Haberler

migros_atasehir.jpg

ÇEVKO Vakfı, mevzuatımıza göre 3. Sınıf atık Getirme Merkezi olarak tanımlanan satış noktaları ile iş birliği çalışmalarına devam ediyor. ÇEVKO Vakfı üyesi Migros ile geçtiğimiz yıl başladığımız ve bu yıl da ortaklaşa yürüttüğümüz proje ile Migros mağazalarına toplama-biriktirme ekipmanlarının konması ve geri dönüşüm konusunda mağazayı ziyaret eden tüketicilerin bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalar yapmaktayız.
Mevzuatımıza göre satış noktalarında ambalaj atığı ve pillerin bulunması şartıyla en az 5 atık grubunu kapsayacak şekilde toplama-biriktirme ekipmanının bulunması zorunlu.
2016 yılında 104 mağazaya yerleştirilen toplama-biriktirme ekipmanları, 2017 yıl sonuna kadar 446 mağazaya daha yerleştirilecek ve toplam 550 mağaza atık getirme merkezi haline getirilecek. Mağazalara toplama-biriktirme ekipmanları yerleştirildikten sonra satış noktası ziyaretçilerinin geri dönüşüm konusundaki farkındalığını arttırmak ve alışverişlerinde geri kazanım yükümlülüklerini yerine getiren firmaların ürünlerini tercih etmeleri konusunda bilinç yaratmak amacıyla bir hediye çeki kampanyası hazırlandı.

egeev.2jpg.jpg

EGEÇEV Atık Yönetimi A.Ş.'nin, Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki idari binasının temeli atıldı. Ardından tesisin devam eden inşaatlarında incelemede bulunuldu.
Türkiye'nin en büyük cam geri dönüşüm tesisi olacağı belirtilen Egeçev Atık Yönetim A.Ş., yıllık 175 bin ton cam kırığının geri dönüşümünü sağlayacak kapasiteye sahip olacak. Yaklaşık 35 milyon TL yatırım maliyetiyle tesis, cam geri dönüşüm sektörünün sanayileşmesi için atılan en önemli adım olarak hayata geçirilecek.
Programda açılış konuşmasını yapan Egeçev Atık Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Pınarbaşı katılımcılara teşekkür ederek, yatırım ve çalışmaların devam edeceğini söyledi.
ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar da geri dönüşüme değinerek, bu konudaki çalışmaların artarak sürdürüleceği mesajını verdi ve bu yatırım için Egeçev'e teşekkür ederek bu alanda örnek olması diledi.
Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin ise Egeçev'in katkısına dikkat çekerek "Yıllık 175 bin ton cam kırığının geri dönüşümünü sağlayacak kapasiteye sahip olan bu önemli tesisin Turgutlu'ya kazandırılacak olmasının bizler için ayrı bir anlamı ve önemi bulunuyor" dedi.

tekirdag_tiyatro.jpg

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve ÇEVKO ile birlikte çevre duyarlılığını arttırmak ve çevre sağlığına katkı sağlamak amacıyla bir dizi çocuk tiyatrosu sahneledi.

‘Dönüşüm İyi Gelecek' sloganı ile Çorlu, Marmara Ereğlisi, Süleymanpaşa, Malkara ve Şarköy ilçelerinde düzenlenen tiyatro etkinliğine çocuklar ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığından konu ile ilgili yapılan açıklamada "Tiyatro oyununda çevreci kedi Çevki, evlerde meydana gelen atıkların nasıl değerlendirilmesi gerektiğini katılan çocuklara müzik ve oyunlar ile eğitici ve eğlenceli bir şekilde anlattı. Çevre bilincini arttırmaya yönelik gerçekleşen tiyatro oyunu ile çevre temizliği ve geri dönüşümün önemini etkinliğe katılan çocuklar eğlenerek öğrendi. Böylece çocuklarımız hem çevre bilinci edinmiş hem de yaz tatillerinde eğlenceli vakit geçirmiş oldular. Her oyundan önce çocuklarla kısa temizlik çalışmaları da yapılarak çevre kirliliğine dikkatleri çekildi." denildi.

ÇEVKO Vakfı tarafından Türkiye'nin çeşitli illerinde bu yıl içerisinde sahnelenen tiyatro oyunları ile 6.330 çocuğa ulaşıldı.

İş birliği içerisinde olduğumuz belediyelerimizin geri dönüşüm çalışmalarından kısa kısa...

yenmahalle_pet_kafes.jpg

Yenimahalle'den Geri Dönüşüme Örnek Çalışma 

Yenimahalle Belediyesi, geri dönüşümü yaygınlaştırmak ve çevre bilincini artırmak amacıyla sürdürdüğü çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
Belediye geri dönüşüm çalışmaları kapsamında ÇEVKO Vakfı ile birlikte Yenimahalle'ye "Atık Pet Şişe Toplama Kumbaraları" yerleştirmeye başladı.

ŞİMDİLİK 15 KUMBARA YERLEŞTİRİLDİ

İlk etapta ilçenin uğrak noktaları olan parklara, AVM'lere ve belediye önüne yerleştirilen toplam 15 Atık Pet Şişe Toplama Kumbarası görüntüsüyle dikkat çekti ve vatandaşların beğenisini kazandı.
Pet şişe görünümlü kumbaralara özellikle sıcak havalarda gün içinde tüketilen su veya diğer içeceklerin plastik ambalajları atılabiliyor.

ÇİP SAYESİNDE KUMBARANIN DOLULUK ORANI ÖLÇÜLECEK
Sokakta oluşacak plastik atıkların çöpe gitmesine de engel olan ve plastik atıkları kaynağında ayrıştıran uygulama sayesinde pet şişe ve pet ambalajlar kolayca toplanarak hem zamandan tasarruf sağlanıyor hem de çevre korunuyor

pet-recycling1.jpg

PET geri dönüşümcülerinin randımanı, 2011'den bu yana yüzde 73'ten yüzde 68'e geriledi. Bu 5 puanlık gerileme, Avrupa'daki PET geri dönüştürücüleri için ciddi oranda ek maliyete yol açıyor. Buna ek olarak, dönüştürücüler, iyi kalitede geri dönüştürülmüş PET elde edebilmek için daha fazla materyali kenara ayırmak zorunda kalıyor.

PET balyalarındaki süregiden mevcut randıman düşüşüne sebep olan birkaç faktör var.

Birincisi, teknolojik gelişimlerin paketleri daha hafif yapabilmesi sonucu, PET şişeler daha ince üretilebiliyor. Bu incelme bir taraftan PET balyalarında daha fazla nem oranına yol açıyor. Diğer yandan ise, haddinden ince PET rendelerinde, geri dönüştürme sürecinde kenara ayrılma oranı artıyor. Her ne kadar Döngüsel Ekonomi'nin demirbaşlarından biri daha az kaynak kullanmak olsa da, bu trend, PET şişelerin döngüselliğini sınırlayıcı bir etken.

İkincisi, PET ürünleri pazarının konvansiyonel şişelerden başka ürünlere doğru kayması. Bunun sonucunda atık akışı daha karmaşık bir hale geliyor. Şişe olmayan ürünlerin şu anki oranı yüzde 18 civarlarında ve önümüzdeki yıllarda büyüyeceği öngörülüyor.

Bir diğer etken ise, toplama sistemlerinin, PET atık akışındaki değişikliğe uyum gösterememiş olması. Saydam olmayan şişeler ve PET tepsiler gibi ürünler, ağırlıklı olarak renkli PET balyalarına giriyor. Bugün, bu iki ürün, Fransa'daki renkli PET balyalarının yüzde 20'sini oluşturuyor.
PET Working Group Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Casper van den Dungen, konuyla ilgili şunları söylüyor: "Her ne kadar PET, en çok geri dönüştürülen plastik olsa da, paydaşların PET ürünlerini tasarlarken ekolojik anlamda geri dönüştürülebilirliğini iyileştirecek şekilde çalışmaları gerekli. En önemlisi, EPR (Kurumsal Kaynak Yönetimi) şemaları, PET'in kaliteli bir şekilde geri dönüştürülebilmesi için; ve ayrıca opak PET şişelerle PET tepsilerin yeni ve kendilerine özel bir atık akışıyla geri dönüştürülebilmelerine yönelik yeni sistemlerin kurulmasıyla, acil şekilde gözden geçirilerek iyileştirilmelidir.

Kaynak : http://www.plasticsrecyclers.eu 

yapay_zekal_kutu_2.jpg

Cambridge Consultants tarafından geliştirilen yeni geri dönüşüm sistemi, görüntü tanımlama ve makine öğrenimi kullanarak atığınızın geri dönüştürülebilir olup olmadığı anlıyor. İşte, temiz çevreye katkı sağlayacak yapay zeka kullanan bu akıllı atık kutularının detayları...

Tüketicilerin nelerin geri dönüştürülebilir olduğu konusundaki kafa karışıklığının bu yeni geri dönüşüm sistemleriyle çözülebileceği ve bu sayede neyin geri dönüşüme, neyin çöpe atılacağı konusunda yardımcı olacağı ifade ediliyor. Hatta gelecekte bu şekilde geri dönüşüme yapacağınız katkının, size bir akıllı telefon uygulaması yoluyla puan veya bağış kazandırması planları yapılıyor.

Bu yeni atık kutularında bir nesneyi taratabilecek ve atığın türünü tanımlatabileceksiniz. Ardından geri dönüşüm sistemi, size bu atığı tam olarak hangi bölüme bırakmanız gerektiğini söyleyecek. Ek olarak, sistemin yeni materyalleri ve ürünleri zaman içerisinde yapay zekayı kullanarak öğrenebileceği belirtiliyor. Şu an için buna benzer geri dönüşüm merkezlerinin ne zaman hayata geçirileceği konusundaysa bilgi verilmiyor.

Kaynak: Shiftdelete.net

cnn_17_kamu_spotu.jpgÇEVKO Vakfı ve CNN Türk iş birliği ile Güven İslamoğlu ve ekibi tarafından hazırlanan yeni kamu spotu yayına girdi. Çekimleri bir satış noktası ve toplama ayırma tesisinde gerçekleştirilen kamu spotunda Güven İslamoğlu, piyaraya süren firmaların ambalaj atıklarını toplama yükümlülüğünden, tüketimin giderek arttığı günümüzde yaşanabilir bir dünya bırakmak için geri dönüşümün öneminden ve Yeşil Nokta işaretinin ambalajı piyasaya süren firmanın geri dönüşümle ilgili mali yükümlülüğünü yerine getirdiğinden bahsediyor ve tüketicileri geri dönüşüm konusunda duyarlı olmaya davet ediyor. 

Filmi buradan  izleyebilirsiniz.  

undp_kapak.jpg

ÇEVKO, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve T.C. Başbakanlık Afet ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) iş birliği ile Şanlıurfa ve Kilis'te geçici konaklama alanlarında yaşayan Suriyeli mültecilere yönelik geri kazanım bilincinin oluşturulması için 1 yıldır yürütülen proje tamamlandı.

Projenin tamamlanmasının ardından Şanlıurfa ve Gaziantep'te tüm paydaşları, destekleyen kamu kurumlarını ve proje ekiplerini bir araya getiren kapanış toplantıları düzenlendi.

Şanlıurfa'da Viranşehir, Cey

lanpınar, Akçakale ve Harran'da, Kilis'te ise Elbeyli ve Öncüpınar kamplarında yürütülen proje ile kamplarda yaşayan mültecilerin yaklaşık %90'ına ulaşıldı.

Gaziantep'te gerçekleştirilen proje kapanış toplantısına, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AFAD, UNDP ve ÇEVKO Vakfı üst düzey yetkilileri, Gazi Kültür A.Ş. yönetici ve çalışanları, projede görev alan koordinatör ve ekipler ile Suriyeli mülteci kadınlar katıldı.
Açılış konuşmalarının ardından proje hakkında detaylı bilgiler verildi ve kamplardaki çalışmaları aktaran film gösterimi yapıldı. Toplantının sonunda projeye destek veren tüm taraflara teşekkür plaketi takdim edildi. Kapanış toplantısı, Suriyeli mülteci çocukların yaptığı resimlerin ve mülteci kadınların geri dönüşümlü malzemelerden yaptıkları el işi çalışmaların teşhir edildiği serginin gezilmesi ile sona erdi.

ford_golcuk.jpg

Temmuz ayında Ford Otodan, Nestle ve Daikin ile gerçekleştirilen etkinlikler ile Piyasaya Sürenlerle birlikte yürüttüğümüz projelere ve çalışanlarına yönelik düzenlediğimiz etkinliklere yenilerini ekledik.

Ford Otosan ile Geri Dönüşüm Kahramanları Şenliği 

Ford Otosan'ın gönüllü çalışanlarından oluşan "Gönlüm Senle" ekibi, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ÇEVKO Vakfı, Gölcük Belediyesi ve Tanrıkulu Geri Dönüşüm iş birliğiyle hayata geçirdiği "Geri Dönüşüm Kahramanları Şenliği" 8 Temmuz Cumartesi günü Gölcüklü çocukları ve ailelerini ağırladı.

Halka açık olarak gerçekleştirilen etkinlikte Gölcüklü çocuklara ve ailelerine geri dönüşüm ile ilgili bilgiler verilirken, çeşitli yarışma ve oyunlarla bilinçlendirilmeleri sağlandı. Gölcük Anıt Park Meydanı'nda gerçekleştirilen Geri Dönüşüm Kahramanları Şenliği'ne Gölcük halkı yoğun ilgi gösterirken, etkinlik kapsamında çocuklara geri dönüşümle ilgili çeşitli yarışma ve oyunlar organize edildi. Çevreyi koruma ve atıkların geri dönüşümü konusunda çocukları bilinçlendirmeyi amaçlayan yarışmalarda kazananlara ÇEVKO boyama ve hikâye kitapları hediye edildi. 20 Ford Otosan çalışanı da bu eğitimlere katılarak, öğrencilerle bir araya geldi.

coca-cola-uk-ask-hikayesi.jpgCoca-Cola, Birleşik Krallık'taki tüketicilerin plastik şişelerin geri dönüşümü konusunda teşvik edilmeleri amacı ile büyük bir sürdürülebilirlik kampanyasına imza atıyor.

Ogilvy and Mather Berlin imzası taşıyan Aşk Hikâyesi adlı kampanyada, biri Fanta diğeri Coke Zero Sugar olmak üzere sürekli geri dönüştürülmeleri sayesinde birbirlerinden ayrı düşmeyen iki içecek şişesinin öyküsü işleniyor. Filmin sonunda ise arka plandaki ses tarafından tüketiciye Coca-Cola marka ürünleri geri dönüşüme kazandırma konusunda çağrıda bulunuyor.

Coca-Cola UK pazarlama direktörü Aedamar Howlett, kullandıkları tüm ambalajların geri dönüştürülebilir olduğunun altını çizerek, söz konusu kampanya ile insanları geri dönüşüme teşvik etme konusunda ne denli ciddi olduklarını gösterdiklerini söylüyor. Hedef ise ürünlerin yüzde 100 geri dönüşümünün sağlanması.

1,500 plastik şişenin kullanıldığı, stop-motion animasyon formatında hazırlanan reklam filminin yaratıcısı ise Berlinli sanatçı Lucy Barry.

Filmi buradan izleyebilirsiniz.  

Kaynak : MediaCat Online