Haberler

 

tepebasi foto

Tepebaşı Belediyesi ile 2009 yılından bu yana işbirliği içinde daha temiz bir çevre için çalışmalarını yürüten ÇEVKO yetkilileri, Başkan Ataç’ı ziyaret etti.

ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yürütme Kurulu Başkanı Fügen Soykut, Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Özcanlı Uslu, Atık Yönetim Müdürü Eyyüp Yılmaz, ve Atık Yönetimi Şefi Murat Körük, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ı makamında ziyaret etti.

Tepebaşı Belediyesi ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü alanında yetkilendiriliş kuruluş olan ÇEVKO Vakfı, 2009 yılından bu yana işbirliği içinde çalışmalarını sürdürmektedir. İşbirliği çerçevesinde; toplanan ambalaj atıklarının bakanlık bilgi sistemi üzerinden belgelendirmesi yapılmakta ve vatandaşların bilinçlendirilmesi için etkinlikler düzenlenmektedir. Her yıl eğitim-öğretim yılı içerisinde eğiticilerin eğitimi seminerleri düzenlenerek, okullarda atık yönetimi eğitimleri destekleniyor ve çevre çocuk tiyatroları düzenlenmektedir. Ayrıca mahalle sakinleri içinde bilgilendirmeler yapılmaktadır.


 BRL0524

ÇEVKO Vakfı Olağan Genel Kurul’u yapıldı.

2019 yılı ÇEVKO Vakfı Olağan Genel Kurul’u 16 Mayıs Perşembe günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde yapıldı.

ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Okyar Yayalar’ın açılış konuşması ile başlayan Genel Kurul, üyelerine vakfın 2018 yılı çalışmaları ve mali tablolar ile ilgili bilgiler verdi. 

 

ÇEVKO Faaliyet Raporu 2018 için tıklayınız.

SEKA FOTO

 

SEKA 19 yıl sonra yeniden kağıt üretecek.

Balıkesir SEKA Kağıt Fabrikası, 140 milyon euro yatırımla 19 yıl sonra yeniden üretime başladı. Yenilenen tesis, hurda kağıdı dönüştürüp yılda 350 milyon ton yeni kağıt üretecek.

Tesisi ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,. SEKA’nın yılda 150 milyon dolarlık ithalatın önüne geçeceğini belirterek, “İlk üretimlerine şahit olmak istedik. Mutluyuz, gururluyuz” dedi..

 

 

Metro Ambalaj AtikYonetimi Gorsel

Metro Türkiye’den Sıfır Atık Projesi: Bağışlanamayan Gıdalar Gübre Olacak!

Metro Türkiye plastik ambalaj ve gıda atıklarına karşı çalışmalarını hızlandırdı

Metro Türkiye, kendi markalarına ait ürünlerde kullandığı ambalaj malzemesini azaltmaya ve PVC’yi ambalajlarından tamamen çıkarmaya yönelik çalışmalarını hızla sürdürüyor. 2019 yılında şu ana kadar 12,2 ton ambalaj tasarrufu sağlayan şirket, 322 ürünün ambalajından da PVC’yi tamamen çıkardı.

Metro Türkiye, sürdürülebilir bir dünyaya katkı sunmak için hayata geçirdiği projelerine tüm hızıyla devam ediyor. Şirket bu kapsamda, ambalaj malzemesi kullanımının azaltılmasından gıda israfı ve atığın önlenmesine uzanan pek çok çalışma yürütüyor.

 “Sıfır atığa öncülük etmeyi amaçlıyoruz”

Metro Türkiye mağazalarındaki atık yönetimini iyileştirmek için yeni nesil dijital atık yönetimi platformu olan Fazla Gıda ile işbirliği yaptıklarını belirten Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai, “Bu işbirliğiyle reyondan çekme süresi gelmiş ancak son kullanma tarihi geçmediği için hala satılabilir olan ürünleri israf olmaktan kurtarıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. 2018’de 250 bin öğün yemeğe denk gelen 110 ton gıdayı, 35 gıda bankası aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. 13 şehirdeki 25 mağazamızda uyguladığımız proje ile 2025 yılının sonuna kadar operasyonel süreçler dolayısıyla yaşanan gıda kaybını yüzde 50 oranında azaltmayı amaçlıyoruz. Şu anda hedefimiz bağışlanamayacak durumda olan gıdaları çöpe atmak yerine kompost alanlarına göndermek. Böylece bu gıdaları hem toprağın yapısını zenginleştiren gübre haline getirebilecek hem de sıfır atık üreten bir sisteme öncülük etmiş olacağız” diye konuştu. 

World Circular Economy

3-5 Haziran 2019 tarihlerinde  Helsinki’de ,Finlandiye İnovasyon Fonu Sitra tarafından “Dünya Döngüsel Ekonomi Forum”u düzenlenecek.

World Circular Economy Forum 2019 (WCEF2019) organizasyonların döngüsel ekonomi çözümleri ile nasıl rekabet avantajı kazanabileceklerini ve ayrıca döngüsel ekonominin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada nasıl katkıda bulunduğunu tartışmak üzere dünyanın dört bir yanından döngüsel ekonominin yaklaşık 2.000 önemli düşünürünü (iş dünyasının liderlerini, politika belirleyicileri ve uzmanlarını) bir araya getiriyor. Bu yıl forumda, döngüsel ekonominin bir sonraki dönemine ve bu döneme geçişin hızlandırılmasına da güçlü bir vurgu yapılacak.

pinar su Pınar Su, ürünlerinde yaptığı iyileştirmelerle doğal kaynakların etkin ve verimli kullanımını odak noktasına alarak 2018’de karbon emisyon değerini bir önceki yıla göre %1,5 ton/ürün azalttı.

Pınar Su, Türkiye’de su tasarrufuna dikkat çekmek ve herkesin yaşamını daha sağlıklı şartlarda sürdürebilmesi için yatırımlar yapıyor. 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü vesilesiyle açıklamalarda bulunan Pınar Su Genel Müdürü Hüseyin Karamehmetoğlu, “Son 8 yılda ambalaj Ar-Ge çalışmaları başta olmak üzere üretim alt yapımıza yaptığımız yeni teknolojik yatırımlar, karbon ayak izimizin birim başına ağırlığını oldukça düşürdü ve hem birim başına üretimde hem de birim başına taşımada çevreye olan etki oldukça azaltıldı. 2016’dan 2017’ye %13,5, 2017’den 2018’e %1,5 olarak karbon emisyon değerimiz ton/ürün başına azaltıldı. 2010 baz yılı dikkate alındığında ise 2018 yılında karbon emisyon değerimizin ton/ürün başına yaklaşık %35 azaldığını görüyoruz” dedi.

ATIKLAR İÇİN ÇEVKO VAKFI İLE ÇALIŞIYORUZ
Karamehmetoğlu, bardak su ürününde yaptıkları iyileştirmelerle ambalaj tüketimini ve streç kullanımını azalttıklarını ve karton ambalaj kullanımını düşürdüklerini söyledi. Ambalaj atıklarının geri toplanması ve değerlendirilmesi noktasında kurucu üyelerinden oldukları ÇEVKO Vakfı ile çalıştıklarını kaydeden Karamehmetoğlu, üretim hatlarında gerçekleştirilen otomasyona dayalı uygulamalarla atık su miktarını Aydın Bozdoğan Tesisleri’nde yüzde 19, Sakarya Tesisleri’nde yüzde 16 oranında azalttıklarını ifade etti.

dusuk karbon kahramanlariSürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği karbon muhasebesini iyi tutarak iklim değişimiyle mücadele eden 29 kurum ve kuruluşu Düşük Karbon Kahramanı
ilan etti

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğiyle bu yıl karbon ticareti ve ülkemizin iklim değişimiyle mücadelesine odaklanan 6. İstanbul Karbon Zirvesi’ni gerçekleştirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin tescilli yeşil yerleşkesinde gerçekleştirilen Zirve kapsamında ‘Düşük Karbon Kahramanı Ödülleri’ sahiplerini buldu.

Düşük karbonlu büyüme desteklenmeli

Sanayide düşük karbonlu büyümenin mümkün olduğunu belirten İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, bu alandaki girişimlerin ve uygulamaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, SÜT-D olarak karbon muhasebesini iyi tutan yani sera gazı salımlarını azaltarak, karbon yönetimini başarıyla gerçekleştiren kurumları teşvik etmek üzere Düşük Karbon Kahramanı Ödülü sunduklarına dikkat çekti.
2015 yılından bu yana verdikleri ödüller için bu yıl rekor başvuru aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Karaosmanoğlu, başvuruların bu kadar yoğun olmasının yeşil ekonominin ülkemizde giderek daha da önem kazandığının bir göstergesi olduğunu bildirdi.

Başvuruları SÜT-D’nin sürdürülebilir yaşam kültürü kazandırılması ve yaygın karbon yönetimi bilinci oluşturma hedefine göre değerlendirdiklerini açıklayan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, teknik uygulamalar ile karbon azaltımı konusundaki eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarını ödüllendirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, bu yıl seçilen 29 SÜT-D 2019 Düşük Karbon Kahramanı’nın her biriyle gurur duyuyoruz açıklamasını yaptı.

plastic bagKaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla 10.12.2018 tarih 30621 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan düzenleme ile plastik poşetler 01.01.2019 itibariyle satış noktalarında kullanıcıya/ tüketiciye ücret karşılığı verilmektedir.

9/1/2019 tarihli ve 66745475-145.07-6267 sayılı sayılı olur ile “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” yeniden düzenlenerek yürürlüğe konulmuştur.

09.01.2019 tarih ve 66745475-145.07-6267 sayılı Olur ile güncellenmiş olan Usul ve Esaslarda uygulamada karşılaşılan hususlar göz önünde bulundurularak gerekli değişikliklerin yapılabilmesini teminen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 25.03.2019 tarihinde ise “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar” yayımlanmıştır.

Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar: [25/03/2019]
Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar [09/01/2019]

Idai hurricane 678x381Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güneydoğu Afrika ülkesi Mozambik’i vuran Idai kasırgasının iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, dünya için ‘tehlike çanı’nın çaldığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Idai kasırgasının, Afrika tarihindeki iklim kaynaklı en kötü felaketlerden biri olduğunu söyledi. Kasırga nedeniyle Mozambik, Malavi ve Zimbabve’de en az 700 kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin ise kayıp olduğunu dile getiren Guterres, olaydan 3 milyon kişinin etkilendiğini ve bir milyar dolarlık altyapı zararının yaşandığını kaydetti

Guterres, en az bir milyon çocuğun acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, uluslararası toplumdan yaklaşık 282 milyon dolarlık insani yardım çağrısını desteklemesini istedi. Kasırganın iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini bir kez daha ortaya koyduğuna dikkati çeken Guterres, ”Idai kasırgası tehlike çanıydı” dedi.

Guterres, “İklim değişikliğine neden olan emisyonların %80’i G20 ülkelerinden geliyor ve iklim değişikliği sorununun daha da kötüleşmemesi için sorumluluk da büyük ekonomilere düşüyor. Açık konuşmak gerekirse bu yarışı kazanmıyoruz ve durum daha da kötüye gidecek. Bu eğilimin tersine çevrilmesi gerek” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: www.iklimhaber.org

kati yakitTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan geçen yılın aralık ayına ilişkin katı yakıt istatistiklerine göre, aralıkta katı yakıtların toplam satılabilir üretim miktarları linyitte 5 milyon 999 bin 316 ton, taş kömürü kokunda 382 bin 563 ton ve taş kömüründe 90 bin 747 ton oldu. Teslimat miktarları ise linyitte 6 milyon 438 bin 199 ton, taş kömüründe 3 milyon 269 bin 420 ton ve taş kömürü kokunda 422 bin 600 ton olarak hesaplandı.

Üretilen katı yakıtların teslimatları karşılama oranı yüzde 2,8 ile en düşük taş kömüründe gerçekleşti. Bu oran, taş kömürü kokunda yüzde 90,5 ve linyitte de yüzde 93,2 oldu. Katı yakıtları teslimat yerlerine göre dağılımı incelendiğinde, taş kömürü teslimatının yüzde 60,7'si termik santrallere, yüzde 15,7'si kok tesislerine, yüzde 5,7'si demir-çelik haricindeki sanayiye yapıldı. Linyit teslimatının yüzde 88,1'i termik santrallere ve yüzde 7,7'si demir-çelik haricindeki sanayiye, taş kömürü koku teslimatının yüzde 99,3'ü de demir-çelik sanayisine gerçekleştirildi.