Haberler

zahide_yetis_defile.jpg

Dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olabilmesi için çevrenin ve doğanın korunmasının en temel ödev olduğu bilinciyle, Şişli Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi programından proje koordinatörü Şule Tosun'la birlikte ÇEVKO öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, Otistik ve Down Sendromlu çocuklara destek vermek amacıyla "Çevre ve Doğa İçin Çocuklarla El Ele Bahar Defilesi" için podyumda ter döken ünlü simalar, Ayça Törün'ün sunuculuğunu üstlendiği etkinlikte tüm hünerlerini sergilediler.

Defilede Zahide Yetiş, Fatih Ürek, Ersin Aktaş, Turgay Kıran, Esra Sönmezer, Seda Tosun, Nilay Dorsa, İpek Özkök, Gülden Dudarık, Nusret Çalışkan, Naim Akan, Cüneyt Tek, Selçuk Aygan, Bircan İpek gibi isimlerle podyumda yürümenin mutluluğunu doyasıya yaşayan minik kalpler, bugün için aileleri tarafından özel olarak hazırlanan kıyafetleri de değme mankenlere taş çıkartacak şekilde taşıdılar.

Etkinlik sonrasında basın mensuplarının sorularına yanıt veren Zahide Yetiş, "Sevgi dolu kalplerle birlikte o podyumda yürümek benim için çok önemli bir vazifeydi.Burada olamasaydım çok ama çok üzülürdüm. Yaşadığım heyecanı tarif edemem. Umarım podyumun hakkını verebilmişizdir" ifadelerini kullandı.

 

yesil_bakis_1.jpg

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Çevre Koruma Vakfı'nın İstanbul Haliç Kongre Merkezinde düzenlemiş olduğu 'Yeşil Bakış Kısa Film Yarışması'nın ödül töreni gerçekleşti. Bakan Mehmet Özhaseki ve Jüri üyeleri ile birlikte, öğrencilerinde yer aldığı gece de 150 Bin TL ödül dağıtıldı.

Dereceye giren filmlere ödülleri dağıtıldı. Birinci olan filme 40 Bin TL, İkinci olan filme 30 Bin TL ve üçüncü olan filme 20 Bin TL ve 8 filme, her film için 7 Bin 500 TL mansiyon ödülü verildi.

ford_kss_1.jpgFord Otosan, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve ÇEVKO Vakfı iş birliği ile mayıs ayı içerisinde "Geri Dönüşüm Kahramanları" sosyal sorumluluk projesi" hayata geçirildi.

Dünyamızın en büyük sorunlarından biri olan çevre kirliliğinin engellenmesi amacıyla ambalaj atıklarının yeniden değerlendirilmesi konusuna dikkat çeken ve yeni nesillerin bu konuda bilinçlendirilmesini hedefleyen proje kapsamında Gölcük ilçesinde 19 İlkokulda 2.042 birinci sınıf öğrencisine Ford Otosan'ın farklı bölüm çalışanları tarafından farkındalık eğitimleri verildi.

"Ağaç yaşken eğilir" atasözünden yola çıkarak gençlerin çevre koruma konusunda bilinçlendirilmesinin hedeflendiği eğitimlerde; geri dönüşümün ne olduğu, hangi atıkların geri dönüştürülebileceği ve bu atıkların hangi geri dönüşüm kutularına atılması gerektiği gibi bilgiler verildi.

plastic_sachets-400x300.jpgÇokuluslu tüketim ürünleri şirketi Unilever, tek kullanımlık plastik ambalajları geri dönüştürecek yenilikçi bir teknolojinin pilot uygulamasını başlatıyor. Böylelikle milyarlarca ambalajın okyanusa veya düzenli depolama sahalarına ulaşması engellenecek.

Persil, Radox, Dove, Walls ve Marmite gibi markaların çokuluslu üreticisi, özellikle gelişmekte olan ve yükselen piyasalarda her yıl kozmetik ve gıda ürünleri dahil olmak üzere tek kullanımlık ambalajlarda milyarlarca ürün satıyor. Bu plastik ambalajlarr artık CreaSolv Process adı verilen bir sistemle geri dönüştürülecek ve yeni Unilever ürünlerinin üretiminde tekrar kullanılarak şirketin döngüsel ekonomi perspektifini destekleyecek.

Unilever'in Araştırma ve Geliştirmeden sorumlu Direktörü David Blanchard, "Tüm dünyada milyarlarca tek kullanımlık plastik ambalaj, bir kez kullanıldıktan sonra atılıp düzenli depolama sahalarına, su yollarına veya okyanuslara ulaşıyor. Niyetimiz bu teknolojiyi açık kaynaklı yaparak aynı sektördeki ortaklarımızla birlikte ölçeğini büyütmek. Böylece rakiplerimiz dahil diğer şirketler de bunu kullanabilecek," dedi.

CreaSolv Process teknolojisinin uzun dönemde ticari uygulanabilirliğini test etmek için Endonezya'da bir pilot tesis kurulacak.

 

pg_cevre_programi_ekibi.jpg

ÇEVKO Vakfı üyesi Procter&Gamble (P&G), Global 2020 hedeflerine paralel olarak Türkiye'deki üretim tesislerinde hayata geçirdiği sürdürülebilirlik uygulamalarıyla Çevre Ödülü aldı. Kocaeli Sanayi Odası tarafından bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri'nde P&G, Kimya kategorisinde ödül alan şirket oldu.

Türkiye'de 30'uncu yılını kutlayan P&G, Gebze ve Şekerpınar'da gerçekleştirdiği çalışmalarla 2017 itibarıyla ürün başına enerji tüketimini 2009 yılına göre yüzde 19, toplam CO² salınımını yüzde 27, bertaraf edilen atık miktarını ise yüzde 88 azaltmayı başardı. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, "P&G olarak dünyada ve Türkiye'de öncelikli hedefimiz, tüketicilerimizin hayatını iyileştirirken kaynakların korunması noktasında maksimum faydayı sunabilen ürünleri tasarlamak ve üretmek. Bu bakış açısıyla Global 2020 Sürdürülebilirlik Hedeflerimizi, Türkiye gibi üretim yaptığımız ülkelerde tesislerimize yaptığımız yatırımlarla destekliyoruz." dedi.

Çevresel etkiyi azaltma konusunda yerel yönetmeliklerle sınırlı kalmadıklarını belirten Turnaoğlu, "P&G olarak Global Çevre Programı uyguluyoruz. Bu program dahilinde tesislerimizde istihdam ettiğimiz uzman kişiler ‘Fabrika Enerji Sorumlusu', ‘Fabrika Çevre ve Sürdürülebilirlik Lideri' ve ‘Atık ve Su Sorumlusu' gibi görevler üstlenerek hazırlanan eylem planının hayata geçirilmesinde önemli rol oynuyorlar. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarla globalde 2020 yılına kadar enerji tüketimimizi, su kullanımını, CO² salınımını ve atık bertarafını yüzde 20 azaltmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

climate_launchpad_yarmas.jpgAvrupa Birliği İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü tarafından organize edilen, dünyanın en geniş katılımlı çevreci fikir yarışması bu yil yeniden ClimateTurkey ekibi liderliginde Türkiye'de . Dünya finalinde ilk 10'a girecek iş fikirleri 95.000 Avro yatırım fırsatı ve 18 aylik girisim kampina katilma hakki kazanacak. 33 ulkeyi kapsayan yarışmaya son başvuru tarihi ise 18 Haziran 2017.

Dünya finalinin kazananlarına 10.000 Euro, 5.000 Avro ve 2.500 Avro nakit ödül ve aynı zamanda finalde ilk 10'a giren tüm iş fikirlerine, Climate KIC Accelerator Programı'na girerek 95.000 Avro yatırım fırsatına erişme imkânı sunuluyor. Avrupa Birliği tarafından toplamda 950.000 Avro fon ayrılan yarışma, 33 ayrı ülkeden girişimci katılımcıların bir araya geldiği ve buluştuğu bir platform olarak uluslararası bir deneyim fırsatı olarak tanımlanıyor.

yeni_yonetmelik.jpg

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nin yenilenmesi yönündeki çalışmalar, yaklaşık iki yıldır sürüyor. Çalışmalar o kadar geniş bir katılımla sürdürülüyor ki yönetmeliğin yayınlandığı 2004 yılından beri ilk kez bir taslak iki defa görüşe açıldı ve hakkında bu kadar çok toplantı yapıldı.

Yönetmeliğin sanayi kuruluşlarından belediyelere, tüketicilerden atık yönetim şirketlerine kadar bir çok farklı tarafı ve her tarafın da kendince öncelikli birçok hususu olması nedeni ile Bakanlığımıza taslakla ilgili yüzlerce farklı görüş iletiliyor. Sektörün kendi içinde bile fikir birliğine varamadığı durumlar da bu karmaşanın üzerine tuz biber oluyor.
Bu kadar farklı görüşlerin söz konusu olduğu bir ortamda, kurulduğundan beri ülkemizde sağlıklı bir ayrı toplama sistematiğinin kurulması hedefi ile hareket eden ÇEVKO Vakfı olarak taslağı, sektörün birçok paydaşı ile birlikte yaptığımız toplantılarda değerlendirerek, yeni yönetmelikte yer alması ya da almaması konusunda görüş birliğine varılan konuları derledik ve oluşturduğumuz metni tüm taraflar ve Bakanlığımız ile paylaştık.

 

 

img_0525.jpgÇEVKO; T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı - AFAD, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı - UNDP işbirliği içerisinde, Urfa ve Kilis'te belirlenen toplam altı konaklama merkezinde ikamet eden geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik çevre ve atıkların ayrı biriktirilerek geri kazanımının sağlanması konusunda farkındalığın sağlanması için amacı ile bir çalışma başlattı.

21 Haziran 2016'da yapılan sözleşme sonrasında Urfa'da Harran Üniversitesi, Gaziantep'te de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bir ortaklığı olan Gazi Kültür A.Ş. ile yapılan sözleşmeler ile, çalışma ekipleri oluşturuldu ve verilen eğitimler sonrası, yapılan afişleme çalışmaları ile saha faaliyetlerine başlandı.

Yapılan eğitimlerde öncelikle konaklama merkezlerinde görevli personel, temizlik personeline gerekli bilgileri aktardı, sonrasında ise Suriyelilerin konu ile ilgili bilgilendirilmesine başlandı. Eğitimler, proje kapsamında temin edilen, "Yeşil Eğitim Konteynerleri"nde, ÇEVKO'nun eğitim verdiği personel tarafından ve yine proje kapsamında Arapça olarak hazırlanan sunum ve filmler ile Arapça olarak veriliyor.2016 yılı sonu itibarı hedeflenen nüfusun ortalama %50'sine ulaşıldı. 2017 yılında yetişkin eğitimi ile birlikte, "eğiticinin eğitimi" kapsamında, merkezlerdeki öğretmenlere yönelik bilgilendirme seminerleri de düzenlenecek. Bu kapsamda gerekli eğitim materyallerinin tümü yine Arapça olarak hazırlandı.

Eğitici eğitimlerinin ardından okullarda öğrencilerin bilgilendirilmesi amacı ile farklı yaş gruplarına yönelik eğitim materyalleri de ÇEVKO tarafından Arapça olarak hazırlandı ve dağıtımları yapıldı. Söz konusu eğitimlerde, merkezlerde oldukça fazla olan okul öncesi çocuklar da unutulmadı; onlar için de yine özel olarak hazırlanan "çevre ve atıklar" temalı boyama kitapları ile boya kalemleri ve çıkartmalar merkezlerdeki okullara teslim edildi.

 

gelecek_100_yil.jpg

2100 yılında dünya nüfusu, ortalama yaş, şehirleşme, enerji kullanımı ve otomasyon bakımından bizleri neler bekliyor?

Dünya nüfus artışı nasıl bir yol izleyecek?
Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 2100'de dünya nüfusu 11,2 milyara ulaşacak. Ama bu en olası tahmin; bu rakam yüzyıl sonunda 16,6 milyarı bulabileceği gibi 7,3 milyara da düşebilir. Ancak BM senaryolarının tümünde 2050'ye kadar nüfus artışı devam ediyor.

Ortalama yaş neden artıyor?
Çünkü daha uzun yaşıyor ve daha az çocuk dünyaya getiriyoruz. 1950'de 50 yaşına ulaşan insan sayısı azdı. Bugün dünya ortalaması 72 yaş; 2100'de ise ortalama ömrün 83 yaşa çıkması bekleniyor. Ortalama ömür uzayınca yaşlı insan sayısı artıyor; doğumların azalması ise onların yerini alacak daha az sayıda genç nüfus anlamına geliyor. Böylece bugünkü nüfus piramidi gelecekte arı kovanı şeklini alıyor.

 

csb_rapor.jpgÇevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Çevresel Etki Değerlendirme, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünce dört yılda bir hazırlanan Türkiye Çevre Durum Raporu yayımlandı.

Çevre durum raporlamasının amacı, çevrenin mevcut durumunu ortaya koyarak çevreyle ilgili potansiyel sorunlara erken bir uyarı sağlamak, bu sorunların analizini sağlayarak çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma yolundaki hedefler doğrultusunda elde edilen gelişmeleri karar vericilerin ve halkın bilgisine sunmak, çevresel planlama, değerlendirme ve düzenleme için temel bilgi sağlamak.

Hazırlanmış olan bu rapor giriş, hava, iklim değişikliği, su ve atık su yönetimi, atık kimyasalların yönetimi, doğa koruma ve biyolojik çeşitlilik, arazi kullanımı, kurumsal yapı ve gerçekleştirilen çalışmalar, çevresel harcamalar ve mali sorumluluk sigortası ve DPSIR değerlendirmesi bölümlerini içermektedir. Ayrıca, genel olarak 2011 - 2015 verilerini kapsamakla birlikte; verilerin yayınlanma dönemi nedeniyle 2014 yılına kadar olabildiği gibi, 2016'nın ilk altı aylık dönemini de içeriyor.

Rapora http://www.csb.gov.tr/gm/ced/index.php?Sayfa=sayfaicerikhtml&IcId=691&detId=693&ustId=691  linkinden ulaşılabilirsiniz.