiştir.

Akıllı Şehir Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştaylar dizisi Ocak ayı süresince devam edecek.