Haberler

1537529598 DSC1245ÇEVKO Vakfı üyesi L’Oréal’in 2010 yılından beri dünya çapında düzenlediği ve çalışanların yılın bir gününde topluma ve çevreye katkı sağlamasına fırsat verdiği Citizen Day, Türkiye’de bu yıl 19 Eylül 2018 Çarşamba günü gerçekleşti. L’Oréal Türkiye çalışanları her yıl Citizen Day’de, yetenek ve enerjilerini, bir tam gün boyunca gönüllülük esasıyla ortak bir fayda yaratmak amacıyla ortaya koyuyor. L’Oréal Türkiye çalışanları da bu yıl, İstanbul Kınalıada’da çevre ve kıyı temizliği ve adada yaşayan sokak hayvanları için barınaklar kurdu.

L’Oréal Türkiye’nin 185 çalışanı, günün ilk yarısında İstanbul’dan tekne ile hep birlikte Kınalıada’ya giderek günün ilk yarısında belirlenen dört farklı rotada temizlik yaptı. Orman yolu ve kıyı şeridinde temizlik yapan çalışanlar, yaklaşık 1 ton çöp topladı. Çalışanlar öğleden sonra Kınalıada’daki sokak hayvanları için yeni barınaklar yaptı, bu barınakları boyadı ve bisikletlerle adadaki mevcut sokak hayvanı beslenme noktalarına mama dağıtımı yaptı.

serik belediyesinden cevre projesiSerik Belediyesi, geridönüşümü yaygınlaştırmak ve çevre bilincini artırmak amacıyla "Ambalaj Atıkları Çöp Değildir Geri Dönüşüme Kazandırılmalı" adıyla proje başlattı. Serik Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, ÇEVKO Vakfı ile birlikte Serik'te "Atık Pet Şişe Toplama Kumbaraları" yerleştirmeye başladı. Atık Pet Kumbaraları, pet şişesine benzer görüntüsüyle vatandaşların hem dikkatini çekti hem de beğenisini kazandı.                                                                                        

Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık, "Doğal kaynakların verimli kullanılması için geri dönüşüm çalışmalarını destekliyoruz. Atık Pet Şişe Toplama Kumbarası projesi ile hem geri dönüşüme katkı sağlıyoruz hem de ilçemizin kirlenmesinin önüne geçiyoruz" dedi.

Başlatılan uygulama sayesinde pet şişe ve ambalajların kolayca toplanarak, zamandan tasarruf sağlandığını belirten Serik Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Ayşenur Can ise "Yaklaşık 70 kilogram plastik atığı geri dönüşüme kazandırabilen Atık Pet Şişe Toplama Kumbaraları dolduğunda temizlik işleri ekiplerimiz tarafından boşaltılıyor. Bu sayede her ay yüzlerce kilo plastik atık çöp yerine geri dönüşüme gidiyor. Şimdilik 17 noktaya koyduğumuz kumbaraların sayısını arttırarak daha çok plastik atığı geri dönüşüme kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.

 

loreal mikro siteÇEVKO Vakfı üyelerinden L’Oreal Türkiye, sürdürülebilirlik ile ilgili hedeflerini hazırladığı www.guzelligiherkeslepaylasmak.com mikro site ile kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor.

2013 yılında başlatılan L’Oréal Güzelliği Herkesle Paylaşmak (Sharing Beauty With All) Sürdürülebilirlik Programı, L’Oreal’in sosyal sorumluluk yaklaşımının önemli bir parçası ve tüm dünyada bu program ile toplum ve çevre üzerinde olumlu bir etki yaratılması amaçlanıyor.

Güzelliği Herkesle Paylaşmak Programı, L’Oréal’in 2020 için planladığı sürdürülebilirlik taahhütlerini dört ana başlıkta belirliyor: Sürdürülebilir İnovasyon, Sürdürülebilir Üretim, Sürdürülebilir Yaşam ve Sürdürülebilir Gelişim.

2017 yılı L'Oréal sürdürülebilirlik raporlarına, detaylı bilgiler ve rakamlar içeren Global ve Türkiye sonuçlarına siteden ulabiliyor.

L’Oreal Global 2020 Sürdürülebilirlik Hedefleri:
• Ürünlerin %100 ’ü olumlu çevresel ve sosyal özelliklere sahip olacak.
• 2005’e oranla fabrikalar ve dağıtım merkezlerinden kaynaklanan CO2 emisyonları mutlak olarak %60 oranında azaltılacak.
• 2011’e oranla ürünlerin taşınmasından kaynaklanan CO2 emisyonlarında %20 oranında bir azalma sağlanacak.
• 2005’e oranla her bir satış ürünü için su tüketimini %60 oranında azaltılacak.
• 2005’e oranla her bir satış ürünü için atık oranı %60 azaltılacak.
• 2020 yılına kadar imkanları sınırlı olan toplumlarda 100.000’den fazla kişinin çalışmaya başlaması sağlanacak.

GUS.cevko webGenişletilmiş Üretici Sorumluluğu (GÜS), atık yönetiminde geri dönüşüm hedeflerinin yerine getirilmesinde etkili bir modeldir. GÜS, sanayinin, sürece mali, teknik, operasyonel ve iletişimsel katkı sağlamasını mümkün kılar. Bu yazıda ÇEVKO Vakfı’nın GÜS modeliyle yaptığı geri kazanım çalışmalarının iklim değişikliği ile mücadele amacıyla sera gazı salımlarının azaltılmasına olan katkısı hakkında veriler paylaşılmaktadır.

Geri dönüştürülebilir atıkların hacim ve ağırlık bakımından önemli bir bölümü
• cam,
• metal,
• plastik,
• kağıt/karton,
• kompozit,
• ahşap
malzemelerden oluşan ambalaj atıklarından meydana gelir.

Ambalaj atıklarının yönetimine ilişkin GÜS modelini açıklamak için öncelikle ambalajın yaşam döngüsüne göz atmak yararlı olacaktır (Bkz. Şema 1). Döngüsel ekonomide kullanılmış ambalajlar, tüketicilerden kaynağında ve diğer atıklardan ayrı toplanarak, gerekli ayırma işlemlerinden sonra geri dönüştürülerek yeni ürünler yapımında kullanılır.

bogazici yuzme 18 4Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından bu yıl 30. kez düzenlenen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, 52 ülkeden yüzücülerin katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye'nin ve İstanbul'un tanıtımına 30 yıldır önemli katkı sunan ve "Dünyanın En İyi Açık Su Yüzme Organizasyonu" seçilen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı için yerli ve yabancı toplam 2 bin 400 yüzücü katıldı.

Asya’dan Avrupa’ya doğru 30 yıldır yapılan ve Kanlıca’dan başlayıp Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı’nda son bulan, dünyada iki kıta arasındaki tek yarış Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, 21-22 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. Etkinlik alanında binlerce sporsever yarışı takip ederken organizasyonda ambalaj atıkları ÇEVKO Vakfı ve Beşiktaş Belediyesi iş birliği ile toplandı. ÇEVKO Vakfı iki gün boyunca kurduğu stant ile sporcu ve sporseverleri geri dönüşüm konusunda bilgilendirdi. Ayrıca “Ambalaj atığını getir, şapkanı götür” etkinliği ile geri dönüşümün önemine dikkat çekti.

Yarışlar boyunca 240 kg plastik, 280 kg kâğıt/karton, 20 kg. metal, 60 kg. cam atık toplandı. Bu atıkların geri kazanımı ile sağlanan çevresel fayda şu şekilde hesaplandı;

- 2835 kWh elektrik tasarrufu
- 7 m3 su tasarrufu
- 5 ağaç kazanımı
- 0,4 ton CO2 azaltımı (Ortalama bir otomobilin 1493 km kullanılmasına denk )

head shoulders serenay 2Head&Shoulders, sularımızın kirliliği ile mücadeleye dikkat çekmek için Kilyos’ta kıyı temizleme etkinliği düzenledi. ÇEVKO Vakfı, CarrefourSA ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)’nın iş birliği ile düzenlenen etkinliğe Head&Shoulders marka yüzü Serenay Sarıkaya katıldı.

Head&Shoulders, kıyılardan toplanan plastiklerden elde edilen ‘Dünyanın İlk Geri Dönüştürülmüş Şampuan Şişesi*’ni Türkiye organize perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA marketlerinde satışa sunarak çevre duyarlılığında ilk adımını atmıştı. Eşzamanlı CarrefourSA marketlerine yerleştirilen plastik toplama üniteleri ardından projenin ikinci ayağında ise Kilyos’ta kıyı temizleme etkinliği düzenleyerek sularımızın kirliliğine dikkat çekti.

Head&Shoulders’ın marka yüzü Serenay Sarıkaya’nın da destek verdiği etkinlikte Toplum Gönüllüsü gençler, CarrefourSA ve ÇEVKO yetkilileri yer aldı.

Toplum Gönüllüsü gençler ile kıyıda atık toplayan, daha önce de yaptığı çevreci paylaşımlarla dikkat çeken Head&Shoulders’ın marka yüzü Serenay Sarıkaya, etkinliğe dair yaptığı açıklamada: “Bugün çok güzel bir sebep için Kilyos’ta buluştuk. Head&Shoulders çok güzel bir hareket başlattı ve kıyılardan toplanan plastikler ile dünyanın ilk geri dönüştürülmüş şampuan şişesini üretti. Ben de bu hareketin bir parçası olmaktan dolayı çok mutluyum. Kıyılarda ve denizlerde kirlenmeye sebep olan bu atıklara bir dur demek için bugün hepimiz burdayız...Plastik atık kirliliği çevremizin, bir sürü canlının ve bizlerinde hayatını tehlikeye atıyor. Eğer gerçekten güzel ve yaşanılabilir bir dünya istiyorsak doğamıza iyi bakmalı ve sahip çıkmalıyız...Siz de çevrenizde gördüğünüz, evinizde bulunan plastik atıkları toplayıp Head&Shoulders’ın plastik atık toplama ünitelerine bırakarak bize destek olabilirsiniz. Bugün bu sıcak günde böyle bir sebep için bana eşlik eden herkese çok teşekkür ediyorum”. dedi.

P&G, her yıl yarım milyar saç bakım ürünü şişesini geri kazanılmış plastikten üretiyor. Ayrıca, P&G, 2018 yılının sonunda, Avrupa’daki şampuan şişesi üretiminin %20’sini, geri dönüştürülmüş plastiklerden karşılamayı hedefliyor. Bu sayede 500 milyondan fazla şişe geri dönüşüme kazandırılmış olacak.

*%20si denizden toplanan plastikle yapılmış dünyanın ilk geri dönüştürülmüş şampuan şişesi

tofas fabrikaTofaş, 5’inci Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Bu yıl ilk kez interaktif olarak yayınlanan rapor, tüm paydaşlara şirket performans verilerini 2013 yılından itibaren karşılaştırmalı olarak inceleme fırsatı veriyor. Rapora göre Tofaş,bu dönemde yürüttüğü̈ verimlilik çalışmalarıyla 72.633 GJ enerji tasarrufu ve 63 milyon m3 suyun geri kazanımını sağladı.

Rapor, Tofaş’ın 2017 yılında gerçekleştirilen toplam 244 milyon liralık Ar-Ge harcamalarının 25 milyon TL’lik kısmını emisyon azaltımı projelerine ayırdığını gösteriyor. Tofaş, bu dönemde yürüttüğü̈ verimlilik çalışmalarıyla, 72.633 GJ enerji tasarrufu ve buna bağlı olarak 5.918 ton karbondioksit azaltımı sağlayarak, üretimden kaynaklanan sera gazı miktarını bir önceki yıla göre araç başına %10,5 oranında azalttı.

5’inci Sürdürülebilirlik Raporu’na göre, Tofaş’ın 2017 yılında kurumsal yönetim çalışmalarındaki performansıyla, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kurumsal yönetim notu 9,15 oldu. Tofaş, uluslararası değerlendirme kuruluşu EIRIS’in Borsa İstanbul bünyesinde yaptığı kapsamlı değerlendirmede ise BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almaya devam etti. Tofaş ayrıca, gerçekleştirdiği Ar-Ge yatırımlarıyla Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nin Ar-Ge Yatırımları Skor Listesi’nde geçtiğimiz yıl üçüncü defa Türkiye’den ilk sırada yer almayı başarırken, listede 12 basamak birden yükselme başarısını da elde etti.

Sürdürülebilirlik Raporu ile ilgili görüş bildiren Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Yerel ekonomiye katkı sağlamaya ve uzun soluklu sosyal sorumluluk projeleri yürütmeye de devam ettiklerini de belirterek, “2017 yılında eğitim, spor, kültür-sanat ve çevre alanlarında hayata geçirdiğimiz projelere 7 milyon TL kaynak ayırdık. Tofaş olarak 50. yılımızı geride bırakırken, önümüzdeki yıllarda da performansımızı yükseltmeye devam etmeyi hedefliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Tofas 5. Sürdürülebilirlik Raporu için tıklayınız

bakan yard kResmî Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcılıklarına Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Fatma Varank, ve Mücahit Demirtaş atandı.

wrc rally 2Uzun bir aranın ardından ülkemizde yeniden düzenlenen Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) Türkiye ayağı, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ve Marmaris Belediyesi iş birliğinde örnek bir çevre dostu uygulamaya sahne oldu. Yarışın yapıldığı Marmaris çevresinde, yarış, seyir ve servis noktalarında atık kumbaraları ile toplanan 22,5 ton ambalaj atığı ile, önemli çevresel yarar edildi. 3 dönümden fazla orman alanının kurtulması, 46 ailenin bir yıllık enerji ihtiyacının karşılanması gibi rakamlarla ifade edilebilecek çevresel yararların yanı sıra, çevre koruma ve geri dönüşüm konularında farkındalık artırıcı etkinlikler gerçekleştirildi.

Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) 10’uncu ayağı, Türkiye Rallisi, dünyanın bu en büyük otomobil sporları organizasyonunu tekrar ülkemize getirdi. Ülkemizin tanıtımına büyük katkı yapan yarış, aynı zamanda ÇEVKO, TOSFED ve Marmaris Belediyesi iş birliği sayesinde çevrenin korunmasına ölçülebilir katkı sağladı.

13-16 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen müsabaka boyunca, yarış, seyir ve servis noktalarına yerleştirilen yaklaşık 90 adet geri dönüşüm kumbarası, pet toplama kafesi, cam kumbarası, özel atık kumbaraları ve iç mekân geri dönüşüm kutuları sayesinde ambalaj atıkları kaynağında ayrı toplandı ve 22,5 ton ambalaj atığının geri dönüşümüyle ölçülebilir çevresel yararlar elde edildi.

tekirdag festÇEVKO Vakfı, Keşan Belediyesi iş birliği ile 3-4-5 Ağustos tarihlerinde Erikli’de düzenlenen Trakya Müzik Festivali’nde çevre bilincinin aşılanması ve geri dönüşüm bilincinin arttırılması için bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdi.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılarıyla, birbirinden farklı, eğlenceli ve anlamlı etkinlikleriyle, sahne alan sanatçı ve müzik gruplarıyla ve gördüğü yoğun ilgiyle karşılanan Trakya Müzik Festivali, çevreci yaklaşımı ile dikkat çekerken ÇEVKİ de festivalcilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı.

100 binin üzerinden katılımcıyı misafir eden organizasyon seneye de düzenlenecek. ÇEVKO Vakfı olarak iş birliği içerisinde olduğumuz belediyelerle birlikte bu tip etkinliklere destek vererek geri dönüşüm konusunda tüketicilere ulaşmaya devam edeceğiz.